India’s Top Ten Spiritual Retreats.

22

Bilakah kali terakhir anda kembali dari bercuti dengan rasa pening itu? Tidak, saya tidak bercakap tentang masa ketika anda berada di bukit! Di sini, ia tentang perasaan yang jarang berlaku tentang pencerahan, perjalanan rohani, yang melegakan jiwa dan tubuh anda. Ada yang menyebutnya sebagai panggilan dari hati nurani. Tetapi dengan lebih mudah, mari kita sebut cuti itu apabila anda pergi untuk meditasi dan beberapa saat introspeksi.

Lawati Rishikesh, yang dipuji sebagai Modal Yoga Dunia dan dikenali untuk satu dan semua, ada lebih banyak lagi. Untuk meringankan beban mencari yang terbaik, inilah ixigo 10 teratas untuk mereka yang berminat untuk membebaskan diri.

Retreat Mango Blue, Spiti

laman web rasmi

Sekiranya ada satu perkara yang saya selalu berkaitan dengan keamanan, ia adalah gunung yang tinggi. Oleh itu, di sini dunia berundur untuk meditasi, yoga, dan amalan rohani yang lain, Blue Mango Retreats berada di Spiti. Bersempadan dengan tanah mistik Tibet, ia menawarkan kursus 6 hari untuk menggunakan meditasi, amalan penyembuhan bunyi, terapi jiwa, hipnosis dan banyak lagi. Anda akan dihidangkan pada makanan organik. Selain itu, tiada mod komunikasi luar seperti internet atau telefon bimbit dibenarkan. Ia juga mempunyai cawangan di Nilgiris.

Hubungi: + 91-98111-30000

Osho Meditation Resort, Pune

Laman web rasmi

Terletak di Koregaon di Pune, Osho Meditation Resort adalah pusat meditasi. Terdapat beberapa bengkel, kursus, pilihan urutan dan Program Meditasi Harian yang diikuti. Menyebarkan kawasan seluas 28 ekar, ia merupakan tempat percutian yang sempurna untuk penduduk di sekitar Mumbai. Sekiranya tidak bermeditasi, anda boleh tinggal di sini atau berenang di kolam kampus. Terdapat orang dari lebih daripada 1000 negara yang datang untuk meditasi di sini.

Hubungi: + 91-20-66019999

Pusat Meditasi Tushita, McLeodganj

Laman web rasmi

Selain meditasi berpandukan dan wacana rohani, anda juga boleh memilih sesi mengenai Buddhisme. Terletak di McLeodganj,Pusat Meditasi Tushita buangan Dalai Lama di India, terdapat ramuan tambahan yang datang seperti “hari-hari” dan banyak lagi, apabila anda boleh menyertai pengikut lain untuk sesi interaktif. Anda boleh memilih dari retret peribadi dan kumpulan. Memberi anda syarikat di sini adalah Dhauladhars sarat biasanya salji.

Hubungi: + 91-189-2221866

Ayurveda Yoga Meditation Resort, Coonoor

Laman web rasmi

Ayurveda, yoga, refleksologi, akupresur, atau hanya berjalan-jalan di tengah-tengah limpah kurnia semulajadi, yang menawarkan semuanya. Tambahnya panchakarma program detoksifikasi, program penurunan berat badan, terapi lanjutan untuk menangani kemurungan, dan anda mendapat percutian yang sempurna dari bandar-bandar. Terdapat lima pakej untuk dipilih, sementara anda boleh tinggal di tengah-tengah ladang teh.

Hubungi: + 91-99947-79422

Yoga Vidya Retreat Spiritual, Kochi

Laman web rasmi

Ini bermula sebagai inisiatif oleh sekumpulan guru yoga untuk membawa manfaat yoga kepada orang ramai, sementara juga membolehkan mereka pengalaman yang kaya dengan kehidupan Ashram. Semasa penghibur yoga yang terlatih membantu anda membawa penyegerakan tubuh dan jiwa anda, anda boleh memilih dari beberapa program yang direka untuk pemula serta pakar, bergantung pada kemampuan anda terhadap amalan.

Hubungi: + 91-95674-42239

Ananda di Himalaya, Narendranagar

Laman web rasmi

Salah satu yang paling dicari di spa di negara ini, Ananda juga terkenal dengan retret yoga. Sekumpulan pakar yoga akan membimbing anda melalui amalan revolusioner hatha yoga dan Satyananda Yoga. Tumpuan program di sini adalah untuk membantu anda dalam mencapai keseimbangan kehidupan kerja. Berbagai bentuk meditasi yang anda boleh berlatih di Ananda adalah Psikik Tidur, Pembersihan Chakra, Keadaan Dalaman, Meditasi Chidaksha dan banyak lagi.

Hubungi: + 91-1378-227500

Dhamma Giri, Igatpuri

Laman web rasmi

Jika Vipassana adalah apa yang anda bertujuan untuk menikmatinya, Dhamma Giri adalah tempat yang sesuai untuk anda. Kursus ini adalah untuk sekurang-kurangnya sepuluh hari, dipimpin oleh SN Goenka, salah satu pelopor dalam bidang Vipassana. Dianggap sebagai salah satu bentuk meditasi terbaik untuk kesadaran diri, Vipassana adalah salah satu bentuk yang paling sukar. Hidangan yang disajikan di sini adalah vegetarian yang ketat, sementara anda boleh memilih bilik asrama, bilik hunian tunggal dan bilik penghunian dua untuk menginap di sini.

Hubungi: + 91-2553-244076

Phool Chatti Ashram, Rishikesh

Laman web rasmi

Terletak jauh di Shivaliks di Rishikesh, ini menawarkan kursus pemula dan pertengahan dalam yoga. Biasanya berlari selama 7 hari, terdapat dua sesi yang sama; satu untuk musim bunga dan satu untuk musim luruh. Kursus-kursus di sini termasuk yoga asana (postur), meditasi, pernafasan (pranayama), pembersihan, nyanyian, prinsip yoga, mauna (berdiam diri)pooja (ibadah), kirtan (nyanyian suci) dan banyak lagi, sambil membiarkan anda mengalami kehidupan ashram.

Hubungi: + 91-135-6981303

Sivananda Yoga Vedanta Dhanwantari Ashram, Thiruvananthapuram

pixabay

Ini adalah lebih untuk pemula, kerana ia bermula dengan pemahaman asas meditasi, memfokuskan pada kedua-dua amalan dan teori. Kursus biasa adalah selama enam hari dengan kelas 90 minit untuk setiap hari. Selain daripada amalan meditasi asas, melaungkan mantra untuk meredakan tumpuan sambil bermeditasi adalah salah satu ciri utama tempat ini.

Hubungi: + 91-94970-08432

Sri Aurobindo Ashram, Pondicherry

Tapanmajumdar

Itulah, kononnya, salah satu tempat terbaik di India jika anda ingin mengamalkan yoga dalaman. Salah satu bentuk yogas yang paling kuno, yoga dalaman mungkin membawa anda ke pengalaman rohani secara intrinsik. Ia bertujuan untuk membawa kesedaran diri kepada pengamal baik pada mental maupun medan rohani.

Hubungi: + 91-413-2233604

Semasa anda mengambil pilihan anda dari senarai pengundian rohani yang terbaik di India, kami akan berangkat untuk memilih lebih banyak keajaiban untuk anda. Sementara itu, jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda dengan kami.

Mengenai Pengarang

Shikha Gautam suka bermain dengan roda stereng, jalan, kata, seruling dan gitar antara lain. Tidak semestinya dalam perintah itu! Anda boleh menghubungi beliau di twitter @Shikha Gautam

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: