10 Jalur Mendaki Terunggul di Santa Barbara

0

26

- Advertisement -

Seductively dipenggal antara Pergunungan Santa Ynez dan laut, Santa Barbara menawarkan beberapa kenaikan hari yang paling indah di California. Berdiri di puncak-puncak yang lasak ini, anda boleh melihat pemandangan bandar, lautan, dan Kepulauan Channel yang berkilauan di kaki langit. Dalam canyon rindang, lubang berenang dan air terjun yang menenangkan menjadikan tempat rehat yang menyegarkan dan tempat berkelah. Penemuan satwa liar adalah bonus tambahan. Sepanjang pantai, jalan raya menawarkan pemandangan yang menakjubkan di Pasifik, di mana anda dapat melihat anjing laut pelabuhan berjemur di teluk yang terpencil, dan jika anda bernasib baik, melihat lumba-lumba dan juga paus tidak jauh dari pantai. Laluan-laluan kembara juga memakai Santa Barbara Botanical Gardens, walaupun akses memerlukan bayaran masuk. Dari kenaikan yang mesra keluarga melalui bukit-bukit sycamore ke puncak puncak yang mencabar, Santa Barbara adalah surga pelaut. Sebelum anda melanda laluan, pastikan anda mengambil banyak air dan memerhatikan oak racun.

1 Pemelihara Keluarga Douglas

Pemelihara Keluarga Douglas Damian Gadal / foto diubah suai

Dikenali oleh penduduk tempatan yang lama sebagai harta Wilcox, Douglas Family Preserve yang mesra anjing seluas 70 hektar adalah salah satu yang paling bermanfaat untuk kenaikan mudah Santa Barbara. Dinamakan sebagai penderma bintang filem, Michael Douglas dan bapanya, Kirk, jejak yang sangat disayangi ini adalah kegemaran pemilik anjing kerana ia adalah salah satu dari beberapa kawasan di Santa Barbara di mana rakan-rakan berbulu mereka dibenarkan berkeliaran di kawasan yang ditetapkan . Meluncur tebing laut yang mengagumkan, angin tiga batu melintasi pokok kayu putih, pohon oak, dan pokok cemara dengan pemandangan lautan dan pemandangan Pantai Arroyo Burro di bawah. Pejalan kaki yang bertuah boleh melihat lumba-lumba atau ikan paus di luar pesisir. Jejak yang indah ini juga mesra keluarga – walaupun kanak-kanak harus mengelakkan tebing. Satu sudut taman adalah tempat pelancaran yang popular untuk menggantungkan glider. Anda boleh sampai ke persimpangan dari timur di Medcliff Road dan taman berhampiran persimpangan dengan Selrose Lane atau mengaksesnya melalui trotoar dari tempat letak kereta Arroyo Burro Beach.

2 Titik Inspirasi

Titik Inspirasi Brian / foto diubah suai

Salah satu kenaikan Santa Barbara yang paling popular, Inspiration Point adalah benar dengan namanya, memuncak di puncak kecil dengan pemandangan 180 darjah yang cantik. Jejak yang sederhana dan sederhana yang berukuran empat batu itu bermula di Terowong Trail (boleh diakses dari Jejak Jesusita) dan berterusan selama kira-kira satu batu di jalan berturap sebelum bertukar menjadi jejak kotoran di luar pintu logam. Akhirnya, ia melintasi sungai, yang mungkin tidak mengalir bergantung kepada jumlah hujan. Laluan ini naik 800 kaki ke puncak dengan pemandangan bandar, lautan, dan pulau yang menakjubkan, serta Pergunungan Santa Ynez. Puncak Katedral menjulang di belakang. Waktu terbaik untuk mencuba kenaikan ini adalah pada sebelah petang, apabila cahaya berubah menjadi permata yang kaya, dan jejak itu menawarkan lebih banyak warna. Ini adalah jejak mesra anjing dan ia popular dengan pelari jejak tempatan dan penunggang gunung. Ambil perhatian bahawa tempat letak kereta adalah terhad di jejak, dan tiket sering dikeluarkan untuk pelanggaran letak kereta. Anda boleh mengakses jejak di Jalan Tunnel, di Mission Canyon Road.

3 The Coastal Vista Trail: Carpinteria Bluffs Nature Preserve

Carpinteria Bluffs

Meterai pelabuhan adalah kemuncak dari laluan pejalan kaki yang hebat ini di Carpinteria kira-kira 12 batu dari pusat bandar Santa Barbara. Sepanjang hayat jejak jejak yang rata dan mudah satu mil sepanjang pinggir tebing laut yang menjulang tinggi di salah satu ruang terbuka terbesar yang tersisa di sepanjang pantai selatan Santa Barbara County. Di sepanjang jalan, anda boleh melihat di atas rookery seal pelabuhan di pantai di bawah dan menonton makhluk-makhluk lembut ini bermain-main di luncur dan merangkak ke pantai seperti ulat gergasi. Dari Disember hingga Mei, pantai ditutup untuk anjing laut tanpa sebarang gangguan. Dari cengkeraman, jejak itu berterusan ke paya garam pesisir, melalui taman negara Tar Pits, pokok kayu eucalyptus yang lalu dan pemandangan laut yang indah dengan pemandangan ke beberapa Kepulauan Channel: Anacapa, Santa Cruz, dan Santa Rosa. Artis-artis seniman Plein kerap menunggang kuda mereka di sepanjang hamparan ini untuk menangkap pemandangan indah. Birding juga popular – paya garam adalah rumah kepada lebih daripada 200 spesies. Bawa teropong untuk melihat hidupan liar. Untuk mengakses jejak, keluar dari US 101 selatan di Ballard Avenue di Carpinteria. Pandu ke arah lautan dan menuju ke tempat letak kereta. Ambil perhatian bahawa anjing tidak dibenarkan berhampiran rookery meterai.

4 Cold Spring East Fork

Cold Spring East Fork Damian Gadal / foto diubah suai

Salah satu daripada laluan canyon yang paling disukai di Santa Barbara, Cold Spring East Fork menawarkan kolam renang yang indah di bawah teduh yang melayang berjalan kaki dari tempat letak kereta anda. Anda boleh melaraskan panjang jejak ini untuk memenuhi keupayaan mendaki dan tahap tenaga anda, dengan pilihan dari penjelajahan mudah ke kolam yang pertama, di mana kanak-kanak boleh memburu katak dan salamander, dengan kenaikan sehala sebanyak 4.5 batu ke Timur Camino Cielo. Kenaikan itu bermula dari Mountain Drive di Montecito dan termasuk beberapa lintasan sungai dan terus melewati kolam renang dan air terjun kecil (selepas hujan yang baik). Dari sini, jejak itu naik tajam ke atas canyon melalui chaparral ke Montecito Overlook, 1.5 batu dari jejak, dengan pemandangan indah ke bandar. Di bahagian atas jejak, anda melangkah ke Montecito Peak (3.5 kilometer dari trailhead) dan East Camino Cielo (4.5 batu dari trailhead) untuk pemandangan yang menakjubkan ke laut, dengan ketinggian 2,675 kaki ke puncak. Selepas mengagumi pemandangan, anda boleh turun ke bahagian belakang Pergunungan Santa Ynez atau kembali ke arah jejak. Ini adalah kenaikan hebat untuk hari yang panas kerana jejak itu teduh sehingga hulu. Perhatikan oak racun di sepanjang jalan.

5 San Ysidro Trail

Sempurna untuk hari-hari yang panas, cerah, Laluan San Ysidro yang agak mudah di dalam kawasan yang mewah di Montecito kekal rendang. Selepas hujan yang baik, air terjun dan lubang berenang di sini adalah ganjaran yang mengalu-alukan untuk pejalan kaki yang letih. Laluan ini bermula di kawasan kejiranan di sepanjang jalan berturap sebelum memasuki jejak kotoran. Untuk sebahagian besar cara, ia mengikuti San Ysidro Creek melalui lembah sejuk. Selepas kira-kira dua batu, anda mencapai air terjun 80 kaki, yang melelehkan selepas hujan yang baik dan hampir tidak menetas di musim kemarau. Apabila kolam di sini penuh dengan air, anda boleh menikmati berenang yang menyegarkan dan bertukar di air terjun untuk perjalanan yang mudah 4,4 kilometer perjalanan atau terus, zigzagging curam ke atas melalui kering chaparral dan hutan oak ke puncak 3,450 kaki di Timur Camino Cielo. Dari sini, pemandangan pergunungan, laut, dan pada hari-hari yang jelas, Kepulauan Channel cantik. Sekiranya anda membuat perjalanan itu, jejak ini berjalan kaki selama sembilan kilometer, menjadikan anak-anak betis dan paru-paru melakukan senaman yang baik apabila ia mencapai 2,674 kaki di ketinggian. Anda boleh mengakses laluan dari penghujung East Mountain Drive ke sebelah kiri Park Lane di Montecito. Perhatikan oak racun dan bawa banyak air untuk pendakian yang curam.

6 Rattlesnake Canyon

Wildflowers MizPrint / foto diubah suai

Ya, kadang-kadang rattlesnakes matahari sendiri pada jejak ini, tetapi kemungkinan ramping yang anda akan melihat satu. Kira-kira 15 minit dari bandar, kenaikan keluar dan belakang yang cukup mudah ini biasanya kurang kurang daripada Inspiration Point di lembah yang bersebelahan dan merupakan satu-satunya laluan di negara depan di mana basikal diharamkan. Tanda besar menandakan jejak kaki, yang terletak berhampiran Taman Skofield. Laluan ini mengikuti sungai melalui kapapar, oak, dan sycamore dan terus jalan api ke padang rumput. Cari bunga liar selepas hujan. Dari sini, anda boleh mengembalikan cara anda mencapai kenaikan sejauh 3.5 mil atau mengambil garpu di jalan raya dan menaikkan susulan sekitar setengah kilometer ke Gibraltar Road, di mana anda boleh bernafas dalam pemandangan indah di seluruh gunung ke laut. Ini adalah tempat yang popular dengan pendaki batu tempatan dan hang glider. Mereka yang mencari lebih banyak latihan boleh mengambil jejak Penyambung ke Terowong Trail dan East Camino Cielo untuk mendapatkan pandangan yang lebih cantik. Akses jejak melalui Las Canoas Road.

7 Puncak Cathedral

Pemandangan Katedral Peak harianmatador / foto diubahsuai

Katedral Peak adalah salah satu kenaikan yang paling mencabar, namun memberi penghargaan di Santa Barbara. Kenaikan perjalanan sepanjang empat batu berat ini mencapai 2,350 kaki di ketinggian dan tidak sesuai untuk kanak-kanak atau sesiapa sahaja yang mempunyai masalah ketangkasan. Akses ke jejak adalah dari Tunnel Road, kira-kira tiga suku mil di seberang pintu terkunci. Ikuti Jesusita Trail sehingga ia turun ke Mission Canyon. Selepas terus huluan, pembukaan di dinding mendedahkan laluan mendaki yang curam dan sempit ke Cathedral Peak, yang memerlukan pendakian di atas batu-batu dan tenunan melalui chaparral tebal. Sepanjang perjalanan, anda dapat melihat pemandangan indah Seven Falls. Pendekatan ke Cathedral Peak, salah satu daripada Mission Crags, adalah curam dan memerlukan pijakan yang pasti, tetapi sekali di bahagian atas, pandangan hebat. Dari sini, anda boleh melihat ke arah Santa Barbara ke laut. Untuk lebih banyak senaman, anda boleh meneruskan La Cumbre Peak, walaupun laluan itu tidak jelas.

8 Romero Canyon Loop

Buku bulat buku popul / Bush diubah suai

Memanjat gunung yang naik mendekati laut, gelung 10-mil sederhana ini menawarkan panorama kota dan lautan yang lebih menakjubkan dengan orang kurang daripada beberapa kenaikan pandangan lain. Ia juga merupakan antara laluan gelung beberapa negara di hadapan. Jalan Romero pernah mengambil pemandu di atas Pergunungan Santa Ynez sehingga ia hancur oleh tanah runtuh pada tahun 1978 dan ditutup kepada orang ramai. Ia kini menjadi laluan mendaki dan berbasikal yang popular. Jalan trail terletak di Bella Vista Drive di luar pintu masuk Montecito kelas atas. Selama kira-kira dua batu, jejak itu mengikuti katil sungai yang rendang melalui canyon sempit sebelum naik ke garis rabung melalui chaparral. Dari sini, anda boleh melihat pemandangan indah Montecito, laut, dan Kepulauan Channel. Jika anda berjalan di sepanjang laluan rabung ke barat, anda akan sampai ke Romero Saddle, keuntungan ketinggian 2,000 kaki dari jejak, dan jalan akan membawa anda kembali ke bawah. Bawa banyak air sebagai bahagian kedua kenaikan terdedah kepada matahari.

9 Tangerine Falls

Tangerine Falls Amber & Eric Davila / foto diubah suai

Apabila mereka berada di aliran penuh, Air Terjun Tangerine yang terletak 100 kaki adalah antara lanskap Santa Barbara yang paling mengagumkan. Sekalipun musim gugur itu hampir tidak meleleh, kenaikan keluar dan belakang yang 2.5-batu ini adalah pilihan yang bagus untuk hari yang cerah, kerana kebanyakannya berada di bawah naungan. Jejak ini bermula di trailhead Musim Sejuk utama, di mana sungai melintasi jalan di Mountain Drive di Montecito. Ambil jejak West Fork dan teruskan selama kira-kira tiga per empat mil sehingga anda sampai ke landasan yang tidak ditandatangani untuk jatuh. Ia boleh menjadi sukar untuk ditemui. Jeda di tepian terik ferns untuk mendengar bunyi menenangkan air di atas batu berlumut selepas hujan yang baik. Deposit mineral telah menghiasi batu-batu yang berwarna tangerin, memberikan nama mereka jatuh. Lintasan lintasan dan melompat batu adalah sebahagian daripada pengembaraan di laluan ini, yang naik kira-kira 900 kaki di ketinggian. Perhatikan ek oak racun, dan pakai kasut yang kukuh kerana pendakian terakhir ke pangkal jatuh boleh menjadi licin.

10 Seven Falls

Jejak Seven Falls yang sederhana dan mudah berukuran 2.5 batu menawarkan cascades yang sejuk selepas hujan yang baik dan batu yang menyenangkan melompat apabila air terjun tidak mengalir. Taman di jejak Jalan Terowong yang popular dan terus melepasi lubang Tunnel Trail di laluan Jesusita sehingga anda turun ke Mission Canyon. Selepas beberapa lintasan sungai dan beberapa batu berebut, jatuh terletak kira-kira seperempat batu naik jejak.Ini tujuh baskom batu biasanya diisi dengan air di musim bunga, mengalir turun dalam langkah-langkah. Apabila air itu cukup dalam, itu adalah tempat yang indah untuk berenang. Anda boleh mengakses jejak ini melalui Jalan Tunnel, walaupun tempat letak kereta adalah terhad dan pelanggaran segera ditandakan. Anjing leash dibenarkan di laluan ini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: