Bhandardara: Puncak Tinggi Di A Hole-In-One

0

46

- Advertisement -

Bhandardara mempunyai daya tarikan istimewa. Pesona yang santai, mengantuk dan pedesaan, yang menjadikannya percutian yang menyegarkan bagi pelancong yang aktif dan tidak aktif. Di sini anda boleh berehat di buaian alam semula jadi dan menatap dengan penuh semangat di atas tasik yang tenang. Datang ke Bhandardara benar-benar menjauh dari kehidupan bandar. Tiada keselesaan lima bintang di sini, tidak ada makan mewah. Apa yang anda dapatkan adalah rasa Maharashtra luar bandar dan dos yang bersih, bersih, kehijauan dan kecantikan semulajadi. Hutan yang luas di Tasik Bhandardara dan Air Terjun Randha yang bergemuruh merupakan tarikan penonton utama di sini, dan selepas mencatatnya di dalam jadual perjalanan anda, anda boleh selesa memasuki kerusi berlengan dan menikmati hujung minggu anda yang malas.

Bhandardara (Oleh saurabhj)

Jika anda seorang pelajar yang gemar sejarah atau arkeologi, Bhandardara boleh membawa anda kembali beberapa milenium. Atau, bawa garis dan tackle bersama-sama dan dapatkan tempat yang sesuai untuk pemancing. Tetapi itu tidak semua – terdapat banyak ruang untuk hujung minggu yang aktif. Tanya pemandu trek yang mengetahui Sahyadris dan mereka akan memberitahu anda berada di tempat yang tepat untuk memanjat benteng atau puncak yang lasak. Dari Bhandardara anda boleh mencuba benteng Ratangad dan Harishchandragad yang terkenal. Sedikit jauh lebih jauh adalah Ajoba yang terkenal, atau puncak ‘datuk’, dan Ghanchakkar. Atau mungkin anda berada di sini dengan matlamat yang telah ditetapkan – untuk melakukan kenaikan secara fizikal yang mendaki puncak tertinggi di Maharashtra.

Perkara untuk dilihat dan dilakukan

Terdapat jip yang terdapat di dataran desa di Shendi, hanya 3 km jauhnya, untuk membawa anda melawat tempat menarik yang telah ditetapkan di sekitar Bhandardara, tetapi ini sering kali menjadi pemanduan yang panjang dan tidak bernilai wang. Sebaliknya, tentukan jadual perjalanan anda sendiri dan bawa jip yang diupah hanya ke tempat pilihan anda, atau hantarkan dan lepaskan banyak jip yang membawa penduduk setempat dari satu kampung ke kampung yang lain. Pilihan terakhir adalah murah dan anda dapat merasai bagaimana penduduk berulang. Sesetengah feri berpusing di tasik tetapi ini tidak teratur. Semak dengan pegawai di empangan untuk butirannya.

Berjalan di sepanjang pantai tasik di luar MTDC Resort. Ia adalah yang terbaik selepas musim monsun apabila pemandangan yang menakjubkan dan semuanya hijau subur dengan awan sunyi berlayar melintasi langit biru. Anda juga boleh mengambil jalan-jalan menarik di sepanjang salah satu bank di Pravara. Anda akan melihat pelbagai kehidupan burung semasa perahu anda. Sungai ini mempunyai banyak ikan serta udang air tawar jumbo, yang turun di pintu gerbang ketika air dibebaskan. Jika hari yang baik, anda juga boleh melihat rubah merah jarang yang sangat menyerupai seekor anjing.

Terdapat pilihan trekking yang tidak terhad di sini, bermula dari sederhana memanjat bukit berdekatan ke pendakian yang sukar sehingga Fort Ratangad atau Mt. Kalsubai. Ghanchakkar (‘keliru’) Puncak berdekatan adalah kenaikan kompleks, yang melibatkan peralatan untuk memanjat batu. Ajoba adalah satu lagi pendaki yang menarik tetapi sukar, dengan pemandangan hebat dari atas.

Dalam usaha pengantin perempuan yang melarikan diri

Kalsubai, menurut legenda tempatan, adalah anak perempuan mertua yang tersiksa. Untuk melarikan diri dari undang-undang mertuanya, dia melarikan diri ke puncak bukit dan, untuk menjadi sangat berkesan, dia hilang. Pada sidang kemuncak itu, penduduk tempatan telah membina kuil dalam ingatannya dan menamakan bukit Kalsubai selepasnya. Pada 5,400 kaki, Mt. Kalsubai adalah puncak tertinggi di Maharashtra dan Ghats Barat, dan ia berfungsi sebagai menara di zaman Maratha. Bagi pengembara, Kalsubai adalah cabaran utama. Kampung Bari (12 km dari Bhandardara) adalah titik permulaan. Sedikit atau tidak terdapat di sini, jadi bawa semua yang anda perlukan untuk keselesaan dan kesejahteraan anda, termasuk air.

Di belakang perhentian bas, jalan masuk ke kampung. Dari sini, jejak memanjat bukit dan muncul setengah jam kemudian, di atas rata. Ini adalah tapak kuil. Jangan tertipu dengan berfikir bahawa anda telah mencapai puncak. Beberapa tiang batu yang menarik dan lembu Nandi yang diukir bertaburan di halaman. Pokok di sekeliling kuil menjadikan ini sebuah oasis yang ideal untuk berehat sebelum meneruskan pendakian. Dari sini, jejak mendapat tangga yang lebih curam dan besi telah dipasang pada tiga mata sebagai bantuan.

Selepas banyak sidang palsu, anda akan datang ke pemandangan salur kecil yang dialu-alukan. Air sejuknya akan menjadikan pejalan kaki yang paling cerewet melempar ke arah angin dan mengambil minuman yang panjang. Kemuncak Kalsubai kini kelihatan jelas, dan nampaknya menjadi batu besar. Laluan mudah ke puncak adalah melalui tangga besi panjang yang menatap wajah anda. Bagi yang lebih mencabar, terdapat rantai besi di sebelah kiri yang mengarah ke bahagian atas. Kuil kecil ke Kalsubai menyambut anda di puncak. Pemandangan dari bahagian atas – yang luas berkilauan dari Lake Bhandardara dikelilingi oleh puncak dan lembah Sahyadris – membuat semua peluh kelihatan seperti harga yang kecil untuk membayar pendakian yang sukar. Dan, jika anda fikir yang terburuk telah berakhir, fikirkan semula. Anda masih perlu kembali ke tempat anda bermula. Keturunan sering lebih sukar daripada pendakian.

Fakta Pantas

Lokasi Stesen bukit ini terletak dengan tenang di tebing Sungai Pravara tetapi dengan kuatnya terletak berhampiran dengan puncak tertinggi di Sahyadris, Mt Kalsubai (5,400 kaki)

Jarak jauh 180 km NE Mumbai JOURNEY TIME Dengan jalan 4 jam Dengan kereta api 23/4 jam + 11/2 jam dengan jalan

Laluan NH3 ke Ghoti melalui Bhiwandi, Kasara Ghat dan Igatpuri; SH ke Bhandardara melalui Bari dan Varangushi

Bila hendak pergi Masa yang terbaik untuk dilawati ialah September hingga Februari, sejurus selepas musim monsun. Monsun juga sangat hijau tetapi anda tidak akan dapat berbuat banyak. Mac, April dan Mei boleh menjadi sangat panas dan kering

Pejabat pelancongan

MTDC

Shendi, Bhandardara

Tel: 02424-257171, 257032

MTDC Mumbai

Tel: 022-22044040

Laman web: maharashtratourism.gov.in

Kod STD 02424 Dari Mumbai 952424

Oleh Andre Morris

Mengenai Pengarang

Walaupun Andre Morris secara teknikal tinggal di Mumbai, dia menghabiskan separuh nyawanya di luar rumah – pendakian, panjat tebing, arung jeram, berkano, menonton burung dan sebagainya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d