04

- Advertisement -

Kris Dayanti (lahir 24 Mac 1975), biasa ditulis Krisdayanti,[Nota 2] ialah seorang penyanyi dan pelakon wanita terkenal Indonesia. Beliau ialah adik kepada Yuni Shara, penyanyi Indonesia dan merupakan anak perempuan Trenggono dan Rachma Widadiningsih. Pada usia 9 tahun, beliau menyanyikan lagu untuk filem Megaloman. Pada tiga tahun kemudian, beliau mengeluarkan album pertama, Biasa Saja, bersama-sama dengan album runut bunyi untuk Catatan Si Emon. Walaupun masih di sekolah tinggi, Yanti menyertai pelbagai pertandingan nyanyian dan peragaan. Pada tahun 1991, beliau disenaraikan sebagai finalis dalam pertandingan GADIS Sampul.

Dengan bantuan Younky Soewarno dan Chris Pattikawa, Yanti menyertai program pencarian bintang Asia Bagus pada 1992, akhirnya memenangi hadiah utama di Festival Asia Bagus di Jepun. Hasil daripada kemenangannya di Asia Bagus, Yanti merakamkan album di Singapura dengan Pony Canyon serta single yang hanya dimainkan di Singapura dan Jepun. Pada tahun 1997, beliau telah dipilih sebagai “The Best of Asia Bagus”. Beliau juga memenangi beberapa anugerah, seperti anugerah Album Indonesia Terbaik untuk “Menghitung Hari” pada Anugerah Industri Muzik 1999, anugerah “Most Wanted Female Artist” dan “Most Wanted Indonesian Video” untuk “Menghitung Hari” di MTV Asia Tenggara, anugerah Album Pop Terbaik untuk “Cinta” di Anugerah Musik Indonesia 1997, dan Most Favorite Female untuk “Jangan Pergi, Yang Kumau” di MTV Indonesia Awards 2002. Dan juga beberapa pencalonan, seperti Best Female Supporting Role untuk “Abad 21” di Festival Sinetron Indonesia 1996, International Viewer’s Choice Awards untuk “Menghitung Hari” di MTV Video Music Awards 1999, dan Most Favourite Female untuk “Mengenangmu” di MTV Indonesia Awards 2006. Sepanjang tempoh 2004, Yanti mengadakan lapan konsert di bandar-bandar yang berbeza, termasuk beberapa yang antarabangsa.

Lagu hit beliau dan persembahan konsert berterusan telah menyebabkan Krisdayanti dianggap sebagai artis yang paling termahal Indonesia untuk diupah dalam nyanyian atau lakonan, dengan majalah Swa bertulis bahawa beliau mendapat lebih daripada Presiden Indonesia. Pada tahun 1996, beliau telah disifatkan oleh Tabloid Bintang sebagai salah satu daripada 6 bintang televisyen wanita yang paling menonjol di Indonesia, dan pada tahun 2007 Globe Asia senaraikan kedudukan ke-31 beliau dalam senarai satu daripada 99 wanita berpengaruh di Indonesia.

Beliau berkahwin dengan Anang Hermansyah, seorang ahli muzik dari Jember, Jawa Timur, pada tahun 1996. Bersama-sama mereka mempunyai seorang anak lelaki (Azriel) dan seorang anak perempuan (Aurel). Sepanjang perkahwinan mereka, tabloid sering melaporkan khabar angin Yanti dikaitkan dengan Dicky Wahyudi, pemain gitar Tohpati, dan Ari Sigit, cucu kepada bekas Presiden Suharto. Semua khabar angin dinafikan oleh Yanti, yang mengatakan bahawa hubungan beliau dengan suaminya baik-baik saja. Mereka bercerai pada pertengahan Ogos 2009, atas permintaan Yanti.

Selepas bercerai dengan Anang Hermansyah, Krisdayanti dilaporkan mempunyai hubungan dengan Raul Lemos, ahli perniagaan dari Timor Leste. Pada 20 Mac 2011, beliau berkahwin dengan Raul Lemos dan mempunyai gadis lain pada 5 September 2011 oleh seksyen cesarean. Nama gadis itu adalah Arianna Amora Lemos bermakna “Permata dengan penuh Kasih”. Dan kemudian, beliau berkata sudah meninggalkan kerjaya hiburan dan hidup di Timor Leste sebagai suri rumah. Bagaimanapun, beliau menarik balik kenyataan itu dan berkata bahawa mahu terus menyanyi sehingga lama, seperti penyanyi senior Indonesia, Titiek Puspa.

Kehidupan dan kerjaya

2013–kini: Penyatuan 3 Diva, konsert, dan Sleep to Dream

Krisdayanti melancarkan album kompilasi terbaik berjudul Persembahan Ratu Cinta pada Disember 2013. Album ini merangkumi lagu-lagu popular sepanjang bergabung dengan Warner Music Indonesia dari album Terserah (1995) hingga Krisdayanti (2007) dengan dua lagu baru ciptaan Melly Goeslaw, “Ratu Cinta” dan “Bertubi Tubi”. Setelah berehat sejak tahun 2008, Krisdayanti, Ruth Sahanaya, dan Titi DJ kembali tampil sebagai 3 Diva dalam Konsert KFC Adu Bintang 2: Diva vs. Divo di Pusat Konvensyen Jakarta pada Januari 2014. Mereka juga merakam lagu berjudul “Selamat Tinggal” dalam album kompilasi KFC Adu Bintang 2. Kerjasama mereka berterusan dengan mengadakan konsert 3 Diva di MasterCard Theatres, Marina Bay Sands, Singapura pada 16 Ogos 2014. Warner Music Malaysia mengeluarkan album Persembahan Ratu Cinta di Malaysia pada April 2014. Pada masa tampil di acara Minggu Setiausaha 2014 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Krisdayanti menerima anugerah “The Brand Personality Award 2014” daripada Asia Pacific Brands Foundation. Krisdayanti juga mengadakan konsert solonya di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, Malaysia, pada 22 November 2014.

Krisdayanti tampil diiringi Erwin Gutawa dalam konsert Satu Indonesia: Salute to Guruh Soekarno Putra di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Jakarta. Ini merupakan kerja sama pertamanya dengan Erwin setelah tujuh tahun berpisah. Krisdayanti mengadakan konsert konsert solo ketiganya di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Jakarta pada 3 Mei 2015. Konsert ini diberi judul Traya dan menggandingkan Erwin Gutawa sebagai penata muzik dan Jay Subiyakto sebagai penata seni pentas. Pada masa yang sama, PAC Martha Tilaar melancarkan produk gincu terbaru yang diilhamkan oleh Krisdayanti. Gincu yang diberi nama PAC KD Life No 40 tersebut hanya dikeluarkan sebanyak 7,000 buah dan dikhaskan untuk Krisdayanti yang telah menginjak usia 40 tahun. Krisdayanti mengambil bahagian dalam runut bunyi filem Surga yang Tak Dirindukan (2015) untuk lagu berjudul sama ciptaan Melly Goeslaw. Lagu tersebut memenangi anugerah sebagai Original Soundtrack Terbaik di Indonesian Box Office Movie Awards 2016 (IBOMA).

Pada Julai 2016, Krisdayanti mengeluarkan dua single sekaligus di iTunes — “Sleep to Dream” dan “In Love Again”.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: