Bagaimana hendak pergi keluar dari grid semasa perjalanan

0

42

- Advertisement -

Pernah bercita-cita untuk meluangkan gaya sekolah lama, tanpa skrin, alat dan stres multitasking? Lepaskan dengan bimbang tentang pengecas, penyesuai, kabel, kes, menginsuranskan semua peranti anda, dan mengatur rancangan wi-fi asing dan perayauan. Sebaliknya, nikmati masa ini, keluar dari zon selesa anda, menghasilkan cara berfikir baru dan membina ikatan yang lebih kukuh dengan keluarga dan rakan anda. Sememangnya anda masih ingin mengingati perjalanan anda, tetapi anda boleh mencapai itu dengan senarai semak mudah: pen, kertas, buku, kamera filem.

‘Perjalanan dan perubahan tempat memberi semangat baru kepada minda’, Seneca, oleh Kate Ter Haar. CC BY 2.0

Wajah tempatan, bukan Facebook

Kenapa

Adakah anda benar-benar perlu tahu apa yang rakan-rakan dan rakan-rakan anda lakukan semasa anda pergi? Tinggalkan keperluan untuk disahkan oleh ‘suka’ mereka.

Bagaimana

Tanya wanita yang menjual mangga di pasar tentang bagaimana kawasan itu telah berubah, atau lelaki di feri berhenti pemandangan apa yang dia cadangkan. Jika bahasa adalah masalah, bawa buku frasa, atau cuba universiti atau kedai buku, yang sering mempunyai sudut perbualan dengan penduduk tempatan yang ingin mengamalkan bahasa anda dan akan berkongsi cerita mengenai kehidupan mereka.

Peta kertas, bukan Peta Google

Kenapa

Jika anda telah digunakan untuk merancang segala sesuatu dengan peta digital, anda mungkin mendapati bahawa peta kertas sebenarnya lebih mudah digunakan. Anda boleh memperibadikannya dan menulis di atasnya, ia tidak mengambil masa untuk memuatkan atau mengharuskan internet, dan ia dapat disingkirkan dan ditarik dengan cepat. Paling penting, melihat kawasan yang lebih besar memberi anda idea yang lebih baik di mana anda berada.

Bagaimana

Kebanyakan gerai maklumat pelancongan dan sesetengah hotel menawarkan peta tempatan percuma, selalunya dengan tempat menarik yang ditandakan kepadanya. Atau anda boleh cuba mengembara tanpa peta dan bercakap dengan penduduk setempat – anda mungkin tersesat pada waktu tetapi anda juga boleh mengenali kawasan dengan betul dan menemui beberapa permata yang tidak dipadam.

Filem masih hidup, oleh Michael Lindsley. CC BY 2.0

Kamera filem, bukan selfies digital

Tidak seperti digital, setiap pukulan yang diambil pada kamera filem memerlukan wang, jadi dinilai dan dipertimbangkan.

Kamera digital mengambil berbilang, hapus, cepat-cepat yang bermaksud anda boleh menghabiskan lebih banyak masa melihat dunia melalui lensa daripada menjalani pengalaman ini. Apabila kita mengambil gambar pada telefon pintar, minda kita kelihatan jauh dari perjalanan, mengalaminya demi media sosial.

Kenapa

Mengambil gambar digital telah menjadi pengalaman, dan kadang kala titik perjalanan. Sebaliknya, gambar filem membolehkan anda melihatnya belakang di perjalanan anda – ada ruang antara pengalaman dan mengenangnya kerana anda tidak tahu pada masa itu apa foto itu akan kelihatan seperti. Terdapat keseronokan tertentu untuk mengumpul cetakan anda dari kedai foto (perkara sebenar, bukan perisian) dan melihat bagaimana ia ternyata. Pukulan kejutan hebat adalah sesuatu yang perlu disentuh atau diserahkan kepada seseorang. Malah tembakan gagal bukanlah sesuatu yang akan dipadamkan tetapi merupakan momen yang ditangkap semulajadi.

Resolusi yang lebih tinggi

Pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana cakera Blu-ray definisi tinggi boleh dihasilkan daripada filem lama? Ini kerana filem yang ditayangkan di pawagam 30 tahun yang lalu masih merupakan resolusi yang lebih tinggi daripada kebanyakan filem digital moden. Begitu juga untuk foto-foto tetap. Filem 35mm biasa pada masa lalu menghasilkan tembakan bersamaan dengan 25 megapixel – dua kali ganda resolusi kamera digital paling hari ini. Foto filem kelihatan lebih baik.

Bagaimana

Pemprosesan filem tidak hilang; di kebanyakan bandar, anda masih boleh menghidupkan filem ke dalam foto dalam sehari, dan kadang kala dalam setengah jam. Di kedai yang sama, anda boleh membeli filem dalam pelbagai kelajuan dan ISO (sensitiviti). Untuk mendapatkan pandangan Instagram, kamera Holga dapat dengan mudah menambah kesan mewah, dan dalam kes bergaya juga.

Buku-buku sebenar, bukan Kindle

Kenapa

Buku mempunyai paparan kertas tipis yang butah serta-merta dan tidak pernah mempunyai bateri rata. Anda boleh membawanya ke pantai, mendapatkan pasir dan percikan di atasnya tanpa memecahkannya, dan biarkan ia tanpa pengawasan semasa anda berenang dengan sedikit takut akan hilang. Bukan sesuatu yang anda mungkin lakukan dengan iPad atau e-reader. Selain itu, buku mempunyai pengalaman sentuhan yang unik – anda boleh dengan mudah beralih ke belakang dan mengetahui berapa banyak yang tersisa. Dan tiada apa-apa yang membangkitkan kenangan perjalanan beberapa bulan kemudian seperti mengambil buku dari rak dan menyeberangi tiket bas tempatan yang digunakan sebagai penanda buku.

Bagaimana

Ya, mereka menimbang lebih banyak daripada e-pembaca, tetapi buku-buku sebenar adalah sesuatu yang anda dapat berkongsi, menyampaikan kepada orang lain di jalan raya, sehingga mencerahkan beban anda. Pada perjalanan anda, anda boleh menukar satu buku yang lain di rak buku-pertukaran di asrama atau pertukaran buku. Fikirkan novel yang anda baca sebagai peribadi untuk perjalanan anda, dan lupa tentang tekanan e-pembaca atau tablet multitasking.

Poskad: New York 1921, oleh Alan Hood. CC BY 2.0

Siarkan surat sebenar, bukan mesej segera

Kenapa

Tetap berhubung dengan orang secara elektronik manakala di luar negara adalah serta-merta tetapi sering cetek dan tergesa-gesa dalam momen seketika, terhad oleh jari-jari teks. Dan mesej status dua baris anda mungkin dibaca oleh banyak orang yang pernah anda temui sekali sahaja.

Jadi jangan pergi berhampiran Twitter, Whatsapp, SMS, blog atau e-mel. Berikan seseorang yang berkeringat di perut mereka ketika mereka memegang surat yang nyata dari Anda di tangan mereka, lengkap dengan setem setem berwarna-warni dan tulisan tangan dan coretan yang menggembirakan. Surat anda adalah sekeping kecil dari negara lain dan sesuatu untuk rakan anda duduk dengan penuh perhatian, tidak mahu selesai, dan membaca semula apabila ia berlaku.

Sementara itu, anda akan menyimpan ruang kepala anda di negara yang anda lawati.

Bagaimana

Seperti tweets, terdapat seni untuk memasukkan kata-kata ke dalam kertas pos atau kertas mel udara legam – lebih ringan, lebih murah untuk dihantar. Tinggalkan beberapa ruang untuk setem Par Avion untuk penghantaran mel udara dan minta untuk memilih reka bentuk setem pos yang anda suka, terutamanya kerana banyak pejabat pos kini menggunakan label putih yang tidak memalukan.

Menerima surat siput di luar negara, bukan keinginan digital

Kenapa

Anda juga boleh menerima surat sebenar di luar negara, untuk membuat anda merasa lebih berhubung dengan rumah dan memacu anda untuk sepanjang perjalanan anda. Ia akan memberikan anda bentuk pengesahan yang lebih kuat berbanding dengan beberapa ‘suka’.

Bagaimana

Poste restante boleh didapati di banyak negara: pejabat pos tempatan akan memegang surat yang ditujukan kepada anda untuk anda kumpulkan, biasanya selama 10 atau 30 hari. Rakan dan keluarga anda hanya perlu menulis ‘Post Restante’ pada sampul surat selepas nama anda, diikuti dengan nama dan alamat pejabat pos di bandar anda. Di Kanada dan Amerika Syarikat (untuk mel negara), bukannya menulis ‘Poste Restante’, surat itu harus diberi label ‘Penghantaran Umum’. Di negara lain perkataan berbeza dan menggunakan bahasa setempat, jadi semak dengan pejabat pos sebelum memberitahu orang untuk memulakan menulis surat wangi wangi.

Muzik secara langsung, oleh elPadawan. CC BY-SA 2.0

Muzik dan perbualan sebenar, bukan iPod

Kenapa

Menjadi dipasang ke muzik adalah melarikan diri yang hebat, tetapi hanya itu, melarikan diri dari tempat yang anda telah datang untuk melawat. Tinggalkan pemain mp3 dari bagasi anda dan anda akan mendapati diri anda mempunyai lebih banyak perbualan, membaca lebih banyak dan, mungkin, tidur lebih banyak.

Bagaimana

Jika anda seorang pencinta muzik yang serius, anda mungkin akan lebih bahagia dengan muzik langsung sebenar di negara yang anda lawati. Dan ia lebih daripada sekadar lagu-lagu; anda akan melihat bagaimana orang berkelakuan di negara yang berbeza – kumpulan rock yang bergaul yang bermain di Jepun sering mengulas tentang bagaimana penonton yang tenang dan penuh perhatian. Lihat dan dengar semuanya untuk diri sendiri.

Phillip Tang suka etimologi, pasaraya asing dan GIF animasi. Ikuti rants dan gambarnya yang berkilauan dalam perjalanan, teknologi dan cara kita hidup di @philliptang dan di Google +.

Lebih banyak nasihat perjalanan dari Lonely Planet, yang dibungkus dengan indah dalam salah satu buku buku kuno itu, boleh didapati di Tips Pelancongan Terbaik Lonely Planet.

Untuk ulasan yang boleh dipercayai mengenai penginapan pusingan dunia, pergi ke hotel dan asrama yang ditinjau oleh Lonely Planet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: