COVID-19: Sejumlah 40 peratus syarikat baru teknologi mungkin tutup operasi

0

10

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Kira-kira 40 peratus daripada syarikat pemula niaga teknologi dan perusahaan sosial dijangka tidak dapat meneruskan perniagaan mereka mulai Jun ini.

Ia sekiranya komuniti pemula niaga tempatan ini tidak diberikan bantuan, demikian menurut Future Digital, cabang kumpulan pemikir Persatuan Industri Komputer dan Multimedia Malaysia (PIKOM).

Pengerusi Future Digital, Ganesh Kumar Bangah dalam kenyataan berkata, Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat bernilai RM250 bilion yang bertujuan mengurangkan impak negatif COVID-19, seharusnya turut memberi perlindungan kepada komuniti pemula niaga teknologi.

“Pakej rangsangan yang baru diumumkan ini menyediakan (sama ada) hanya sedikit bantuan atau tidak dapat membantu syarikat pemula niaga teknologi kerana mereka tidak layak memohon kebanyakan pinjaman berikutan ramai daripada mereka yang beroperasi kurang dari setahun, tidak mempunyai rekod prestasi dan tidak memenuhi jumlah minimum kakitangan yang diperlukan.

“Sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilanjutkan untuk beberapa minggu lagi, adalah sukar untuk kebanyakan syarikat ini bertahan kerana mereka berkemungkinan tidak mempunyai aliran tunai yang mencukupi,” kata Ganesh yang sebelum ini ialah Pengerusi PIKO.

Menurut kajian Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) pada Mac 2020, kurang daripada tiga peratus syarikat pemula niaga akan mampu bertahan sekiranya penularan COVID-19 ini berterusan sehingga 12 bulan akan datang.

Sehubungan itu, Future Digital PIKOM mencadangkan kerajaan memperuntukkan RM200 juta daripada RM4.5 bilion untuk membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di bawah pakej rangsangan ekonomi baru-baru ini bagi membiayai syarikat teknologi dan pemula niaga menerusi agensi pembiayaan seperti Malaysia Venture Capital Management Bhd (MAVCAP) and Malaysia Debt Ventures (MDV).

Agensi-agensi pembiayaan berkenaan boleh bekerjasama dengan agensi kerajaan lain seperti Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan MaGIC untuk memberikan dana kepada entiti teknologi yang memerlukan bantuan berikutan agensi-agensi ini mempunyai komuniti syarikat teknologi dan pemula niaga yang kukuh.

“Kerajaan juga perlu terus menggalakkan pelaburan daripada sektor swasta ke atas syarikat teknologi dan pemula niaga dengan menyediakan pelaburan sepadan dan/atau sebahagian jaminan kepada pelabur Malaysia yang melabur dalam syarikat pemula niaga Malaysia,” katanya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: