Bayangan kereta nasional ketiga keluaran DreamEdge

10

- Advertisement -

Pada minggu lepas, CEO Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) Datuk Madani Sahari telah mengesahkan projek kereta nasional baharu (NNCP) tetap akan diteruskan, tetapi hanya akan mengambil masa empat bulan lagi sebelum ia dapat didedahkan sepenuhnya.

Ia sepatutnya membuat penampilan semasa Malaysia Autoshow 2020 bulan hadapan, tetapi acara itu telah ditunda kepada bulan Julai disebabkan penyebaran wabak COVID-19. Setakat ini, kereta projek yang diterajui oleh syarikat kejuruteraan digital, DreamEdge itu hanya ditunjukkan sedikit sahaja, iaitu waktu pembentangan Polisi Automotif Negara (NAP) bulan lepas.

Daripada apa yang dapat dilihat itu, pakar ilustrasi digital automotif, Theophilus Chin cuba memberi gambaran bagaimana rupa kereta itu secara keseluruhan, dan hasilnya adalah seperti yang anda boleh lihat dalam gambar. Bahagian lampu depan dan belakang adalah mengikut apa yang sudah didedah, sementara bahagian lain adalah imaginasi Chin sendiri.

Lukisan digital Chin menunjukkan rekaan yang kemas, dengan garis badan gaya kenderaan Eropah. Bahagian belakang mempunyai kemasan seakan diffuser manakala di atas bonet hadapan pula terdapat dua bonjolan seakan model prestasi. Setakat yang diketahui, model pertama kereta nasional ketiga ini akan mendapat sokongan teknikal daripada Daihatsu sementara rekaan luar dan dalam pula dibangunkan sendiri oleh DreamEdge.

Berkemungkinan besar, kereta ini nanti hanya akan menggunakan enjin petrol biasa atau hibrid, dan dijanjikan oleh pengeluarnya sebagai kereta yang seronok untuk dipandu, mesra keluarga, lebih nilai untuk wang dan jimat bahan api. Ia juga diberitahu akan mendapat rekaan “moden dan futuristik”, lengkap dengan fungsi sambungan canggih serta sistem bantuan pemandu terkini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: