10 Tarikan Pelancong Tertinggi di Helsingborg

0

20

- Advertisement -

Helsingborg, yang terletak di bahagian paling sempit selat Oresund dan bertentangan dengan bandar Helsingor (Elsinore) di Denmark, telah berabad-abad yang panas dipertikaikan antara Denmark dan Sweden. Ia kini menjadi pelabuhan yang sibuk, bandar komersil dan perindustrian, sebuah pusat yang disukai untuk persidangan dan pameran perdagangan, dan saluran komunikasi Sweden yang utama dengan laut dengan Denmark dan tanah besar Eropah. Pelabuhan itu telah terlepas sejak bangunan Jambatan Oresund, yang menghubungkan Sweden dan Denmark, tetapi masih bernilai meneroka. Bandar bersejarah ini mempunyai banyak tarikan, termasuk rumah-rumah lama, gereja-gereja batu, lorong-lorong sempit untuk bersiar-siar, dan Kärnan kubu, yang telah menjaga bandar selama lebih daripada enam abad. Helsingborg juga terkenal dengan tempat makan yang meriah, dan banyak restorannya menyajikan segala-galanya dari masakan Asia dan Eropah ke keistimewaan Sweden yang nikmat.

Lihat juga: Tempat tinggal di Helsingborg

1 Kärnan (Kernel)

Kärnan (Kernel)

Segera ketara kepada pelancong yang tiba di laut adalah lambang dan mercu tanda bandar itu, Kärnan (“Kernel”), menara bata yang menonjol tinggi 35 meter, yang terletak di bahagian atas dataran pasaran yang panjang (Stortorget). Di hujung alun-alun, dua menara bingkai adalah satu langkah yang meluas Terrass Konung Oscar II, di mana menara pertahanan lama berdiri. Pada tahun 1400, ia menjadi ciri utama kubu kuat yang dibina di atas tapak kubu kayu sebelum ini, mungkin sejak abad ke-10. Istana ini dimusnahkan pada tahun 1680, hanya meninggalkan menara berdiri. Dari bahagian atas (190 langkah), anda boleh menikmati pemandangan bandar dan ke atas Oresund ke Denmark. Beyond Kärnan adalah Slottshagen, sebuah taman yang indah dengan patung oleh Christian Eriksson, Pencarian, serta mayat kubu lama.

Alamat: Slottshagsgatan, 250 07 Helsingborg

2 Muzium Terbuka Fredriksdal (Friluftsmuseum)

Muzium Terbuka Fredriksdal (Friluftsmuseum) Guillaume Baviere / foto diubah suai

Ini adalah daya tarik yang mesti dilihat untuk semua keluarga dan perjalanan kembali berabad-abad lamanya. Anda boleh bersiar-siar dan mengalami ladang Skåne yang sebenar, rumah-rumah desa lama dan bangunan luar, sebuah teater luar, abad ke-18 yang lama Rumah Agam Fredriksdal, a Muzium Muzik, a Taman BotaniMuzium Cetak Grafiska, dan a teater terbuka. Kanak-kanak akan menyukai semua haiwan ladang, dan pada suku bandar yang lama, anda boleh membeli gula-gula kuno atau bunga mawar di kedai bunga. Pada dasarnya, Fredriksdal adalah Skåne pedalaman yang lama, tersebar di 360,000 meter persegi dengan persekitaran yang sangat unik.

Alamat: Gisela Trapps Väg 1, 254 37 Helsingborg

Laman rasmi: http://www.fredriksdal.se

3 Pick’s Sofiero Castle Editor

Sofiero Castle

Kira-kira lima kilometer di utara Helsingborg, Sofiero Castle terletak di salah satu taman paling indah di Eropah, yang mempunyai sejarah yang sangat indah. Ia pernah menjadi percutian musim panas untuk royalti Sweden. Pada musim bunga dan musim panas, taman-taman bunga dan dapur hanya indah, dan anda boleh menikmati pameran bermaklumat dan pelbagai acara dan aktiviti menarik di sini. Istana itu memegang daya tarikan khusus untuk kanak-kanak kerana mereka boleh mengambil bahagian dalam aktiviti seperti berkebun dan bercerita. Kawasan permainan imajinatif dan selamat berada di tangan untuk semua peringkat umur, dan bunga berwarna-warni, seperti rhododendron dan dahlias, memberikan peluang foto yang indah.

Alamat: Sofierovägen 131, 251 89 Helsingborg

Laman rasmi: http://www.sofiero.se/

4 Tropikariet

Tropikariet erik forsberg / foto diubah suai

Melawat zoo dalaman yang indah ini adalah salah satu perkara yang paling popular di Helsingborg untuk pencinta haiwan dan keluarga dengan anak-anak. Latar belakang yang tidak jelasnya memungkiri pengembaraan yang menyeronokkan yang menanti di dalamnya. Lemurs, monyet, meerkat, kelawar, dan burung adalah beberapa makhluk di hutan hujan tropika yang dicipta ini, dan akuarium kecil memaparkan jerung dan terumbu karang. Tidak seperti zoo lain, pameran di sini mempunyai beberapa halangan; kelawar dan burung terbang dengan bebas, dan untuk bayaran tambahan, anda boleh memegang ular atau buaya, menyentuh jerung, atau memberi makan lemur. Hujan atau bersinar, daya tarikan yang menyeronokkan ini membolehkan anda untuk melibatkan diri dalam dunia lain. Selepas semua petualangan haiwan anda, dihentikan oleh Café Masai Mara untuk minuman ringan dan makanan ringan.

Alamat: Hävertgatan 21, Helsingborg

Laman rasmi: http://tropikariet.com/information-in-english/

5 Dewan Bandaran (Rådhuset)

Dewan Bandaran (Rådhuset)

Di hujung bawah Stortorget, dewan bandar neo-Gothic ini bermula dari tahun 1870 dan merupakan salah satu mercu tanda paling menarik di bandar ini. Bangunan ini mempunyai menara tinggi 65 meter dan tingkap kaca berwarna yang menggambarkan peristiwa dalam sejarah bandar. Di hadapan dewan bandar adalah batu-batu peringatan Norway dan Denmark, memperingati bantuan yang diberikan oleh Sweden ketika negara-negara ini diduduki oleh orang-orang Jerman semasa Perang Dunia Kedua, dan bertentangan adalah patung terkenal Sweden Count Magnus Stenbock (1664 -1717)

Alamat: Drottninggatan 7, Helsingborg

6 Pusat Kebudayaan Dunkers (Dunkers Kulturhus)

Pusat Kebudayaan Dunkers (Dunkers Kulturhus) Guillaume Baviere / foto diubah suai

Diisi dengan galeri seni dan pameran khas, Kulturhuset menjadi tuan rumah muzik antarabangsa, teater, tarian, dan aktiviti kebudayaan untuk golongan muda. Di dalamnya terdapat sebuah restoran, bistro, dan yang Pusat Maklumat Pelancong Helsingborg, jadi ini adalah tempat yang baik untuk menyimpan maklumat tentang bandar dan kawasan.Pameran multimedia memberikan gambaran yang menarik tentang sejarah bandar, dan di Bilik bacaan anda boleh melayari jurnal dan buku mengenai topik yang pelbagai, termasuk teater, muzik, sejarah, seni, arkeologi, seni bina, dan filem. Restoran ini menawarkan pemandangan hebat ke Öresund. Menariknya, bangunan itu direka oleh arkitek Denmark, Kim Utzon, anak lelaki dari Jörn Utzon, yang merancang rumah Opera Sydney yang ikonik.

Alamat: Kungsgatan 11, Helsingborg

Laman rasmi: http://www.dunkerskulturhus.se

7 Gereja St. Mary (Mariakyrkan)

Gereja St. Mary (Mariakyrkan) seier + seier / foto diubah suai

Gereja Gothic yang cantik St. Mary adalah salah satu bangunan tertua di Helsingborg. Ia bermula dari abad ke-12, ketika ia dibina dalam gaya Romanesque, dan telah diubahsuai pada abad ke-15 dalam gaya Gothic. Tempat ibadat Sweden terkenal kerana kesederhanaan mereka baik secara dalaman dan luaran, namun ciri-ciri pedalaman di pedalaman di sini adalah reredos yang rumit (sekitar 1450); mimbar yang berasal dari 1615, dengan hiasan intarsia; carta sejarah dari AD 900 hingga zaman moden; dan kaca berwarna yang indah.

Alamat: Södra Storgatan, Helsingborg

8 Lawatan Hari Helsingor

Istana Kronborg

Helsingborg terletak hanya empat kilometer di seberang selat Øresund dari bandar Denmark Helsingor zaman pertengahan, jadi mudah untuk memencet perjalanan sehari ke Denmark ke dalam jadual perjalanan anda. Anda boleh mengambil kereta anda di atas feri atau perjalanan dengan berjalan kaki, dan perjalanan keseluruhan hanya kira-kira 20 minit. Satu yang anda tiba, jangan ketinggalan yang hebat Kronborg, yang terkenal sebagai Istana Elsinore Hamlet dan kini merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO. Juga luangkan masa untuk meneroka labirin jalan batu buntar dan rumah separuh kayu pada suku abad pertengahan, dan berhenti dengan terpelihara dengan baik Biara Carmelite (Karmeliterklostret) dilampirkan Gereja St. Mary (Sankt Mariæ Kirke).

Laman rasmi: https://www.scandlines.se/

  • Baca Lagi:
  • 9 Tarikan Pelancong Terunggul di Helsingor

9 Dewan Konsert Helsingborg

Helsingborg Concert Hall Helsingborgs Konserthus / foto diubah suai

Di antara Drottninggatan dan Kungsgatan, anda akan menemui Dewan Konsert (Konserthuset), yang direka oleh Sven Markelius pada tahun 1932. Bangunan ini merupakan salah satu contoh terbaik fungsi fungsional Sweden dan telah diisytiharkan sebagai struktur bersejarah. Dewan ini dikenali dengan akustiknya yang halus dan merupakan rumah kepada Orkestra Simfoni Helsingborg (HSO). Pencinta muzik klasik perlu melihat program yang ditawarkan.

Alamat: Drottninggatan 19, S-25067 Helsingborg, Sweden

Laman rasmi: http://www.helsingborgskonserthus.se

10 Muzium Cetak Helsingborg (Grafiska Museet)

Terletak di kawasan bandar lama Muzium Terbuka Fredriksdal, Grafiska adalah muzium cetak kerja terbesar di Scandinavia. Ini adalah perhentian api pasti dalam lawatan ke Helsingborg untuk pencinta perkataan yang dicetak. Dirasmikan pada tahun 1995, misi muzium adalah untuk memelihara kraf bangga dan sejarah percetakan di kawasan Skåne. Lebih daripada 50 sukarelawan memperlihatkan kerja-kerja mesin cetak sejak ratusan tahun.

Alamat: Muzium dan Taman Fredriksdal, Gisela Trapps väg 5, S254 37 Helsingborg

Laman rasmi: http://www.grafiskamuseet.se

Tempat tinggal di Helsingborg untuk Sightseeing

Kebanyakan hotel di Helsingborg adalah pertengahan Hartanah berkerumun di sekitar pusat bandar berhampiran banyak tarikan utama, dan ini adalah tempat yang paling mudah untuk tinggal. Pilihan terbaik di sini termasuklah V Hotel Helsingborg, BW PREMIER Collection, berjalan kaki singkat dari terminal feri dan Dunkers Kulturhus, di mana hiasan pinggulnya berbeza dengan bangunan lama yang elegan di hotel ini. Bilik-bilik mempunyai saiz yang berbeza. Langkah seterusnya, Elite Hotel Mollberg mempunyai rasa yang lebih tradisional, begitu juga dengan Clarion Grand Hotel jirannya. Sedikit jauh dari pusat bandar, tetapi masih hanya sepuluh minit berjalan kaki, Radisson Blu Metropol Hotel baru menawarkan bilik-bilik yang segar dan bergaya. Semua hotel ini termasuk sarapan pagi.

Jika anda menonton dompet anda, Miatorp Hostel mempunyai kadar harga lebih berpatutan tetapi ia sepuluh minit memandu dari pusat bandar.

Lebih Must-See Destinasi berdekatan Helsingborg

Hanya empat kilometer di selat Oresund dari bandar Helsingor Denmark, Helsingborg bukanlah satu-satunya bandar Sweden yang dekat dengan jiran Eropahnya. Sekitar 65 kilometer di selatan terletak Malmö multikultural, di mana jambatan Oresund ikonik menghubungkan Sweden ke Denmark. Utara Malmö, Gothenburg juga agak dekat dengan Denmark dan mempunyai rasa yang jelas dari Eropah. Apa-apa perjalanan ke Sweden juga perlu merangkumi lawatan ke ibu kota yang indah, Stockholm, yang sering disebut “Venice of the North” berkat banyak jalan airnya. Dari sini, anda boleh menerokai beberapa destinasi yang menarik di kawasan luar bandar di perjalanan bersenang-senang, termasuk bandar universiti di Uppsala zaman pertengahan. Hanya 35 minit perjalanan dari Stockholm, pulau Gotland yang menarik menarik banyak pelancong Sweden dan pelawat antarabangsa.

Helsingborg Peta – Tarikan-tarikan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: