21

- Advertisement -

Marrakesh adalah bandar yang merangkumi semua daya tarikan Afrika Utara yang eksotik di Maghribi. Nama bandar itu memberikan akar untuk nama negara itu sendiri, menguraikan kepentingan bandar ini sepanjang zaman. Di dalam keramaian medina, anda akan dapati tempat-tempat utama yang menarik di bandar ini di tengah-tengah zaman kuno dan baru. Hanya menyerap atmosfer di sini atas perkara-perkara yang perlu dilakukan, dengan pengayuh ular dan kedai-kedai yang licin dan bersaing untuk perhatian anda di tengah-tengah kesibukan yang penuh semangat, yang merangkumi jiwa Maghribi yang bersemangat.

Bagi pembeli, bandar ini terkenal sebagai hab terpanas untuk memburu tawar-menawar. Untuk sejarah pelancong yang menyukai, banyak muzium dan monumen adalah beberapa destinasi pelancongan negara. Dan bagi mereka yang hanya ingin menyelam ke dalam budaya tempatan, Madinah menawarkan kehidupan Maghribi dalam semua kemuliaannya yang sibuk. Marrakesh juga merupakan pintu masuk ke rantau Atlas Tinggi Maghribi, di mana anda boleh menikmati keindahan gunung yang indah selepas pengembaraan metropolis Marrakesh anda.

Lihat juga: Tempat tinggal di Marrakesh

1 Medina Souks

Medina Souks

Bagi banyak pelawat, daerah labyrinthine medina (bandar lama) Marrakesh adalah tarikan bintang bandar. Lorong-lorong sempit adalah kaleidoskop warna, aroma, dan bunyi, dan terikat untuk menjadi tumpuan pelancongan anda. Serta hanya mengembara (dan tersesat) di tengah-tengah maze yang sibuk, terdapat segudang membeli belah peluang, di mana anda boleh meletakkan topi tawar dan menawar ke kandungan jantung anda. Pembeli tidak boleh ketinggalan Babouche (kasut) SoukChouari (tukang kayu) SoukEl-Attarine (minyak wangi dan rempah ratus) Souk, dan juga Cherratine (kulit) Souk. Di sebelah barat kawasan utama souk, pada akhir Rue Bab Debbagh, anda akan menemui tukang kulit Marrakesh, di mana kulit haiwan masih dicelup dengan cara yang lama.

Lokasi: Kemasukan utama dari Djemaa El Fna

2 Djemaa El Fna

Djemaa El Fna

Dataran besar ini pada kemasukan ke medina adalah pusat kehidupan Marrakesh. The Djemaa El Fna (tempat perhimpunan nobodies) adalah pusat gerai bric-a-brac, pemuzik, tukang cerita, tukang sihir, dan pengayuh ular yang tidak pernah sepatutnya berehat. Di sini, seluruh spektrum kehidupan Maghribi merangkum sebelum anda. Jika turun di kalangan thrum menjadi terlalu banyak, ia juga mudah untuk melarikan diri ke salah satu daripada banyak kafe dan restoran di atas bumbung di mana anda boleh membuat tinjauan adegan gila dari atas.

Alamat: Avenue Mohammed V

3 Masjid Koutoubia

Masjid Koutoubia

Masjid Koutoubia adalah mercu tanda Marrakesh yang paling terkenal dengan menara setinggi 70 meter yang kelihatan untuk batu di setiap arah. Legenda tempatan Marrakesh memberitahu bahawa apabila dibina pertama kali, muezin (lelaki yang memanggil setia untuk berdoa) untuk masjid ini harus buta kerana menara itu sangat tinggi sehingga ia tidak melihat harem penguasa. Masjid ini dibina pada 1162 dan merupakan salah satu pencapaian hebat seni bina Almohad. Orang bukan Islam tidak dibenarkan masuk ke masjid sendiri.

Alamat: Avenue Mohammed V

4 Medersa Ben Youssef

Medersa Ben Youssef

Dibina pada 1565 oleh Saadians, Medersa (madrassa – sekolah Islam pembelajaran) Ben Youssef adalah kolej teologi terbesar di Maghribi. Warren bilik (dengan sel pelajar yang pernah menjadi rumah kepada 900 murid) dikelompokkan di dalam halaman dalaman kecil dalam gaya arsitektur Islam yang tipikal, tetapi halaman dalaman utama adalah tumpuan sebenar di sini. Jubin zellige halus, siling stalaktit, perincian kayu cedar, dan prasasti Kufic yang digunakan sebagai hiasan di pedalaman halaman membuat medialis ini salah satu bangunan Maghribi yang paling indah dan daya tarik medina bintang.

Lokasi: di luar Tempat Ben Youssef, Madinah

5 Makam Saadian

Makam Saadian

Tanah perkuburan abad ke-16 ini adalah tempat bagi 66 anggota dinasti Saadian, yang memerintah Marrakesh antara 1524 dan 1668. Makam di sini termasuk penguasa Al-Mansour, penggantinya, dan ahli keluarga terdekat mereka. Ia adalah tempat yang mengerikan, atmosfer, dengan set mausoleum di tengah-tengah taman yang agak terlalu besar. Khususnya, yang makam utama (di mana Moulay Yazid dikebumikan) mempunyai mihrab yang baik. Makam Saadian didirikan oleh pengganti Alawite dan hanya ditemui semula pada awal abad ke-20.

Alamat: Rue Kasbah, Medina

6 Istana Bahia

Istana Bahia

Merak yang menakjubkan istana ini dibina pada akhir abad ke-19 sebagai tempat kediaman Grand Vizier Bou Ahmed, yang berkhidmat di Sultan Moulay al-Hassan I. Hiasan dalaman adalah paparan zellige yang mempesonakan, siling-siling yang dicat dan hiasan- ciri-ciri besi yang mempamerkan kehidupan mewah mereka yang tinggi dalam sokongan sultan pada masa itu. Grand halaman marmar besar dan salun-salun mewah di kawasan haram adalah dua tarikan utama, sementara halaman dalaman yang subur riad besar, dengan tumbuhan daun pisang dan pokok sitrus, adalah tenang dari kota.

Alamat: Rue Riad Zitoun el Jedid, Medina

7 Muzium Seni dan Kraf Maghribi Dar Si Said

Muzium Seni dan Kraf Maghribi Dar Si Said

Istana lama yang indah ini dibina oleh Vizier Si Said adalah rumah kepada koleksi perhiasan Berber yang menarik dalam perak, lampu minyak dari Taroudant, artefak tembikar, kulit bersulam, dan marmar. Terdapat juga paparan karpet Maghribi dan koleksi menakjubkan pintu Moroccan tradisional dan bingkai tingkap, yang menyerlahkan gaya seni bina tempatan negara ini. Bagi sesiapa yang berminat dalam evolusi seni dan kraf Afrika Utara, ia adalah tempat yang indah untuk periuk selama beberapa jam.

Berhampiran Dar Si Said, yang Maison Tiskiwin mempunyai koleksi pakaian, perhiasan, lengan, alat muzik, tekstil, dan perabot yang agak indah (ditumpukan pada budaya Sahara) yang disatukan oleh sejarawan seni Belanda, Bert Flint. Satu lagi muzium di Agadir.

Lokasi: Off Rue Riad Zitoun el Jedid, Madinah

8 Muzium Marrakesh

Muzium Marrakesh

Muzium Marrakesh mempunyai koleksi eklektik dari seni kontemporari hingga tulisan-tulisan Alquran, dengan kerja seramik, tekstil dan koin tempatan yang diletakkan untuk ukuran yang baik. Bagi kebanyakan pelawat, tumpuan sebenar lawatan di sini adalah bangunan di mana muzium itu ditempatkan. The Dar Me’nebhi dibina pada awal abad ke-20 dan pernah menjadi rumah kepada menteri di kerajaan Maghribi. Seni bina ini adalah gabungan harmoni bentuk Afrika Utara tempatan dengan unsur-unsur Portugis, dan mempunyai kawasan halaman tengah yang sangat mengesankan yang lengkap dengan candeliga mewah.

Alamat: Place Ben Youssef, Medina

9 Almoravid Koubba

Almoravid Koubba

Juga dikenali sebagai Koubba Ba’adiyn, Almoravid Koubba adalah monumen tertua Marrakesh – yang dibina pada abad ke-12 semasa pemerintahan Ali Ben Youssuf. Walaupun penggunaan asalnya tidak diketahui, sesetengah pakar telah mencadangkan bahawa ia mungkin rumah wudhu sebuah masjid yang pernah duduk sebelah. Rekaan luarannya yang sederhana (jongkong, bangunan persegi yang dihiasi dengan kubah) menafikan bahagian dalaman yang menarik, dengan siling kubah yang diliputi dalam motif Almoravid. Koubba adalah salah satu daripada beberapa bangunan untuk bertahan hidup akibat kerosakan yang ditimbulkan oleh penakluk Almohad, yang memusnahkan warisan seni bina Almoravid yang lebih awal.

Alamat: Place Ben Youssef, Medina

10 Taman Majorelle

Taman Majorelle

Taman-taman tropika yang rimbun ini penuh dengan kaktus, telapak tangan, dan pakis, adalah karya pelukis Jacques Majorelle. Asalnya dari bandar Nancy di Perancis, Majorelle datang ke Marrakesh untuk alasan kesihatan dan menjadi terkenal dengan lukisan kehidupan Maghribi setempat. Walau bagaimanapun, kerja yang paling terkenal ialah kebun ini dan studio biru pelukis (warna yang kini dikenali sebagai Majorelle blue) studio pelukis dia tinggal di atas alasan. Selepas kematian Majorelle pada tahun 1962, pereka fesyen Perancis, Yves Saint Laurent membeli harta itu dan setelah kematiannya pada tahun 2008, abu-abunya tersebar di taman-taman. Studio lukisan lama Majorelle kini menjadi rumah kepada muzium hebat yang ditujukan kepada kesenian Berber. Sebuah muzium yang didedikasikan untuk kehidupan YSL dan warisan fesyen yang terkenal kini sedang dibina dengan alasan juga.

Alamat: Avenue Yacoub el Mansour

11 Istana Badi

Istana Badi

Runtuhan istana besar sekali Al-Mansour adalah salah satu pemandangan yang paling atmosfer di daerah kasbah. Penguasa Saadian membina istana mewah, dengan paviliun yang terletak di tengah taman raksasa kolam reflektif, semasa pemerintahannya yang berjaya, tetapi ia dijarah dan dimusnahkan tidak lama kemudian. Sekarang sisa-sisa jarang lantai berjubin mozek, pavilion yang hancur, dan dinding yang ditutupi tinggi adalah semua yang kekal. Terdapat pemandangan yang sangat baik di medina dari atas dinding, di mana bangau juga membina sarang mereka.

Selepas melihat istana, pergi ke Mellah – suku Yahudi lama Marrakesh. Ia ditubuhkan pada abad ke-16 dan kini diasingkan terutamanya oleh umat Islam. Sinagoga kecil di sini telah dipulihkan dengan baik dan boleh dikunjungi, begitu juga pemakaman Yahudi yang luas.

Lokasi: Behind Place Ferblantiers

12 Taman Manara

Taman Manara

Taman besar ini, setelah berundur diraja, adalah gelembung ketenangan yang tersembunyi di tengah-tengah Marrakesh. Ia merupakan tempat kegemaran penduduk tempatan, yang ingin melarikan diri dari keramaian dan menikmati suasana damai dan tenang. Sebagian besar kawasan ini diambil dengan kebun zaitun, tetapi bagi pengunjung, tarikan utama dan alasan untuk datang ke sini adalah kolam reflektif yang besar dengan paviliun halusnya. Dibina pada akhir abad ke-19, kolam renang dan pavilion adalah tempat yang disukai untuk banyak keluarga Marrakesh tempatan, yang datang ke sini untuk berkelah dan berjalan-jalan. Terdapat peluang foto yang sangat baik di sini kolam dengan Atlas Mountain Range tercermin dalam airnya, pada hari yang cerah.

Alamat: Avenue Menara

13 Tizi-n’Test Pass

Tizi-n’Test Pass

Malah di sesebuah negara penuh dengan pemandangan jalan raya yang menakjubkan, Tizi-n’Test Pass menonjol. Ini jalan gunung berliku menuju ke selatan dari Marrakesh ke bawah ke Taroudant dalam pelbagai perubahan suis yang boleh memberi kesukaran kepada mereka yang tidak menyukai ketinggian. Pemandangan gunung di sepanjang jalan hanya sememangnya mewah dan membolehkan rasa pedesaan Maghribi yang luas dan indah. Sebuah jalan yang mengalir keluar pas, hanya lewat Taliouine, adalah permulaan pas masuk yang tinggi ke Lembah Draa.

14 Imlil

Imlil

Kampung Imlil yang menawan adalah titik permulaan untuk lawatan Taman Negara Toubkal. Ia adalah satu tempat yang sejuk yang memberikan jeda jika anda berada di tengah-tengah huru-hara Marrakesh untuk sementara waktu dan mencari sedikit ketenangan dan ketenangan. Kampung ini juga rumah untuk dipulihkan dengan hebat kasbah (kubu), yang merupakan tempat yang bagus untuk datang untuk minum kopi atau teh dan menikmati pemandangan gunung luar bandar. Struktur kini merupakan salah satu hotel terbaik di bandar dan memainkan peranan yang membintangi filem Martin Scorsese Kundun.

Lokasi: 57 kilometer selatan Marrakesh

15 Taman Negara Toubkal

Taman Negara Toubkal

Taman negara ini adalah negara yang paling popular, kebanyakannya kerana menjadi rumah kepada gunung tertinggi di Maghribi (dan Afrika Utara), Djebel Toubkal, serta sejumlah peluang berjalan hebat yang berkisar dari pengembaraan trek pelbagai hari hingga kenaikan petang. Sekiranya anda tidak menyukai puncak 4,167-meter Toubkal maka anda boleh memilih untuk kampung-ke-kampung yang indah dan indah Litar Aremd, yang mempunyai semua pandangan mewah tanpa usaha berpeluh yang diperlukan untuk memanjat gunung.Masa yang akan datang adalah musim panas, apabila semua laluan dibuka; walaupun semasa musim bunga, salji boleh bermakna aktiviti berjalan dikurangkan.

Lokasi: 57 kilometer selatan Marrakesh

Di mana untuk tinggal di Marrakesh untuk bersiar-siar

Sekiranya anda melawat Marrakesh untuk kali pertama, dan ingin berada di tengah-tengah tindakan, kawasan terbaik untuk tinggal adalah di medina, berhampiran Djemaa El Fna, dataran besar di pintu masuknya. Beberapa pilihan tempat penginapan terbaik di sini ialah riads, rumah tamu tradisional Maghribi dengan halaman dalaman yang dilindungi dari kesibukan dan kesibukan di luar Madinah; Sarapan pagi biasanya termasuk dalam harga. Berikut adalah beberapa hotel dan riad yang sangat berpatutan di lokasi popular ini:

  • Hotel Mewah: Jeruk dan bunga mawar bunga wangi di La Villa des Orangers, beberapa langkah dari semua tarikan medina dan Masjid Koutoubia. Ini adalah hartanah Relais & Châteaux, dengan tiga teres, kolam renang atas bumbung, dan spa dengan hammam. Di medina, berhampiran pintu masuk ke souk lama, Riad Dar Anika adalah pilihan mewah yang lebih berpatutan, dengan kolam renang halaman yang indah dan keramahan Maghribi yang hangat. Jika anda lebih suka menjauhkan diri dari keriangan medina, Four Seasons Resort Marrakech adalah menaiki teksi. Kemudahan termasuk kolam renang kelapa sawit, spa, pusat kecergasan, dan kelab kanak-kanak.
  • Hotel Julat-Pertengahan: Di tengah-tengah medina, Riad Romance yang dinamakan secara evokatif terletak di bangunan abad ke-17 yang dipulihkandengan kolam renang halaman yang indah, bilik-bilik yang selesa, dan taman atas bumbung. Juga di medina, Dar Charkia, dengan kolam renang yang dipanaskan, berada di daerah pengedar antik Dar el Bacha. Semua bilik adalah berhawa dingin, dan ramai yang datang dengan perapian. Pokok-pokok jeruk menghiasi halaman di Riad Aguerzame yang mesra, di pinggir jalan yang tenang di medina, berjalan kaki yang singkat dari Djemaa El Fna.
  • Hotel Budget: Di bawah lorong lorong, sepuluh minit berjalan kaki dari Djemaa El Fna, Riad Dar Thalge sangat bernilai, dengan bilik-bilik yang ringkas tetapi bersih, teres besar, dan kolam renang. Juga di medina dan dengan kolam renang, Riad Sadaka mempunyai bilik-bilik yang selesa dan selesa dan menyajikan hidangan lazat Maghribi, sementara Riad L’Orchidee mempunyai bilik-bilik berhawa dingin, kolam renang, dan banyak tempat menarik untuk bersantai dan bersantap.

Petua dan Lawatan: Bagaimana Membuat Sebahagian Besar Lawatan Anda ke Marrakech

Mengambil tur yang teratur adalah cara terbaik untuk melihat semua kemuncak Marrakech dan Pegunungan Atlas dan mengalami budaya tradisional tanpa kesulitan mencari jalan anda. Di sepanjang jalan, anda akan belajar semua tentang sejarah kawasan itu serta petua dan cerita orang dalam. Lawatan ini juga termasuk pickup dan drop-off yang mudah di hotel terpilih. Berikut adalah beberapa lawatan bersiar-siar yang menyeronokkan dan perjalanan sehari yang menjamin harga terendah:

  • Lihat Pemandangan: Pada Tour Discovery Marrakech, anda boleh berehat dan menikmati pemandangan sementara pemandu tempatan membawa anda melalui lawatan melalui kawasan belakang labyrinthine dan souk yang sibuk, serta acara sejarah seperti Bahia Palace dan Masjid Koutoubia. Lawatan sepanjang hari ini termasuk makan tengah hari di restoran Madinah, bayaran masuk, dan pickup dan drop-off dari hotel terpilih.
  • Mengambil Lawatan Hari: Pelengkap sempurna untuk penginapan bandar yang sibuk adalah Trip Three Valleys Day dari Marrakech dengan Lawatan Pilihan ke Takerkoust Lake dan Kik Plateau. Lawatan penuh hari ini memberi anda gambaran besar pergunungan Atlas, dengan lawatan ke tiga lembah yang subur, kampung Berber tradisional, air terjun Lembah Ourika, makan tengah hari pilihan di rumah Berber, dan peningkatan pilihan untuk memasukkan Takerkoust Lake dan Kik Dataran tinggi. Ini adalah tur kumpulan kecil dengan perkhidmatan yang lebih peribadi dan maksimum tujuh orang. Untuk perspektif yang berbeza dari landskap dramatik Maghribi, perhatikan Atlas Mountains Hot Air Balloon Ride dari Marrakech dengan Berber Breakfast dan Desert Camel Experience. Pada pengembaraan penuh hari ini, anda mengembara ke padang pasir oleh 4×4 dan menaiki belon udara panas untuk melihat pemandangan mata matahari yang terbit di atas padang pasir berapi dan Pegunungan Atlas di bawah. Selepas itu, turun ke tingkat bawah untuk sarapan Berber yang lazat dan menunggang unta melalui bukit pasir gurun. Termasuk sijil penerbangan serta pickup dan drop-off dari hotel terpilih.

Sejarah

Almoravides menjadikan Marrakesh sebagai ibu kota sebuah kerajaan yang meliputi sebahagian besar Maghreb (Afrika Barat Laut) dan berkembang dengan baik ke Eropah. Dengan penaklukan Almoravide di selatan Sepanyol, Marrakesh telah melabur dengan budaya kosmopolitan Andalucia dan menjadi benteng tamadun Islam dan pusat intelektual di mana para sarjana dan ahli falsafah yang paling terkenal di zaman itu berkumpul. Bangunan mewah dibina dan taman yang indah direka. Benteng kuno dan gerbang kota adalah monumen untuk keemasan abad pertengahannya.

Tentera Almohade menyerbu pintu Marrakesh pada 23 Mac 1147, menakluki ibu kota Almoravide. Almohades di bawah Abdal Mou’min meneruskan penaklukannya ke Afrika Utara, memanjangkan empayar mereka melalui Algeria dan Tunisia dan bergerak melintasi Mediterranean untuk menangkap Seville, Cordoba, dan Granada. Di bawah Abdal Mou’min, Marrakesh menjadi modal Islam yang lebih besar.

Marrakesh telah mengalami tempoh penurunan di bawah Merenid, yang menawan bandar itu pada tahun 1269. Ibukota Merenid sudah berpusat di Fes, dan Marrakesh jatuh keabaikan selama dua setengah abad. Kekayaan Marrakesh dihidupkan kembali di bawah dinasti Saadian. Saadia adalah puak-puak dari wilayah Souss, yang menaklukkan seluruh Maghribi selatan dalam perang melawan penjajah Portugis di Agadir. Apabila Saadians menguasai seluruh Maghribi, pemimpin mereka, Mohammed Al Mahdi, membuat Marrakesh sebagai ibu negara pada tahun 1551 dan mula memulihkan bandar.Walaupun daerah kota baru Marrakesh dibina pada tahun 1913 semasa pendudukan Perancis dan mencerminkan pengaruh Eropah ini, mayoritas kota (seperti Fes) adalah sebuah kota Islam yang tulen dalam kedua genesis dan tradisi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: