Jjimjilbang kali pertama: bagaimana untuk melawat sebuah rumah mandian Korea

0

05

- Advertisement -

Rumah mandi tradisional adalah bahagian penting budaya Korea kontemporari. Secara literal ‘bilik dipanaskan’, ini jjimjilbang (찜질방) adalah di mana penduduk setempat datang untuk bersantai, bergaul dan terlibat dalam pelbagai upacara kesihatan dan kecantikan yang jauh melebihi rendaman cepat. Mereka menarik nenek dan pasangan muda sama.

Ia tidak semestinya ganjil untuk sekumpulan kawan-kawan bertemu di a jjimjilbang pada malam Jumaat. Memanggil tarikh spa, tetapi yang menghairankan yang berpatutan (pintu masuk adalah kira-kira ₩ 8,000-12,000). Sendi yang lebih rumit mempunyai restoran, kolam renang luaran, salun rambut dan kuku serta bilik karaoke di samping mandi dan sauna biasa.

Walau bagaimanapun, terdapat kod etika dan adat yang tidak terucapkan, yang boleh membuat lawatan a jjimjilbang menakutkan pelancong asing. Jadi kami memecahkannya untuk anda, langkah demi langkah. Hanya donkan tuala anda dan ikuti panduan kami di bawah dan anda akan merendam di spa Korea seperti pro dalam masa yang singkat.

Masuk melalui pintu

Perkara pertama yang anda mungkin lihat apabila anda berjalan di pintu adalah dinding loker kecil. Ini adalah untuk kasut anda: slip mereka ke dalam dan mengambil kunci loker anda ke tangan ke meja depan. Bayar (harga harus diposkan di meja resepsionis) dan menyerahkan kunci loker kasut anda. Sebagai pertukaran, anda akan diberikan kunci loker baru untuk bilik persalinan (kadangkala kunci pertama digunakan untuk kedua-duanya), tuala dan sepasang piyama kapas. Ramai jjimjilbang gunakan kekunci elektronik, yang berganda sebagai tab anda; Jika tidak, kakitangan akan perhatikan nombor kunci loker anda jika anda menambah apa-apa perkhidmatan di dalamnya (seperti scrub atau urut), untuk membilkan anda pada akhirnya. Kakitangan meja depan harus menunjukkan kepada anda arah bilik ganti yang dipisahkan oleh jantina yang sesuai. Jika tidak, itu nam (남) untuk lelaki dan yeo (여) untuk wanita.

Bilik yang berubah-ubah

Kunci di tangan anda harus mempunyai nombor di atasnya – itu loker anda, di mana anda akan menyimpan pakaian anda dan apa sahaja yang anda bawa. Paling jjimjilbang mempunyai dua kawasan yang berbeza: mandi, yang sama sahaja seks, dan kawasan sauna, yang bersifat komunal. Mana-mana yang anda mahu lawati adalah terpulang kepada anda, walaupun kebanyakan orang lebih suka membasuh sebelum berpeluh (dan kemudian mencuci semula). Tetapi inilah yang perlu anda ketahui: jika anda pergi ke bilik mandi, anda perlu mengeluarkan semua pakaian, membawa hanya tuala kecil dan kelengkapan dengan anda. Jika anda pergi ke sauna, bertukar menjadi pajama. Pakai kunci loker anda pada pergelangan tangan anda.

Mandi

Peraturan kardinal di sini adalah bahawa anda perlu membasuh sebelum masuk ke bilik mandi. Terdapat baris stesen basuh dan buasir najis plastik; ambil satu dan pilih keran. Akan ada sabun, tetapi tidak mungkin ada syampu atau kondisioner, jadi anda perlu membawa sendiri (kebanyakan kedai serbaneka di Korea menjual sedikit pakej menggunakan satu sama lain; jjimjilbang biasanya menjualnya, juga). Anda tidak perlu membasuh rambut anda, tetapi jika anda tidak dan sudah lama, pastikan untuk mengikatnya supaya ia tidak mengalir di dalam bilik mandi. Sebaik sahaja anda baik dan bersih, pergi ke tab. Biasanya terdapat pelbagai suhu, dari kira-kira 38°C (tidak terlalu panas) hingga kira-kira 42°C (cukup panas), dan juga tab mandi sejuk. Dalam kebanyakan jjimjilbang, ini adalah kolam berendam dalaman, tetapi ada juga yang mempunyai bilik mandi terbuka. Rumah tangga tetap mempunyai rutin individu mereka ke sains, tetapi pada umumnya, masa merendam optimum dianggap sebagai 20 minit. Untuk bertahan lama, adalah lebih baik untuk menjaga hati anda di atas air.

Orang Korea, dan wanita khususnya, gila tentang pengelupasan, dan anda akan melihat mereka memberi diri mereka lulur panjang dan hangat (anda juga boleh membeli tuala scrub dan mitts di kedai serbaneka dan pasar). Sekiranya anda benar-benar mahukan anda jjimjilbang permainan, anda boleh memilih scrub profesional (dipanggil seshin; 세신). Di sudut bilik mandi, terdapat beberapa jadual plastik yang diawaki oleh ajumma (aunties) dalam seluar dalam mereka (atau lelaki di sisi lelaki) memegang tangan penyikat. Mereka umumnya tidak berbelas kasihan, tetapi anda tidak akan mempunyai kulit yang licin dalam hidup anda. Anda akan melakukan ini selepas merendam sedikit, jadi stim dari mandi melonggarkan kulit anda. Gosok biasanya berharga ₩ 15,000-20,000 (anda juga boleh mendapatkan urut minyak di sini untuk kira-kira 60,000 ₩).

Berada di buff

Bahagian yang paling sukar dalam pengalaman untuk banyak kali pertama adalah telanjang dengan orang yang tidak dikenali. Jangan takut: Orang Korea menganggap ini sebagai bahagian biasa melawat a jjimjilbang dan anda tidak sepatutnya diberi pandangan kedua oleh orang lain. Anda boleh menggunakan tuala anda untuk melindungi diri anda secara strategik ketika anda berjalan-jalan (tuala kecil walaupun, jadi ini tidak mudah). Anda tidak boleh membawanya ke dalam air walaupun, dan anda akan mahu ia tetap kering sehingga anda boleh memakai tuala sebelum menuju ke bilik ganti. Yang terbaik – dan yang paling penting, cara yang paling baik untuk mencapai tujuan ini ialah memakainya di kepala anda, melancarkan hujung untuk kelihatan seperti domba (tutorial di sini: randomwire.com/sheephead).

Beberapa tip lagi cara: percikan dan percakapan yang kuat mungkin menjurus kepada anda kelihatan kotor.

Sauna

Sauna yang anda mungkin gambar – bilik pengukus yang dipanaskan ke suhu neraka – mungkin berbeza dari sauna Korea (dan jika anda tidak pernah suka sauna, anda mungkin suka ini). Saunas Korea tradisional (dipanggil hanjeungmak; 한ړط) adalah tanih batu atau tanah liat yang dipanaskan hingga antara 50 dan 90 darjah celcius, dan benar-benar sangat menyenangkan.

Apabila anda berbaring di atas tikar rami (atau kadang-kadang garam atau jed kristal), batu yang dipanaskan perlahan-lahan menghangatkan badan anda dan selepas kira-kira 15-20 minit, anda mula berpeluh. Ia sebenarnya agak mudah untuk tidur, jadi minda bahawa anda tidak (atau risiko dehidrasi). Tutup peluh yang baik dengan sejuk, manis sikhye (식혜), minuman berasaskan tradisional yang biasanya dijual di jjimjilbang. Anda juga boleh membeli telur yang telah dikukus di sauna (dipanggil maekbanseok gyeran; 맥반석계란).

Bilik-bilik tidur

Jjimjilbang, yang dibuka 24 jam, sebenarnya dua kali ganda sebagai penginapan bajet terbaik Korea: untuk beberapa ribu menang lebih daripada bayaran masuk standard, anda boleh memilih untuk bermalam di bilik tidur. Di tempat yang lebih mudah, bilik tidur hanya boleh menjadi ruang yang luas dengan beberapa tilam plastik nipis (dan ya, mereka nipis) dan blok plastik licin (‘bantal’) di atas lantai. Di tempat yang lebih canggih, bilik tidur menyerupai hotel kapsul, dengan dua tingkat cubbyholes, yang menawarkan sedikit privasi. Ada yang mempunyai bilik berasingan untuk wanita dan jururawat (tanpa mengira, palam telinga adalah idea yang baik). Ada juga selimut untuk pinjaman atau sewa, walaupun bilik biasanya dipanaskan – di bawah lantai tradisional ondol gaya – sememangnya tidak diperlukan.

Terdapat juga bilik-bilik biasa yang besar di mana orang berkumpul untuk menonton TV, duduk di kerusi urut, snek dan biasanya hang out. Kawasan ini bercampur dan tidak telanjang, jadi pastikan anda memakai baju tidur yang disediakan. Beberapa pelamun jjimjilbang, seperti Dragon Hill Spa di Seoul, juga mempunyai kawasan berenang luar, tab mandi panas dan zon hiburan seperti arked untuk menjaga sauna-penonton sibuk, kadang-kadang sepanjang malam.

Menyemak

Bahagian ini mudah: tangankan kunci loker anda ke kakitangan meja depan dan mereka akan membentangkan anda dengan bil jika anda telah menaikkan apa-apa caj di dalamnya. Sebaik sahaja anda dibayarkan, anda akan mendapat kembali kunci loker kasut anda, dan anda boleh pergi. Paling jjimjilbang menjangkakan anda tidak akan tinggal lebih dari satu malam, walaupun ada beberapa, seperti Siloam Sauna di Seoul, akan membolehkan anda menginap beberapa malam dan datang dan pergi. Siapa tahu, anda mungkin akan mendapati diri anda mahu kembali.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: