12 Tarikan Pelancong Tertinggi di Bonaire, Saba, dan St Eustatius

0

28

- Advertisement -

Bonaire, St. Eustatius, dan Saba, yang juga dikenali sebagai “pulau-pulau BES,” merangkumi trio wilayah Belanda yang dipanggil Caribbean Netherlands. Melambangkan banyak pencinta alam dan eko-pelancong, ketiga pulau ini menawarkan peluang terbaik untuk menyelam, berenang, snorkeling dan mendaki.

Bonaire, hanya dari pantai utara Venezuela, berhampiran Curaçao dan Aruba, terkenal dengan usaha pemuliharaan perintisnya. Kebanyakan pulau dilindungi, dan taman lautnya menawarkan beberapa menyelam terbaik di Caribbean. Ekosistem yang pelbagai di Bonaire termasuk bukit-bukit kaktus, tiang-tiang, bakau, terumbu karang, dan pantai berjemur.

St Eustatius, juga dikenali sebagai Statia, terletak di sebelah timur Puerto Rico dan merupakan rumah kepada gunung berapi yang tidak aktif Quill. Kawasan beragam pulau kecil ini termasuk hutan hujan, pantai berbatu, dan terumbu karang yang bertenaga. St Eustatius pernah menjadi pelabuhan yang berkembang maju pada abad ke-17 dan ke-18. Hari ini, pulau ini berusaha untuk memelihara aset semula jadi dan bangunan warisannya.

Northwest of St. Eustatius, Saba mungkin kecil hanya 13 kilometer persegi, tetapi puncak gunung berapi 887 meter itu adalah titik tertinggi di Belanda. Hiking sangat bagus di lereng yang bernama tepat Gunung Pemandangan, dan taman marin menawarkan beberapa laman menyelam yang benar-benar asli.

1 Taman Laut Nasional Bonaire, Bonaire

Taman Laut Nasional Bonaire, Bonaire

Merangkumi sistem terumbu karang, katil rumput laut, bakau, pantai, dan lagun, Taman Laut Nasional Bonaire merupakan salah satu destinasi menyelam utama di Caribbean. Taman ini mengepung semua Bonaire, serta Klein Bonaire pulau kecil, dan terkenal dengan kejelasan airnya, laut yang tenang, dan kepelbagaian kehidupan ikan.

Snorkeler boleh mengakses beberapa terumbu dari pantai. Taman ini diselenggarakan oleh organisasi bukan keuntungan, bukan kerajaan yang terkenal untuk usaha perintis perintisnya. Ia adalah taman marin yang pertama dengan rangkaian tambatan kekal.

Laman rasmi: http://www.bmp.org

Penginapan: Tempat tinggal di Bonaire

2 Gunung Pemandangan Gunung, Saba

Gunung Pemandangan Gunung, Saba

Gunung Pemandangan adalah puncak tertinggi 887 meter gunung berapi aktif Saba dan titik tertinggi di Belanda. Kenaikan yang paling popular ke puncak bermula di Windwardside, Bandar kedua terbesar di Saba. Jejak yang mencabar ini melibatkan peningkatan lebih daripada seribu langkah, beberapa di antaranya licin dengan lumut dan lumpur, tetapi ia berbaloi. Berhampiran bahagian atas adalah hutan awan berlapis kabut, dan pada hari yang jelas, anda boleh berdiri di puncak dan menikmati pemandangan panorama Saba dan pulau-pulau sekitarnya.

Laman rasmi: http://www.sabapark.org/hiking_trails/

3 Taman Laut Nasional Saba, Saba

Taman Laut Negara Saba, Saba MagicOlf / foto diubahsuai

Taman Laut Nasional Saba mengelilingi pulau kecil ini dan dizonkan untuk pelbagai aktiviti akuatik dengan kawasan yang berasingan untuk memancing, menyelam, berenang, dan berperahu. Kerana Saba berasal dari gunung berapi, para penyelam akan mendapati mata air panas dan terowong lava bawah air di sekitar pulau itu. Semua penyelaman berlaku di taman marin yang dilindungi di bawah bimbingan pengendali menyelam pulau itu, dan penambakan tetap menandakan tapak yang diluluskan.

Pemeliharaan taman telah diinsuranskan sedikit kesan oleh pelancong, mengakibatkan pemandangan laut yang tidak jelas dari karang berwarna-warni dan spons dan banyak kehidupan akuatik, seperti penyu laut, ikan pari, dan ikan tropika. Pantai pantai Saba berbatu dengan beberapa pantai, namun snorkelers akan dinikmati Torrens Point.

Laman rasmi: http://www.sabapark.org

4 Taman Negara Washington-Slagbaai, Bonaire

Taman Negara Washington-Slagbaai, Bonaire

Menduduki kira-kira seperlima pulau Bonaire, Taman Nasional Washington-Slagbaai merangkumi bukit-bukit, bakau, pantai, bukit pasir, dan garam yang ditutupi kaktus. Taman ini dilancarkan dengan baik dalam kenderaan pacuan empat roda kerana jalan-jalan tanah yang lasak. Ia adalah tempat yang sangat baik untuk melihat beberapa spesies burung di pulau itu, termasuk flamingo, burung gagak dan parakeet, dan kehidupan tumbuhan mencerminkan iklim kering di pulau itu. Banyak spesies kaktus serta pokok mesquite dan Brazil tumbuh di sini. Haiwan lain yang terdapat di dalam taman termasuk penyu, keldai, kambing, dan iguana. Subi Brandaris, titik tertinggi di pulau ini, menawarkan pandangan yang baik tentang persekitarannya. Pada hari-hari yang jelas, anda mungkin melihat sekeliling pantai Venezuela.

Laman rasmi: http://stinapabonaire.org/washington-slagbaai/

5 Klein Bonaire, Bonaire

Klein Bonaire, Bonaire

Sebahagian Taman Laut Nasional Bonaire, Klein (“sedikit”) Bonaire adalah sebuah pulau kecil yang tidak berpenghuni yang terletak hanya 800 meter dari pantai barat cekung Bonaire. Dipenuhi oleh pasir putih, air biru, dan terumbu karang yang penuh dengan kehidupan marin, pulau ini adalah kegemaran penyelam dan snorkel. Ikan terumbu yang besar, banyak spesies pelagis, penyu, dan perahu laut berenang perairan lutut ini, dan banyak laman menyelam dapat diakses dari pantai. Tiada Nama Pantai di sini adalah salah satu pantai terbaik Bonaire. Teksi air dan bot menyelam mengangkut pelawat di seberang Kralendijk, tetapi anda perlu membawa makanan anda sendiri, minuman, dan perlindungan teduh.

6 Lac Bay, Bonaire

Lac Bay, Bonaire

Di bahagian timur timur Bonaire, Lac Bay (Lac Baai) adalah tempat yang panas untuk meluncur angin. Perairan licin dan angin mantap mewujudkan keadaan yang sangat baik untuk pemula dan angin lasak yang lebih maju. Terima kasih kepada perairan cetek dan kehidupan laut yang prolifik, pendayatan paddle berdiri dan kayak juga popular di sini.Hutan mangrove Lac Bay adalah salah satu yang terbaik yang dipelihara di Caribbean. Di rumput rumput antara bakau dan terumbu karang, snorkeler boleh menemui keranda ratu, ikan pari, dan lobak.

7 Mangrove Kayak Tours, Bonaire

Paya bakau Lac Bay

The Pusat Maklumat Mangrove menawarkan lawatan berkayak dan snorkeling berpandu melalui hutan bakau asli Lac Bay. Rumpai laut di sini adalah persekitaran yang subur untuk spesies marin seperti conch, lobster, ikan pari, ikan karang remaja, dan penyu hijau, dan air cetek yang cerah adalah sempurna untuk snorkeling. Melayari melalui persekitaran yang rapuh ini, anda akan belajar tentang bagaimana tumbuhan dan haiwan unik disesuaikan untuk bertahan di sini. Lawatan juga ditawarkan di bot solar bagi mereka yang memilih untuk tidak berkayak.

8 Kralendijk, Bonaire

Kralendijk, Bonaire

Kralendijk, yang bermaksud “terumbu karang,” adalah ibu kota Bonaire dan pelabuhan utamanya. Pekan ini terkenal dengan rumah penjajah Belanda yang dicat dengan warna pastel cerah. Pada Breedestraat, jalan membeli-belah utama, anda boleh membeli seni shell, ukiran tempatan, kain, dan pakaian. Kedai-kedai bebas cukai juga di sepanjang hamparan ini, dan nelayan menjual tangkapan mereka setiap pagi di pelabuhan. Untuk mengetahui sejarah Bonaire dan Caribbean, hantarkan Muzium Terramar. Tarikan baru ini terletak di bangunan bersejarah yang dipulihkan di pusat bandar. Dari Kralendijk, teksi air memancing penyelam dan snorkeler melintasi teluk ke pulau kecil yang tidak didiami Klein Bonaire.

9 The Quill Hike, St Eustatius

The Quill Hike, St Eustatius Andrea Westmoreland / foto diubah suai

Rising 600 meter di atas paras laut, kon volkanik Quill adalah ciri topografi dominan di pulau St. Eustatius. Menaiki terpanjang ke gunung berapi yang tidak aktif ini membawa anda ke hutan bermusim kecil bersaiz kecil di kawah puncak. Jalan yang lebih pendek membawa para pejalan kaki menerusi pelbagai flora tropika, termasuk anggrek liar, pakis, dan pokok buah-buahan. Pembentukan batu kapur yang dikenali sebagai Tembok Putih terletak di sebelah selatan gunung berapi.

Laman rasmi: http://www.statiapark.org

10 Taman Laut Nasional Statia, St. Eustatius

Octopus

Menyelam di taman marin adalah salah satu perkara yang paling popular di St. Eustatius. Terdiri daripada Rizab Utara dan Selatan, Taman Laut Nasional Statia cincin pulau itu dan hanya dibuka kepada pelawat yang diiringi oleh pengendali tempatan. Tapak menyelam beraneka ragam, dengan segala-galanya dari bengkak gunung berapi dan tembok-tembok mini ke tempat sampah, puncak, dan bangkai kapal, dan kehidupan marin pada terumbu semula jadi dan buatan yang agak sihat hanyalah sama. Anda dapat melihat banyak ikan tropika, serta ikan hiu, lobster, kura-kura, seahorses, dan gurita. Penaburan yang menyelam menjadikannya mudah untuk mengakses tapak tanpa merosakkan terumbu karang. Sekiranya anda lebih suka snorkel, anda boleh meneroka tiga tapak di dalam simpanan, tetapi kedua-dua penyelam dan snorkelers harus membeli permit menyelam, yang menuju ke arah penyelenggaraan tambatan.

Laman rasmi: http://www.statiapark.org/parks/marine/index.html

11 Donkey Sanctuary Bonaire

Donkey Sanctuary Bonaire

Walaupun anda bukan kekasih keldai, lawatan ke Sanctuary Donkey di Bonaire akan menghangatkan hati anda dan membuat anda tersenyum. Donkeys mula-mula dibawa ke Bonaire oleh orang-orang Sepanyol pada abad ke-17, tetapi ditinggalkan untuk menjaga diri mereka di pulau ini kering, tandus setelah mereka tidak lagi diperlukan. Tempat kudus menyelamatkan cedera dan keledai sakit, menyusui mereka kembali ke kesihatan dan mengangkat tangan binatang yatim piatu.

Beratus-ratus makhluk karismatik ini mengayunkan kereta anda ketika anda tiba, menepuk kepala mereka melalui tingkap dan dengan lembut menerima wortel, yang tersedia untuk dibeli. Yuran masuk dan derma anda pergi ke arah kos penjagaan semua keldai.

Laman rasmi: https://donkeysanctuary.org/en/

12 Oranjestad, St. Eustatius

Oranjestad, St. Eustatius

Oranjestad, satu-satunya bandar di St. Eustatius, terletak di tebing yang menghadap ke Caribbean di pantai barat pulau itu. Ini bekas hab saudagar dibahagikan kepada Atas dan Lower Towns. Anda boleh meneroka sejumlah runtuhan abad ke-18 di kawasan yang lebih rendah di sekitar teluk, dengan perniagaan dan pembangunan yang lebih baru di Upper Town. Menghadap ke Oranjestad yang lebih rendah, yang dipelihara abad ke-17 Fort Oranje mengekalkan meriam dan bentengnya.

The Muzium Yayasan Sejarah St. Eustatius di Oranjestad memaparkan barangan isi rumah dan nautical dan barangan antik, dan Gereja Pembaharuan Belanda telah runtuh sejak bumbungnya dimusnahkan pada abad ke-18, tetapi anda masih boleh memanjat menara untuk melihat pulau yang jelas. Berhampiran Oranjestad, di puncak bukit, adalah mayat abad ke-18 Fort de Windt, dengan pemandangan indah ke lautan ke St. Kitts yang berdekatan.

Penginapan: Tempat tinggal di St Eustatius

Lebih Must-See Destinasi Semula Jadi Caribbean

Menyelam dan mendaki adalah tarikan utama di pulau-pulau Caribbean lain serta pulau-pulau BES. Untuk destinasi menyelam Caribbean yang lebih hebat, lihat halaman kami di Kepulauan Cayman, Cozumel, Turks & Caicos, Honduras, Bahamas, dan Belize. Terumbu karang yang berwarna-warni juga menenggelamkan perairan Kepulauan Virgin A.S. dan British Virgin Islands. Sekiranya anda lebih suka sifat berasaskan darat, hiking adalah sangat baik di pulau seperti Dominica, Martinique, Guadeloupe, Grenada, St. Lucia, dan Jamaica. Untuk inspirasi mengenai percutian tropika berasaskan alam semula jadi, lihat artikel kami mengenai Vaccine Tropika Terbaik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: