The Alentejo: makan di tanah tradisi Portugal

26

- Advertisement -

Alentejo adalah salah satu destinasi masakan terbesar di dunia. Rumah untuk kebun-kebun anggur yang indah, kebun zaitun dan tanah ladang yang subur, Alentejo adalah dalam banyak cara jiwa gastronomi Portugal.

Rantau ini menghasilkan separuh wain negara dan memasak beberapa hidangan yang paling terkenal. Ia juga memegang beberapa restoran paling tulen di negara ini – tempat-tempat yang meraikan resipi umur dan sambungan Alentejan yang mendalam ke tanah.

Khazanah masakan

Memasak Alentejo tidak rewel, dan ia juga tidak menyusahkan. Ia hanya mempamerkan bahan-bahan yang kaya dari rantau dengan tradisi masakan berabad-abad lamanya. Roti bakar segar, buah zaitun, cendawan liar, asparagus, ikan masin, babi hutan dan minyak zaitun adalah blok bangunan resipi yang tidak berkesudahan. Babi adalah raja di sini, terutamanya porco preto (daging babi hitam), daging yang sangat lezat yang berasal dari babi yang dibangkitkan di pokok-pokok oak Alentejo dan memberi makanan kaya dengan acorns. Alentejo juga menghasilkan beberapa keju yang sangat baik, dan ia bernilai membuat ziarah ke Serpa untuk merasakan nama senama queijo de Serpa, keju berkrim dengan aroma yang kuat yang dihasilkan daripada susu kambing.

Anda akan mendapat banyak kombinasi yang kreatif di sini seperti dalam hidangan carne de porco àAlentejana, hidangan luncur air dan rumput tempatan dari babi dan kerang, sering dimasak dalam hidangan tembaga yang dilindungi. Roti juga banyak digambarkan, dalam ramuan kreatif seperti açorda – sup roti dengan bawang putih dan herba (biasanya ketumbar) dan minyak zaitun. Satu lagi klasik yang sangat disayangi ialah minyak sawit, yang telah hancur roti dengan minyak zaitun, bawang putih dan air panas, berkhidmat untuk mengiringi daging babi.

Pencuci mulut yang berjiwa

Kepakaran serantau melangkaui kursus utama dan pembuka selera. Banyak bandar dan kampung di Alentejo menyediakan pastri dan pencuci mulut yang menarik, termasuk versi yang anda tidak akan dapati di tempat lain. Menurut tradisi, biarawati dalam biara adalah orang pertama yang membuat pencuci mulut, bermula pada abad ke-15. Resipi telah diturunkan dari generasi ke generasi, disimpan sebagai rahsia yang kerap dikawal di setiap kandang. Hari ini beberapa pastri terbaik masih dibuat oleh biarawati – dan terkenal jauh dan luas doces conventuais (gula-gula biawak).

Di Évora, anda dapat merasai kesempurnaan rohani di Pastelaria Conventual Pão de Rala. Patisserie berjalur klasik ini menyajikan pelbagai godaan berdosa, termasuk tanda tangan pão de rala, kek badam yang dibuat dengan kuning telur dan zaitun lemon.

Anda tidak perlu pergi jauh di Alentejo untuk mencari sericaia, sejenis custard telur dengan plum gula dan kayu manis. Walaupun ia menikmati populariti di rantau ini, hidangan itu adalah kebanggaan dan kegembiraan kota Elvas, di mana ia berasal, dan ia masih merupakan salah satu tempat terbaik di Portugal untuk menikmatinya.

Sementara itu, Portalegre sepatutnya menyebut secara khusus untuk rakyat yang mengasihi pastri – dan perintah biarawan yang terus menghasilkan barangan. Setiap musim bunga bandar ini menjadi tuan rumah Convent Sweet Convent tahunan (facebook.com/feiradocariaconventualportalegre), yang menawarkan peluang untuk merawat pada merawat dekaden selama tiga hari pada akhir bulan Mac.

Perjalanan wain

Seperti masakan Portugis, wain dari Alentejo kekal kurang dikenali di luar negara. Yang membuat perjalanan di sekeliling bahagian-bahagian ini lebih bermanfaat. Anda akan menemui beberapa wain luar biasa di sini, dengan campuran merah tebal, penuh lemak, dan wain putih yang seimbang dan seimbang yang tersebar di lapan wilayah yang bersempadan.

Tempat yang baik untuk memulakan perjalanan adalah di Évora di pusat maklumat dan kedai wain dari Rota dos Vinhos do Alentejo (laluan Wine of the Alentejo). Di sini anda boleh mencuba pelbagai wain, mengambil peta dan mendapatkan penurunan harga di ladang anggur berdekatan yang terbuka untuk rasa.

Sekiranya masa adalah terhad, jalankan ke Herdade do Esporão. Terletak hanya di selatan kampung kecil Reguengos de Monsaraz, kilang wain ini menghasilkan lebih daripada 40 jenis anggur, yang ditanam menggunakan kaedah organik yang tersebar di seluruh 700 hektarnya. Berhenti dalam untuk merasa atau lawatan kebun anggur, atau lebih baik lagi, menempah makanan di restoran. Chef Pedro Pena Bastos mempamerkan masakan bermusim, diperbuat daripada bahan-bahan yang berasal dari pengeluar tempatan. Hidangan seperti kambing Alentejo dengan susu kari susu dan pucuk pucuk Brussels dengan baik dengan botol Esporão Reserve yang padat, berstruktur dengan baik. Sudah tentu, ketika makan di sini, penerbangan wain adalah cara untuk pergi.

Hidangan tujuan

Makan di Alentejo bukan sekadar menikmati makanan dan wain yang hebat. Ia juga mengenai penetapannya. Jika anda bersedia untuk mendapatkan sedikit jalan yang dipukuli, anda akan dapati beberapa destinasi yang menarik: restoran-restoran kecil yang dikendalikan oleh keluarga yang terletak di lorong-lorong sempit di kampung-kampung zaman pertengahan, bilik makan berdinding batu bertumpu di puncak gunung berapi dan tavern yang selesa di mana penduduk tempatan bantal atas plat bacalhau (codfish) dan wain dibuang terus dari tong.

Tinggi di kampung-kampung Monsaraz, Dona Isabel yang berbangsa hati yang berbakat itu telah memperolehi beberapa pengikut tempatan untuk mendapatkan rasa humornya dan masakan hebat di ruang makan clifftop desa, Sabores de Monsaraz. Setiap hidangan hanya mempunyai ramuan berkualiti tinggi dan dibuat dengan penjagaan yang teliti. Plat hati bacalhau dourado (codfish dengan telur dan kentang) adalah popular dan terbaik diikuti oleh sepotong sericaia (custard telur dengan plum gula) untuk pencuci mulut.

Tersembunyi di lorong-lorong mazel seperti daerah Mouraria Évora, sembilan tempat duduk Botequim da Mouraria menyediakan pengalaman makan intim ihsan pasangan suami-dan-isteri yang menjalankan persembahan. Senhor Domingos yang boros memainkan tuan rumah dan sommelier sambil mengalu-alukan tetamu, mendahului wain dan membuat cadangan makan untuk menu, yang berubah setiap hari. Isterinya, Florbela kekal di belakang tabir memasak plat megah porco preto dan hidangan Alentej yang lain.

Alentejo hanya mempunyai garis pantai kecil, tetapi ia adalah keindahan. Gambar pantai yang cantik, promenades clifftop dan, yang paling penting, makanan laut yang lazat. Vila Nova de Milfontes mempunyai semua perkara di atas, termasuk sebuah restoran yang terkenal dengan nama Tasca do Celso. Ini menghantui atmosfera, dengan ruang bawah tanah wain yang luas dan api yang menderu di perapian, menghidangkan kepakaran Alentejan yang sangat baik, termasuk makanan laut terbaik untuk batu sekitar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: