Di luar bistro: pengembaraan menu di Paris

22

- Advertisement -

Cue surat aduan, tetapi susah untuk makan sangat di Paris. Ibukota Perancis naik ke kehangatan baguettes artisanal segar, makanan ringan di macarons cahaya awan, dan menggunakan makan siang dua hidangan sebagai alasan untuk mengelak sebotol Bordeaux berwarna kaya.

Sudah tentu, anda masih boleh berbaris dengan brasserie yang terlalu mahal dengan pandangan menara Eiffel Tower dan tersedak di atas lukisan yang terlalu masak, tetapi walaupun dapur Paris yang paling berpengalaman mengguncang perkara-perkara itu, pemandangan makanan menjadi lebih enak pada waktu subuh.

Berikut adalah menu penguji makanan petualangan makanan terbaik yang boleh dilakukan.

Starter: menyediakan berkelah di rue des Petits-Carreaux

Di hujung utara rue des Petits-Carreaux, di mana matahari tengah hari memotong antara bangunan sarang lebah Haussmann seperti pisau mentega emas, ada kedai roti yang menjual roti saiz bantal. Ringan dengan cermin dan lembut dibasahi dengan tepung, roti stoneground dibungkus bersama-sama seperti susunan kusyen hotel.

Ramai orang Paris berbelanja di kedai-kedai yang menumpukan kepada satu produk: tukang daging pakar, tukang roti yang berdedikasi dan – jika mereka menyerahkannya kepada Cire Trudon (trudon.com) – pembuat candlestick rasmi mahkamah Perancis. Itulah sebabnya jalan-jalan seperti rue des Petits-Carreaux mempunyai segala-galanya yang diperlukan untuk membuat berkelah yang berpatutan.

Mulailah dengan memilih roti dari tukang roti tukang Eric Kayser (maison-kayser.com). Jika anda sedang melayari untuk sarapan pagi, cubalah rempah roti yang lembut dan halus; lain meminta gangsa, Monge baguette yang hujung berpusing seperti kumis seorang lelaki. Tolak pandangan anda dari kekacauan au chocolat dan kek coklat yang ditaburkan oleh gula-gula – ada kelebihan hebat untuk datang.

Saunter selatan bukannya La Fromagerie (8 rue des Petits-Carreaux) di mana papak gorgonzola duduk di sebelah bola lembut mozzarella yang berwarna jernih, seperti ikan di padang rumput. Tanyakan apa yang paling sesuai dengan roti anda: mungkin sebilangan stilton krim, krim atau sebilangan kecil Roquefort tajam. Kemudian perhatikan perpustakaan perapian cheesemongers untuk jem clementine komplementi atau pes quince.

Meremehkan tomato merah, gulung sandwic dan mangkuk buah segar boleh dibeli dari tukang giling di sebelahnya tetapi menuju ke selatan, di mana jalan raya menjadi rue Montorgueil, dan Boucherie Montorgueil (62 rue Montorgueil) boleh menampung apa-apa keperluan charcuterie: pâté kaya de champagne; keping sosej boudin darah sosej; potongan wafer-tipis ham Bayonne; lembut, bresaola merah jambu.

Tidak ada perkelahan yang lengkap tanpa pencuci mulut, jadi salib ke Stohrer yang penuh dengan cermin dan megah-frescoed, patisserie tertua di Paris, dan berkeliaran di atas kek langit mereka, pastri yang halus dan eclairs berkilat berkilat. Pencipta baba au rum (kek span buas), kedai telah menjual ketuhanan selepas makan malam sejak 1730.

Kursus utama: trak makanan dan viva revolusi vegetarian

Secara optik, tidak semua reputasi kuliner bergantung pada resipi yang diwarisi dari era Louis XV, dan generasi baru tukang masak cenderung menggantung taplak meja putih dari bawah di bawah institusi makan lama Paris, terutama di trak makanan kota.

Grub jalan lebih panas daripada lada boneka Scotch sekarang: cari Che Empanadas (facebook.com/cheempanadasparis) untuk pastel Argentinian yang panas di-hop; lain serigala turun burger daging burger wagyu yang seductively sedetik pada griddle dari Wagy Burger Bus (wagy.fr).

Le Réfectoire (le-refectoire.com) memulakan hidupnya sebagai van burger gourmet yang menyajikan tepung roti yang tebal dan mentega dalam roti brioche panggang, tetapi telah membuka sebuah restoran kasual di Marché Saint Martin juga. Menyediakan klasik Perancis dari hasil organik yang dijual di sebelahnya, pelanggan yang makan di kaunter boleh mendengar kekusutan dan kekacauan koki yang memasak khas harian seperti payudara itik karamel yang dihidangkan dengan mangga dan daun roket yang dihiris.

Tetapi ada satu lagi perkembangan yang merosot di tempat makan Paris, salah satu yang tradisionalis bersalut ekor mungkin sukar untuk perut: kebangkitan vegetarianisme yang tenang. Pada masa lalu, mengisytiharkan seorang tukang masak Perancis bahawa anda tidak makan daging adalah sama dengan menampar mereka dengan sekumpulan bawang spring. Namun hari ini, walaupun restoran vegan boleh memotong reben hari pembukaan tanpa kumpulan protes yang bergerak di luar.

Brasserie Lola (facebook.com/brasserielolaparis) dalam 15th arrondissement melakukan salad quinoa yang fantastis dengan akar, pucuk dan segala macam kebaikan duniawi, serta quiches leek dan makanan penutup vegetarian yang halus seperti pai pir emas dengan krim disebat. Juga mencari kafetaria Sol Semilla (sol-semilla.fr) untuk jus superfood, menghidupkan sup harian dan kaya, salad pelangi berwarna.

RawCakes (facebook.com/RawCakes), pendek flâneur (berjalan tanpa tujuan) dari Le Jardin du Luxembourg, adalah perhentian puding yang menawan. Dihidupkan dengan merah jambu pucat, gula-gula tanpa gluten yang biasa digunakan termasuk pudina tanpa gula dan kek coklat yang tidak akan bimbang doktor pergigian anda. Malah, burger vegan mereka, merebak dalam salsa tomat dan disajikan dengan mayon buatan sendiri, merasakan seperti merawat.

Pergi keluar menu: ini makanan terbaik di seluruh Paris?

Walaupun dengan peniaga-peniaga yang mentah-throated dan gemuruh melepasi trak palet, kepincangan Francis Gaultheir yang melampaui batas masih melampaui penderitaan di Paris ‘Rungis International Market (rungisinternational.com). Beri lelaki itu penonton dan dia lebih kuat daripada forklift membalikkan.

‘Makanan terbaik, hasil terbaik, koki terbaik’, pembuat rantaian yang berantai-roket itu melepaskan diri dari cermin buatan sendiri keju lembut yang berkotak, memberi peringatan kepada penontonnya untuk mengagumi kelimpahan di sekelilingnya. Gaultheir adalah pembeli dan pemandu pelancong di pasaran hasil yang luas dan luas, tetapi lebih daripada itu, dia seorang ahli pameran. Dia tahu semua orang, atau sekurang-kurangnya muncul: terdapat slaps belakang dan jabat tangan berganda; wisel, winks, lelucon.

Perjanjian yang dilakukan di bawah lampu jalur Rungis bermakna bahawa dapur Paris sentiasa mempunyai hasil segar. Sepanjang malam pasar berjalan seperti lapangan terbang: 25,000 lori tanah, beban dan pergi enam kali seminggu. Sejuk, tidak berkilat 5 pagi awan bercahaya oren di bawah lampu bahaya yang berkelip membalikkan trak yang disejukkan seperti HGV yang diartikulasikan mengeluh secara hidraulik.

Lima belas kilometer di selatan pusat bandar, lebih dekat ke Lapangan Terbang Orly daripada Menara Eiffel, pelawat memerlukan peta dan satu set roda untuk menavigasi depositori berukuran hangar yang dibentangkan seperti pangkalan tentera. Gudang dibahagikan dengan jenis hasil – daging, ikan, buah-buahan, sayur-sayuran, produk tenusu, bunga dan tumbuh-tumbuhan – tetapi dengan lantai lembap, licin dan pekerja yang tidak sabar membanting menara tomato berkotak ke arah pengawal gormless, peluang untuk tidak mendapat rebung dan dijual dengan ternakan.

Rungis adalah setiap bit mega-bazaar yang bekerja keras – bicu bersalut putih bertelagah atas kotak-kotak gelas yang penuh; roda gruyeres disusun dalam pantri gelap; kotak mawar pelangi segar menunggu untuk menyelamatkan perkahwinan tanpa cinta – tetapi Gaultheir melihat pasaran hasil terbesar di Eropah seperti muzium.

Mengetuk gelasnya ke hidungnya, dia menyusun kontur susu sapi yang diberi susu seperti patung Rodin. Dia akan membincangkan umur dan sumbernya; dia akan merapatkan jari merah jambunya di sekeliling pantatnya yang marbled, mengkaji otot haiwan itu seolah-olah ia adalah antik, sebelum mempertimbangkan kandungan lemaknya. Kemudian, seperti setiap broker yang baik, dia akan pontificate pada harga.

Tetapi adakah tuntutan Gaultheir bahawa Rungis mempunyai makanan terbaik di seluruh Paris sama dengan abakus? Ia sepatutnya dilakukan: ini adalah permulaan rantaian makanan Paris. Kotak lobak cendawan yang cerah, rumah yang tumbuh dan bercahaya ungu, merah jambu, rouge dan emas, hanya ditemui lebih segar jika ditarik dari bumi dengan tangan; dan tiada siapa tetapi petani Dordogne’s Perigord Vert mempunyai akses ke keju kambing Coeur Figue yang dibekalkan kambing.

Itu bererti bahawa 19 restoran di Rungis boleh melayani hidangan yang lebih baik daripada di tempat lain di bandar. Bagaimanapun kewujudannya sebagai destinasi epicurean menyerupai ini: para koki mungkin mempunyai akses kepada pelbagai jenis hasil terbaik di Perancis, tetapi mereka kebanyakannya memenuhi keperluan para pengangkat pasca shift dan pemandu lori pra-fajar. Oleh itu, untuk sandwic yang tebal, dihiasi dengan keju sehingga lembut ia meleleh saat pisau tiba, Rungis tetap rahsia di luar menu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: