23

- Advertisement -

Kawasan berbeza. Mereka terdiri daripada blockbusters kepada yang tidak diketahui, tetapi sesuatu – pemandangan, budaya, kedua-duanya – menandakan mereka sebagai istimewa. Satu perkara yang pasti: semua pilihan kami untuk 2016 membuat kes yang unik untuk lawatan.

1. Transylvania, Romania

Memacu kepentingan ke dalam hati stereotaip Transylvania. Ya, rantau ini di Romania mempunyai semua istana yang kabur dan gunung yang kabut kabut yang dapat menembus salib di. Tetapi melawat Transylvania hari ini dan anda sama seperti mungkin menjelajah melalui sebuah galeri seni yang cenderung bersalah, mengintip ke atas beruang, atau meluncur Gunung Carpathian.

2. Iceland Barat

Islandia Barat adalah guncangan hebat yang menjadikan negara ini unik – glasier awan yang awan, ladang lava yang lasak, air terjun yang menggelegar … semuanya ada di sini, hanya dua jam perjalanan dari Reykjavík, namun rantau ini masih jauh dari radar pelancong. 2016 mungkin tahun yang dimenangi barat, bagaimanapun, sebagai Ke Glacier, sebuah gua ais buatan manusia di glasier Langjökull, kini terbuka kepada orang ramai. Mengharapkan infrastruktur pelancongan baru untuk mengikuti arena yang menarik ini.

3. Valle de Viñales

Bahawa Cuba telah datang dari kesejukan bukanlah berita, tetapi pengetahuan orang ramai mengenai negara ini tidak lagi jauh dari Havana runtuh tetapi sejuk dan pantai Varadero. Untuk melihat sisi Cuba yang kurang dikenali, menuju ke jantung kota Valle de Viñales, di mana lembu petani masih membajak landskap yang disenaraikan Unesco. Pergi mendaki, menunggang atau berbasikal melalui fantastik mogotes (formasi batu), kemudian merosot ke dalam kerusi di beranda dan lamunan sebelum mencicipi makanan yang dimasak di rumah di selesa casa tertentu (homestay).

4. Kawasan wain Fruili, Itali

Kecuali anda pemerah anggur, nama itu mungkin sedikit untuk anda sekarang, tetapi Friuli – ke timur laut Venice – telah mendapat kultus berikut. Laluan-laluan wain indah di rantau ini, yang merangkumi papan anggur di antara Udine, Gorizia dan Trieste, merangkul segala-galanya dari meja-meja rumah ladang sederhana di mana vintage terbaru hanya datang dengan jug ke bilik-bilik makan yang elegan dan rasa menegak di kalangan anggur. Dalam Friuli, bercakap terroir adalah cara hidup yang dihormati.

5. Pulau Waiheke, New Zealand

Ia hanya 35 minit perjalanan menaiki feri dari Auckland, tetapi Waiheke adalah utopia coves, pantai, kebun anggur, kepekaan bohemia, dan di atas semua, menyeronokkan. Tempah sebuah bach (rumah percutian) dan, apabila anda tidak menghirup gelas dari satu 30 perkebunan anggur di pulau itu, terokai sisi seni dan petualangan Waiheke: lebih dari 100 seniman menanam dagangan mereka di sini dalam bidang disiplin seperti patung, kaca bertiup, lukisan dan kayu, dan pulau ini adalah taman permainan peminat di luar, menawarkan berbasikal gunung yang hebat, kayuhan laut dan belayar.

6. Wilayah Auvergne, Perancis

Lepaskan pandangan anda pada pemandangan gunung api Auvergne yang dramatik dan anda boleh dimaafkan memikirkan anda berada di Iceland dan bukannya hati Perancis. Walau bagaimanapun rantau ini telah diabaikan oleh pelawat. Tidak lebih, walaupun – Auvergne sedang mencipta semula dirinya dengan satu siri projek seni bercita-cita tinggi dan satu portfolio petualangan padang belantara yang semakin berkembang. Sebagai seni konseptual menjajah ruang semulajadi, adegan makanannya bertukar reputasi untuk tambang gunung karbohidrat yang memihak kepada masakan yang mencipta.

7. Hawaii, Amerika Syarikat

Pasir dan luncur Hawaii tidak memerlukan pengenalan, tetapi kepulauan itu memperluas daya tarikannya tahun depan untuk pencinta makanan, sejarah dan pengembaraan. Masakan Masakan Hawaii, sebuah gerakan masakan yang bermula pada tahun 90-an, telah menjadi satu cara hidup sepenuhnya; penduduk pulau sedang bersiap untuk ulang tahun ke-75 serangan terhadap Pearl Harbor; dan dua tarikan utama – Haleakalā Taman Negara dan Taman Negara Gunung berapi – bertukar 100. Mengharapkan pameran untuk memperingati peristiwa-peristiwa penting ini.

8. Bavaria, Jerman

Bavaria: kisah buku cerita, hutan sihir, kampung-kampung zaman pertengahan …. permadani pelancong yang tidak berkesudahan meluas antara Alps dan Franconia di negara supermodel Jerman. Ibukota rantau ini, Munich, menyihir serta taman-taman menyapu, muzium hebat, istana besar dan, tentu saja, Oktoberfest, bir terbesar di dunia. Beer adalah lebih tumpuan daripada biasa pada tahun 2016 apabila Bavaria meraikan ulang tahun ke-500 Undang-undang Kesucian Beer. Apa-apa alasan untuk pengsan yang lain, eh?

9. Costa Verde, Brazil

Semua mata berada di Rio pada tahun 2016 kerana menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas, tetapi beberapa batu di barat metropolis ini, anda akan dapat melihat pantai yang murni yang terdiri daripada puncak zamrud, pulau-pulau yang aman, dan pantai-pantai yang dekat. Costa Verde Brazil (‘pantai hijau’) adalah syurga bagi pencinta alam dan peminat adrenalin; bukit yang diliputi hutan, kawah terpencil, atau tali pada snorkel dan berenang dengan banyak ikan, beberapa yang mungkin hanya terdapat di piring makanan laut pada malam itu.

10. St Helena, Wilayah British

Salah satu tujuan perjalanan yang paling jauh dari perjalanan akan menjadi sedikit kurang pada 2016. St Helena, yang kini hanya boleh diakses oleh kapal, akan mendapat lapangan terbang panjang. Pelancong tidak mungkin melampaui speck ini di Lautan Atlantik Selatan, tetapi penduduk pulau ini membina sebuah hotel 32-bilik dalam kes.Apapun yang berlaku, ia tidak akan mengubah keadaan hidup yang santai di sini, dan tidak akan mengurangkan tarikan tempat seperti yang ingin tahu sekarang seperti ketika Charles Darwin berayun pada tahun 1836.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: