Ducati buat pelancaran Streetfighter V4 atas talian – anda juga boleh saksikan siaran langsung malam ini

12

- Advertisement -

Ducati Streetfighter V4 adalah antara model yang ditunggu ramai untuk tahun 2020 dan sebelum ini ia sudah pun didedahkan sepenuhnya semasa Ducati World Premiere (DWP). Semua perincian sudah diberitahu, termasuklah harga iaitu 19,990 euro (RM93,094) untuk versi biasa dan 22,990 euro (RM107,019) versi S di Itali.

Walaubagaimanapun, pelancaran rasminya masih belum dilakukan dan disebabkan penyebaran wabak Covid-19 sekarang, Ducati terpaksa mengambil pendekatan lain. Kali ini, untuk Streetfighter V4, pelancarannya akan disiarkan secara langsung atas talian, tanpa tetamu seperti wakil media.

Siaran akan bermula jam 6.30 petang waktu Itali (1.30 pagi waktu Malaysia) dan anda sendiri boleh menyaksikannya melalui laman web rasmi Ducati, Facebook ataupun Youtube. Mengikut jangkaan kami, ia mungkin akan melibatkan pembentangan daripada jurutera sendiri berkenaan segala perincian motosikal tersebut.

Mengikut maklumat yang didedahkan sebelum ini, Streetfighter V4 menggunakan enjin empat silinder V Stradale 1,103 cc dengan kuasa 208 hp pada 12,500 rpm dan 123 Nm tork pada 11,500 rpm sementara beza antara model biasa dengan model S adalah pada suspensi.

Kedua-dua enjin dan kerangka monocoque pada model naked ini diambil terus daripada Panigale V4, cuma Streetfighter V4 ini tidak mempunyai banyak panel badan untuk mengekalkan gaya “streetfighter” Ducati. Keunikan lain adalah pemegang yang lebih tinggi, serta lampu hadapan jenis projector dan DRL LED.

Dengan berat kering 178 kg (hampir 200 kg apabila diisi segala minyak), Streetfighter V4 mencatat nisbah kuasa kepada berat 1.17 hp/kg, dan menurut ketua pegawai eksekutif Ducati, Claudio Domenicali, ia adalah 25% lebih berkuasa berbanding pesaing terdekatnya.

Jumlah ini ditingkatkan lagi apabila menggunakan ekzos Akrapovic titanium, yang juga menjadikan kuasanya naik kepada 216 hp dan mengurangkan lagi empat kilogram. Penyampaian kuasa Streetfighter V4 ini berbeza berbanding Panigale V4 kerana ia mampu menghasilkan 14% lebih tork pada kelajuan 100 km/j.

Kalau dibandingkan dengan Streetfighter 1098 sebelumnya, model V4 ini mencatat 31% lebih tork pada kelajuan 100 km/j. Prestasi ini dicapai bukan dengan talaan kepada enjin, tetapi cuma penukaran sprocket yang lebih besar di belakang dan lebih kecil di hadapan. Tangki bahan api pula berkapasiti 16 liter.

Kedudukan penunggang dihasilkan untuk lebih keselesaan atas jalan biasa di mana tempat duduk hadapannya mempunyai busa 60 mm manakala tempat duduk belakang adalah 25 mm lebih rendah berbanding Panigale V4. Untuk Streetfighter V4 S, suspensinya adalah daripada Ohlins, iaitu NIX 30 dan Smart EC 2.0 untuk hadapan dan monoshock TTX36 di belakang – kedua-duanya boleh dilaras secara elektronik.

Sistem brek menggunakan khidmat Brembo, dengan unit angkup Stylema M4.30 Monobloc serta cakera 330 mm di hadapan dan angkup dua piston serta cakera 245 mm di belakang, sekali dengan ABS Cornering EVO. Sistem elektronik penuh diberikan kepada Streetfighter V4 termasuk Evo 2 Traction Control, Wheelie Control, Slide Control, Engine Braking Control, Power Launch dan quickshifter untuk turun dan naik gear.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: