Ketinggian seperti ini: di mana untuk mencari pandangan terbaik di Amman – Lonely Planet

0

22

- Advertisement -

Untuk benar-benar melihat destinasi, kadang-kadang anda perlu melihatnya dari pelbagai sudut. Keluasan teres terbuka dan restoran di atas bumbung Amman menawarkan peluang yang banyak untuk meninggikan jalan-jalan di bandar. Berikut adalah enam tempat terbaik untuk menendang dan menikmati pemandangan ikonik Amman – siang atau malam.

Pastikan ia bergaya di Cantaloupe

Meningkat di atas Rainbow St dan menuju ke teres Cantaloupe untuk pengalaman yang tinggi. Garis bersih Cantaloupe dan reka bentuk moden yang diletakkan di latar belakang bangunan Old City menawarkan pemandangan yang tidak dapat ditandingi – dan pemandangan unik Amman – pemandangan. Dari sudut pandang tinggi ini di Jebel Amman (salah satu daripada tujuh bukit utama di bandar), anda boleh menonton bendera negara melambai dari tiang bendera tertinggi kedua di Jordan, melihat Citadel dan melihat rumah-rumah persegi yang ditumpuk dan turun bukit-bukit yang bandar ini diasaskan. Sama ada anda sedang bersiar-siar di masakan antarabangsa dan wain tempatan di teres bawah atau menonton set matahari dan merayakan dengan koktel kerajinan di teres atas, anda tidak akan mendapati kerusi yang buruk di dalam rumah. Terdapat kod pakaian, dan tempahan adalah disyorkan. Berpakaian kasual cerdik dan panggil ke depan jika anda merancang malam di sini.

Mengatur makan organik dengan pemandangan Old City di Wild Jordan Centre

Sijikan buah segar yang segar dan menikmati panorama yang tidak terhalang daripada runtuhan purba Amman dari Pusat Jordan. Terletak betul-betul di seberang dari Jebel Al Qala’a (Citadel Hill), kafe Wild Jordan – yang dipanggil The View – memberi pengunjung pemandangan yang tidak dapat dilihat dari Istana Umayyad dan Kuil Hercules yang menawan dari balkoni terbuka. Walaupun anda memilih untuk duduk di dalam, anda tidak akan mengorbankan pemandangan; semua kawasan tempat duduk dan makan di Wild Jordan Centre mempunyai lebih banyak tingkap daripada dinding, membolehkan pemandangan Kota Lama dari hampir semua sudut. Pemandangan yang menakjubkan bukan satu-satunya perkara pada menu; Wild Jordan juga menyajikan salad yang berwarna-warni, sandwic dan induk yang mempunyai kombinasi kreatif rasa organik, tempatan dan antarabangsa dalam persekitaran yang mesra keluarga dan mesra alam bebas.

Temui harta karun antara pokok-pokok di Sekrab

Nikmati suasana eklektik dan adegan sedikit lebih hijau di Sekrab. Bertentangan dengan namanya (yang bermaksud ‘junkyard’), pemandangan dan jeram dari teres luar lantai ketiga ini hanyalah apa-apa tetapi sampah. Hiasan yang diperbuat daripada bahan upcycled sekali ditakdirkan untuk timbunan sekerap, suka bermain, dan senarai koktail luas. Di sebuah bandar padang pasir dengan sedikit ruang hijau, langit-langit yang berbintik-bintik dengan pokok-pokok (dan bunga ketika mereka berada di musim) adalah lebih menarik. Tarik kerusi paip kitar semula sehingga ke meja tayar lama, dan tunjuk kembali minuman berjam-jam gembira semasa matahari tenggelam.

Tarik tempat duduk ke bar terpanjang di Amman di Ghoroub

Jika anda sedang mencari suasana santai, tawanya ke Ghoroub. Terletak di tingkat ke-13 Landmark Hotel, ruang terbuka terbuka ini menawarkan bar terpanjang di Amman dan beberapa pemandangan mata burung yang lama dan baru. Dapatkan koktel, berkumpul di sekeliling salah satu meja tinggi yang tinggi, pesanan beberapa tapas dan menonton sementara matahari terbenam mengubah langit, kereta zip di jalan-jalan di bawah dan ruang tamu menyala di neon untuk malam. Sama seperti lokasi dan suasana, kod pakaian Ghoroub dinaikkan, jadi pastikan anda menaikkan almari pakaian anda juga.

Sip kopi untuk menyokong penyebab di Jungle Fever

Dari saat anda melangkah masuk ke pintu masuk National Gallery of Fine Arts, anda disambut dengan aroma kopi segar yang memabukkan. Biarkan hidung anda membawa anda ke tingkat teratas di mana anda akan dapati satu permata terbaru Lweibdeh, Jungle Fever Coffee and Tea House. Dapatkan sepakan kafein anda dan selesaikan rasa manis anda dengan kopi, teh, dan makanan yang disediakan secara tempatan. Teras di atas kusyen bordir tangan berwarna terang (dibuat oleh koperasi wanita di India), dan nikmati pemandangan Masjid Raja Abdullah, Gereja Ortodoks Greek Al Bishara dan Galeri Seni Halus Kebangsaan dari teres luaran. Gegaran di Jungle Fever adalah kasual, dan pencipta Ghazel Etoum adalah misi yang serius untuk mempamerkan artis dan produk tempatan sambil membantu remaja berisiko. Jungle Fever menggunakan dan melatih orang dewasa muda, memberi mereka peluang untuk belajar kemahiran dan membuat wang mereka sendiri. Semua makanan ringan yang dijual di laman dibuat oleh pengeluar tempatan, dan semua kopi dan teh yang disajikan hanya diperoleh dari Dimitri’s dan Green Turtle milik Jordan sendiri. Seniman Amman juga melukis mural yang suka bermain di salah satu dinding dalaman.

Lihat dan lihat di bumbung bandar Daerah

Sama ada anda mahu menonton matahari terbenam memancarkan warna merah di Kota Lama atau anda sedang mencari tempat yang dilihat selepas gelap, Daerah tidak mengecewakan. Tiba lebih awal untuk menikmati masa yang tenang, pemandangan bandar yang memukau dan 50% minuman di tempat bumbung lantai ke-4 ini. Atau datang kemudian dan sertai set pakaian yang baik, menghirup koktail kreatif sambil menavigasi teres yang dibungkus. Kepala ke ujung jauh untuk mencari pandangan yang jelas mengenai bandar di bawah. Bartender boleh mencampur dengan Minty Passion (vodka, jus buah semangat, pudina tempatan segar, kayu manis, lemon dan jus epal) untuk memadankan mood yang bergaya atau melepaskan Marshmallow Vanilla Martini (vanili vodka, Kahlua, Baileys, amaretto dan ringan marshmallow) untuk pencuci mulut. Pastikan untuk memanggil ke hadapan dan menempah meja – hotspot ini sering ditempah sekurang-kurangnya satu hari lebih awal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: