Pengembaraan air terjun di Big Island of Hawai’i

22

- Advertisement -

Di Hawai’i Island (aka Big Island), pantai bukan satu-satunya tempat yang menakjubkan untuk pemandangan air. Sepanjang pulau itu, air terjun yang meleleh melompat dari tebing dan merobohkan dinding-dinding ngarai. Apa yang perlu anda lakukan adalah pek kereta dengan pelindung matahari, air, tuala dan makan tengah hari di pulau holoholo (bersiar-siar di waktu bersiar-siar) untuk melihat mereka.

Wailele, perkataan Hawaii untuk air terjun, berasal dari wai, perkataan untuk air tawar. Air masin adalah kai. Sesetengah air terjun yang paling menarik dan boleh diakses di Pulau Hawaii terletak di sepanjang pantai timur laut, bahagian hijau dan paling subur di pulau ini dengan hutan hujan tropika yang subur dan taman botani.

Untuk melihat beberapa tempat teratas di Big Island, mulailah di Hilo di Wailuku River State Park, rumah 80-kaki Waianuenue, yang juga dikenali sebagai Rainbow Falls. Nama Hawainya bermaksud ‘air pelangi,’ dan jika anda melawat pagi yang cerah, anda akan melihat mengapa. Legenda mengatakan bahawa gua di bawah air terjun itu adalah rumah kepada Hina, ibu Maui, orang demigod yang dikreditkan dengan mewujudkan Kepulauan Hawaii.

Sungai Wailuku juga memberi makan yang lebih kecil, bertiup Pe’epe’e Falls. Larian dari kedua-dua air terjun membawa kepada kolam menggelegak yang dipanggil Periuk mendidih, satu penggantian kolam di mana air gulung dan gelembung seolah-olah mendidih. Kolam renang dapat dilihat dari kawasan tempat letak kereta, tetapi jika anda naik jejak ke tepi air, anda dapat mengalami pergolakan menarik yang menarik dekat.

Pemandangan air terjun yang ganjal dari Sungai Wailuku di belakang Pot yang Dididihkan. Gambar oleh Merten Snijders / Getty Images.

Dari Hilo, kepala utara sepanjang Koridor Warisan Hamakua dalam perjalanan ke Waipi’o Valley Lookout. Bertolak di ‘Akaka Falls State Park, dan berjalan kaki sepanjang laluan kaki yang pendek (0.04 batu) yang dipenuhi dengan halia obor, burung syurga dan ti tumbuh-tumbuhan ke apa yang mungkin air terjun yang paling terkenal di Pulau Hawaii. Cascading ‘Akaka Falls plummets 442 kaki ke jurang emerald-berjajar. Lebih jauh jejak ini adalah Kahuna Falls yang berukuran 100 kaki, air terjun kecil yang agak kabur oleh hutan hujan.

Sekiranya matlamat anda adalah untuk melawat ‘Akaka Falls State Park sebelum orang ramai bas pelancongan, pergi ke sana pada bahagian awal pagi. Apabila gerombolan tiba, anda boleh berlepas dan memandu ke utara ke Taman Botani Dunia. Selain dari lebih daripada 5000 spesis Hawai dan flora tropika yang dipamerkan, terdapat pula yang terlepas pandang yang mendedahkan Kamae’e Falls kerana ia menjejaskan tebing ke kolam yang jelas di bawah.

‘Akaka Falls, Pantai Hamakua, Waimea Reagion. Foto oleh Greg Elms / Getty Images.

Di seberang jalan adalah Pengalaman Umauma, di mana anda dapat melihat Air Terjun Umauma yang mempesona, sebuah air terjun triple-decker yang unik. Sekiranya anda sedang mencabar, taman ini juga menawarkan lawatan zip talian yang menarik, serta pengembaraan berenang dan berkayak untuk bergaul dengan pemandangan air terjun.

Semasa anda meneruskan ke Waipi’o Valley Lookout yang indah, mudah untuk berhenti sejenak untuk mengira air terjun di lembah sepanjang Jalan Belt Hawaii. Raja Kamehameha Saya dibesarkan di lembah suci ini (dikenali sebagai Lembah Raja-raja), di mana anda akan mendapati 1300-kaki yang menjulang tinggi Hi’ilawe Falls, Air terjun tertinggi di Pulau Hawaii. Legenda penciptaan Hi’ilawe Falls mengelilingi pasangan muda, Hi’ilawe dan Kakalaoa. Ketika mereka menghabiskan masa bersama di Lembah Waipi’o, mereka menemui burung elepaio, sebuah petanda nasib buruk. Bersumpah tidak boleh dipisahkan, Hi’ilawe bertukar menjadi air terjun dan Kakalaoa menjadi batu besar di pangkalannya. Ingin melihat lebih dekat? Sebilangan kecil penjual pakaian menawarkan kenaikan berpandu dan lawatan kuda di Waipi’o Valley.

Hanya pejalan kaki yang mahir sahaja yang perlu dikesan untuk melihatnya Wai’ilikahi Falls di Lembah Waimanu, di seberang lembah Waipi’o. Cabaran termasuk jarak, lintasan aliran (ke atas 12), switchbacks yang curam dan permit perkhemahan. Sekiranya anda terus melampaui Air Terjun Wai’ilikahi, di Lembah Kaka’auki Falls, Lahomene Falls dan Waihulu Falls.

Ini hanyalah sebahagian daripada air terjun yang disumbat oleh Big Island ke sempadannya. Sesetengahnya jauh sekali, mereka sukar untuk sampai ke sana, yang lain adalah di tanah milik persendirian (dan tidak dapat diakses tanpa kebenaran), namun ada juga yang guruh dari tebing yang menghadap laut ke Pasifik. Cara terbaik untuk melihat air terjun yang kurang mudah ini adalah pada lawatan helikopter, di mana anda kadang-kadang boleh mendapatkan cukup dekat untuk mendengar jatuh di atas bilah pemutar berdebar.

Bagaimanapun, anda memilih untuk melihat air terjun, mengamalkan beberapa gaya pulau dalam perjalanan anda – perlahan dan nikmati.

Artikel Jill K. Robinson telah dipaparkan di San Francisco Chronicle, World Hum, Journey dan banyak lagi. Walaupun semasa melakukan perjalanan, dia sentiasa boleh didapati secara dalam talian di Bahaya Jill Robinson.

Mulakan pengembaraan air terjun anda dengan warna penuh Lonely Planet Temui Hawai’i the Big Island.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: