24

- Advertisement -

Peregangan dari pergunungan Hajar seperti Bulan di utara ke bandar Salalah yang subur dan sederhana di selatan, Kesultanan Oman adalah salah satu khazanah yang kurang dikenali di Semenanjung Arab.

Tetapi di atas tanah hanya separuh daripada cerita itu. Oman dilonggarkan dengan taman permainan bawah tanah yang luar biasa, termasuk ruang bawah tanah kedua terbesar di dunia, yang dipanggil Majlis Al Jinn, atau tempat pertemuan ‘roh’. Walaupun kini ditutup kepada orang ramai untuk pembangunan semula, terdapat banyak orang lain yang sesuai untuk pemula dan spelunker berpengalaman.

Gua Al Hoota, terletak di dekat gunung Jabal Shams berhampiran bandar timur Al Hamra, adalah satu-satunya gua yang mempunyai lawatan harian yang sesuai untuk semua orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua (buku terlebih dahulu). Al Hoota adalah kompleks dua juta tahun yang terdiri daripada dua tasik (satu panjang 800m yang mengagumkan) dan satu siri gua bawah tanah yang besar. Dunia bawah tanah Oman mempunyai kehidupan, dan anda akan berkongsi kedalaman dengan lebih daripada 100 spesies haiwan termasuk kelawar, labah-labah pemburu dan kumbang air, serta jenis ikan buta yang jarang disebut garra barreimiae. Pelancongan selama 45 minit menyerupai anda mengelilingi 10% dari gua panjang 4.5km, cukup lama bagi anda untuk mendapatkan rasa keagungan tersembunyi di bawah kaki anda.

Jika lawatan berpandu terlalu jinak, Gua Hoti adalah terowongan 2.7km juga berhampiran Al Hamra yang berjalan di bawah Pergunungan Hajar. Terdapat dua pintu masuk, Al Fallah dan Al Hota; akses ke bekas itu dicapai dengan kenaikan 20 minit yang cukup mudah ke pintu masuk yang besar di bawah tebing Hajar yang tidak terjual, sementara yang terakhir hanya perlu dicuba oleh alat peminjam yang berpengalaman yang mempunyai panduan, peralatan keselamatan dan peralatan mendaki lain. Sekali di dalam anda akan memerlukan obor dan rasa pengembaraan, bahagian yang paling sukar di sana. Terowong, mengikut cara yang anda ada di sana, adalah bernilai berebut. Strata batu, stalaktit dan stalagmit di bawah mendedahkan sejarah purba kawasan tersebut, melalui jalur berwarna merah, kuning dan merah yang tersendiri, dibentuk sebagai sedimen yang berlainan yang diselesaikan selama ribuan tahun dan dikompresi ke dalam batu. Penjelajah yang bersemangat dapat meneruskan 1km melalui terowong ke gua bawah tanah yang besar yang disebut ‘Cairn Hall’, dikatakan penuh dengan kelelawar.

Walaupun Oman menjadi gersang pada tahun ini, negara ini telah pockmarked wadis (katil sungai) yang boleh banjir dengan cepat apabila hujan. Untuk melihat beberapa kuasa air yang serius di negara ini, dekat dengan Muqal Gua di Wadi Bani Khalid A’Sharqiyah berhampiran Sur di Muscat. Ini adalah salah satu wadis paling hijau di kawasan ini, dengan banyak kolam semula jadi dan air terjun untuk menyejukkan masuk. Pintu masuk ke dalam gua adalah celah sisi kecil di permukaan batu; pastikan anda mengambil obor untuk melihat sungai bawah tanah dan jatuh yang tersembunyi di dalam gua sebenar. Ini adalah gua yang lebih mudah untuk dijelajahi daripada Gua Hoti, tetapi masih sukar dicari tanpa panduan.

Untuk pengalaman yang lebih santai, Gua Ettein, sekitar 10km dari Salalah, terdiri daripada dua bilik besar dan merupakan gua terbesar dan paling terkenal di wilayah selatan Oman. Pintu masuknya mudah berjalan separuh ke lereng bukit dari jalan utama Salalah-Ettein; berkelah dan nikmati pemandangan hijau yang rimbun. Sesiapa yang agak sesuai harus dapat mencuba ini, dan sekali di dalam gua raksasa itu mengharapkan untuk melihat stalagmites yang besar – berhati-hati untuk mengerikan yang mengerikan!

Praktikal

Salah satu sebab mengapa Oman masih begitu tidak murni dan gua-gua yang kebanyakannya ditinggalkan untuk eksplorasi individu ialah terdapat kekurangan maklumat teratur mengenai kebanyakan laman web ini. Kebanyakan gua di Oman tidak ditandatangani atau ditandakan dan tidak akan dikawal dengan cara apapun, yang membuat anda merasa seperti orang pertama yang mengetahui mereka. Untuk mendapatkan yang terbaik daripada pengembaraan anda, sentiasa menempah melalui panduan tempatan atau pengendali pelancongan.

Syarikat-syarikat pelancongan Oman, seperti Gulf Leisure atau Alanaka Tours, boleh membuat perjalanan lebih jauh, bergantung kepada kawasan yang anda cari untuk melawat dan berapa banyak usaha yang anda ingin diletakkan di bawah tanah. Kebanyakan gua terperinci di atas boleh diterokai pada hari perjalanan dari bandar Muscat, tetapi untuk lebih banyak padang gurun atau pengalaman eko, menggabungkan mereka dengan perjalanan berkhemah.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: