Cerveza artesanal: panduan kepala hop untuk mengasah bir di Argentina

0

24

- Advertisement -

Fikirkan Argentina dan, bersama-sama dengan tango, daging lembu dan kelab bola sepak Boca Junior, segelas malbec mungkin teringat. Tetapi itu bukan semua tanin dan terroir di Argentina: kini anak-anak yang sejuk di bandar itu juga membuat bir. Di seluruh negara, revolusi bir kerajinan akar umbi sedang berlangsung, meninggalkan gelombang penukar di dalamnya.

Memandangkan kilang bir pertama di negara ini, Antares, dibuka di Mar del Plata pada tahun 1990-an cerveza artesanal (bir kerajinan) telah muncul di bandar-bandar di sekitar Argentina, kebanyakan dari mereka memulakan kehidupan sebagai kilang bir rumah atau projek hobi menggunakan peralatan dapur sementara.

Sekiranya anda mengembara di sekitar Argentina dan menginginkan sesuatu di luar dataran biasa, anda beruntung. Ikutilah panduan kami di bawah untuk mendapatkan pensampelan di bar bir kraf terbaik dan kilang bir di Argentina.

Bir Buenos Aires

Revolusi bir kerajinan berlaku dengan cepat selama beberapa tahun terakhir di Buenos Aires. Antara yang pertama di bandar untuk dijual cerveza artesanal adalah Bodega Cervecera (Thames 1759, Palermo). Pemilik sumber bir kraf pakar dari seluruh negara, menjadikan ini titik permulaan yang baik untuk pemahaman dalam bir kraf Argentina. Satu lagi kilang bir, Taguató (cervezataguato.wix.com/cervezataguato) yang berpangkalan di La Plata, menawarkan 6% IPA bernama ‘Argenta’ yang dibancuh dengan hanya bahan-bahan Argentina.

Francisco dan Marcelo Terren dari Broeders mula membancuh di dapur ibu mereka beberapa tahun yang lalu selepas mencuba bir kerajinan di perjalanan mereka di Eropah dan Amerika Syarikat. Broer kini menghasilkan 3500 liter sebulan, dengan barisan bir yang termasuk ale merah Ireland, ale emas, IPA dan gebu kering. Brewery menggunakan hop tempatan, air dan malt tetapi mengimport ragi dari negara bir yang lebih mantap seperti Jerman. Gastropub mereka, Nola (nolabuenosaires.com), memasak keluar bir Broker di atas draf dan makanan gaya New Orleans.

Bersama-sama dengan senjata besar muncul cervezarias (kilang bir) seperti Bohl (cervezabohl.com.ar), sebuah kilang bir kecil yang dibuka oleh tiga pereka grafik (jadi merchandising mereka yang meriah) dari Lanus di Buenos Aires yang lebih besar. Trio itu bermula tiga tahun lalu di garaj mereka selepas mengejar beberapa peralatan pembuatan bir bekas. Setelah sebelumnya membuat wain sebagai hobi dan memberi brewing pergi, Bohl kini menghasilkan 3000 liter sebulan.

Lebih jauh – menjerang Argentina

Brewery kraftangan pertama di Argentina ialah Antares, yang memulakan kehidupan sebagai tempat pembuatan mikro di bandar Mar del Plata. Antares mempunyai semua tetapi membawa caj bru di Argentina, kini mengendalikan 20 cawangan pub di seluruh negara.

La Uribeña adalah sebuah kilang bir yang terletak di kampung Uribelarrea, 60 km di luar Buenos Aires. Ia menghasilkan tiga jenis bir – sebuah ‘Pilsen pale ale’, ale merah dan gemuk, dan ale merah sahaja membenarkan perjalanan. Pemilik Enrique Rey mula membina garasi selepas mempelajari tali dari seorang homebrewer Jerman penggemar. Selepas satu dekad pembentukan rumah, dia menyerahkan kehidupan bandar dan melarikan diri ke Uribelarrea, mengubahsuai abad ke 19 yang hancur pulpería (kedai am) dan membuka brewpub, La Uribeña (cervezalauribenia.com.ar), pada tahun 2006. Dengan kasir dari salamis yang tergantung dari siling, pub atmosfera mengisi dengan penduduk tempatan dan pelawat di luar bandar pada hujung minggu. Sebuah tingkap melihat ke dalam bilik di mana bir kini diseduh oleh anak-anak Rey.

Brewpubs terbaik Argentina

Di Buenos Aires, brewpub yang paling terkenal ialah Buller Brewing Company, yang merupakan salah satu daripada bandaraya pertama. Breoghan (Bolivar 862, San Telmo) adalah bar minuman menyelam yang diasaskan oleh dua homebrewers-turned-pros yang gembira memberi nasihat kepada calon lain cerveceros (bir). Breoghan melakukan tiga bir biasa – IPA IPA, Old Town Stout dan Breo Pride Golden Ale – dan pilihan keempat musim (Flequillo Brown Ale baru-baru ini sangat baik). Cossab adalah brewpub kejiranan dengan suasana bohemian dan lebih daripada 80 bir berbeza dijual, termasuk enam daripada mereka sendiri. Daripada jumlah ini, ale madu sangat popular, seperti juga Scotch ale.

Di luar ibu kota, wilayah Santa Fe mempunyai tradisi pembuatan bir yang kuat – ketika maestro bir Otto Schneider tiba dari Jerman pada tahun 1906, dia berkata ini adalah tempat terbaik di negara ini untuk kilang bir kerana sifat-sifat sungai Parana itu sama seperti kawasan Pilsen di Czech. Pada masa kini, tempat untuk pergi ialah Fenicia (Avenida Francia 168, Pichincha) di bandar Rosario. Senarai bir bermusim mereka termasuk La Pichincha Yerba Mate Pale Ale, pucat Amerika yang dibancuh dengan pasangan yerba dan kulit oren. Kekeringan pasangan pasangan yerba dengan baik dengan mulut karamel.

Sejak Antares dibuka di Mar del Plata, bandar ini mempunyai hubungan rapat dengan bir kraf, dengan beberapa kilang bir lain yang muncul di kawasan sekitarnya. Di Mendoza, pusat industri wain Argentina, sebuah kilang bir Andes-gunung, Jerome (jerome.beer), menghasilkan satu-satunya bir yang dibuat dengan perairan glasial di rantau ini.

Pesta bir

Beberapa pesta bir di seluruh negara mempamerkan banyak kilang bir yang ditawarkan di Argentina. Setiap Oktober di Uribelarrea, brewfest tahunan kampung meraikan bir dan picadas (mencuba papan daging dan keju yang telah sembuh), dengan hampir 30 kilang pembuatan kraf yang berbeza hadir.Ini termasuk beberapa dari selatan Argentina, seperti Diuka (facebook.com/diuka.bariloche) dari Bariloche, yang jurujualnya, Gaston David, mula membuat bir di rumah untuk kawan-kawan. Diuka Rubia Pilsen (pilsner berambut perang) sangat lazat.

Semana de la Cerveza Artesanal (facebook.com/semanacervezaartesanal) adalah festival bir kraf sepanjang minggu yang diadakan di Mar del Plata pada bulan September, yang merangkumi rasa dan bas bir yang mengadakan acara-acara bersejarah di sekitar bandar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d