5 Tunggangan & Berjalan Tinggi di Hong Kong

30

- Advertisement -

Kembara berjalan kaki mungkin bukan perkara pertama yang berlaku ketika merancang perjalanan ke Hong Kong, tetapi jalan-jalan di sini adalah luar biasa, dengan pemandangan luar biasa dan akses ke kawasan terpencil. Dengan 300 kilometer laluan mendaki yang khusus, anda dapat mencari segala-galanya dari laluan berjalan kaki yang diturap melalui hutan yang subur ke jalan-jalan dan lonjakan gunung yang tebal yang akan membawa anda dari satu kampung terpencil ke tempat yang seterusnya. Anda boleh berjalan kaki ke pantai yang kesepian yang indah, atau mencari laluan yang menghadap ke hutan tinggi yang menguasai Central Hong Kong. Jika anda mempunyai masa, ambil perjalanan sehari ke salah satu Pulau Luar Hong Kong atau Wilayah Baru untuk melarikan diri dari bandar untuk sementara waktu. Sekiranya anda ditekan mengikut masa dan hanya beberapa jam, cuba naik di atas bandar, dengan pemandangan ke pelabuhan.

1 Hike Kembali Naga, Pulau Hong Kong

Hike Kembali Naga, Pulau Hong Kong | Hak Cipta Foto: Lana Law

Hike Back The Dragon adalah laluan mendaki yang paling terkenal di Hong Kong. Ia menawarkan pemandangan yang mempesonakan ke pantai dan pantai yang indah di Pulau Hong Kong yang ramai pengunjung tidak tahu ada. Jejak ini berakhir di pantai yang popular, di mana anda boleh berhenti untuk berenang dengan baik dan makan sebelum pulang ke Central Hong Kong hanya setengah jam jauhnya.

Laluan mengikuti rabung, mencapai 284 meter pada titik tertinggi, dan kemudian turun melalui hutan tebal. Dari rabung, anda boleh melihat ke atas berbentuk bulan sabit yang indah Pantai Shek O, dan seterusnya, pantai di Big Wave Bay. Dalam arah yang bertentangan, anda boleh melihat ke luar sebuah teluk yang tenang dihiasi dengan kapal layar.

Kenaikan 8.5 kilometer ini mengambil masa antara dua dan tiga jam untuk disiapkan, bergantung kepada bagaimana sibuk jejak itu pada hari kenaikan anda. Hujung minggu dan cuti boleh sesak. Kenaikan itu bermula pada ketinggian yang agak tinggi dan berakhir di tepi Teluk Big Wave, sehingga jejak ini terutama menurun, selain dari beberapa bahagian menanjak berhampiran permulaan.

Big Wave Bay Beach | Hak Cipta Foto: Lana Law

The Dragon’s Back adalah kenaikan hari yang sangat mudah jika anda tinggal di Pulau Hong Kong, dan boleh dikunjungi dengan metro dan bas, atau menaiki teksi mudah. Berhampiran hujung jalan raya, jejak ini berpecah, tetapi jika anda tinggal dengan betul, anda boleh mengikuti laluan ke Big Wave Bay, di mana terdapat pantai yang indah dan beberapa restoran luar biasa. Tukar bilik dan kemudahan lain terletak di pantai, jadi pastikan membawa pakaian renang anda. Dari Big Wave Bay, anda juga boleh mengambil bas atau teksi untuk perjalanan pantas ke Shek O Beach, pantai yang lebih popular dan lebih besar dengan lebih banyak pilihan tempat makan. Anda juga boleh menyewa kerusi pantai dan payung di sini jika anda ingin berehat seketika.

2 Kenaikan pulau Lamma

Jejak ke Pantai Tung O | Hak Cipta Foto: Lana Law

Perjalanan feri setengah jam dari Central Hong Kong, Pulau Lamma menawarkan beberapa hike dan berjalan kaki yang paling menyeronokkan di Hong Kong. Pulau ini tidak mempunyai kereta atau jalan raya, tetapi laluan beraspal melalui pulau pergunungan menghubungkan kampung-kampung dan membawa kepada pemandangan yang indah dan pemandangan indah pantai pasir keemasan. Laluan mempunyai beberapa peningkatan dan kerugian ketinggian yang baik tetapi agak mudah dan, untuk sebahagian besar, signposted dengan baik.

Kenaikan paling popular di pulau ini adalah dari kampung Sok Kwu Wan ke Yung Shue Wan, yang boleh dilakukan di mana-mana arah. Feri dari Pulau Hong Kong berkhidmat kedua-dua bandar, dan kebanyakan orang merancang untuk tiba di satu kampung dan berlepas dari yang lain. Kedua-dua bandar mempunyai restoran dan kedai. Sok Kwu Wan mempunyai barisan restoran tepi laut mudah yang menghadap ke pelabuhan kecil. Yung Shue Wan adalah sebuah kampung yang pelik, dengan rasa hampir Mediterranean. Restoran di tepi laut di sini mempunyai rasa yang lebih mewah daripada mereka di Sok Kwu Wan, dan bandar ini mempunyai kedai-kedai yang lebih kecil untuk dikunjungi.

Mendaki dari Sok Kwu Wan ke Yung Shue Wan

Mendaki dari Sok Kwu Wan ke Yung Shue Wan | Hak Cipta Foto: Lana Law

Cara terbaik untuk menghabiskan hari di Pulau Lamma adalah tiba di Sok Kwu Wan dan berjalan kaki ke laluan indah empat kilometer ke Yung Shue Wan, berhenti hanya beberapa minit sebelum akhir laluan untuk berenang di Hung Shing Yeh Pantai. Tamatkan perjalanan dengan makan tengahari di Yung Shue Wan sebelum menaiki feri ke Hong Kong. Jejak yang indah ini mudah dan menawarkan pemandangan kampung-kampung di pulau ini.

Berhampiran permulaan laluan itu adalah sebuah gua yang terkenal, dikenali sebagai Gua Kamikaze, di mana ia dipercayai kapal-kapal bersembunyi Jepun digunakan untuk menyerang dan menyerang kapal bersekutu semasa WWII. Di luar sini, pergi ke pedalaman dan menyeberang ke pantai yang jauh, di mana anda akan mendapat pemandangan indah di sepanjang pergunungan, di sepanjang pantai, dan ke laut. Akhirnya, jejak itu membuka pandangan kepada loji janakuasa besar Lamma, yang sedikit gangguan, tetapi tetap menarik. Tepat sebelum loji kuasa, jejak turun ke Pantai Hung Shing Yeh, di mana terdapat bilik ganti dan beberapa restoran. Di luar pantai, laluan itu melalui beberapa buah kampung dan kemudian mengalir ke jalan-jalan sempit Yung Shue Wan, dipenuhi dengan restoran, penjual cenderahati, dan gerai sayur.

Jika anda ingin menginap malam di Lamma Island Concerto Inn di Yung Shue Wan menawarkan bilik yang baik pada kadar yang sangat berpatutan. Sarapan pagi disediakan. Ini adalah cara terbaik untuk menjadikan perjalanan sehari menjadi percutian hujung minggu yang bagus, dan ia akan memberikan anda masa untuk melakukan beberapa kenaikan, menghabiskan masa di pantai, dan menyerap suasana di Yung Shue Wan.

Berjalan ke Pantai Tung O

Pemandangan dari pagoda pada kenaikan ke Pantai Tung O | Hak Cipta Foto: Lana Law

Jika anda sedang mencari hari yang lebih lama untuk mendaki, tambahlah perjalanan ke Pantai Tung O dari Sok Kwu Wan. Jejak ini menuju ke pedalaman, naik dan lebih tinggi dari rabung tinggi ke titik peninjau yang indah.Di pelana rabung, jejak jejak membawa ke kanan ke pagoda. Ia bernilai berjalan kaki di sini untuk pemandangan yang menakjubkan ke atas pantai yang berceranggah di seberang pulau. Laluan kemudian turun dengan tajam ke bahagian belakang. Jauhkan dari persimpangan Y. Dari sini, laluan itu akan menuju ke Desa Tung O dan hanya ke pantai berbentuk sabit yang luas. Ini adalah pantai terpencil tanpa pembangunan dan sering, tiada orang.

Anda boleh mendaki masuk ke Tung O Beach, yang akan mengambil masa kira-kira sejam, atau melakukan gelung yang berjalan Mo Tat Wan dan kembali ke Sok Kwu Wan, untuk masa mendaki kira-kira 2.5 jam. Ini adalah gelung yang indah dan kurang sibuk daripada kenaikan ke Yung Shue Wan. Ia juga lebih berat, dengan lebih banyak dan turun, tetapi anda mungkin akan mempunyai jejak untuk diri sendiri. Setelah kembali di Sok Kwu Wan, berehatlah, dan terus ke Yung Shue Wan.

Butiran Mendaki

Dari terminal feri Sok Kwu Wan, berjalan ke kanan, melepasi restoran dan dataran konkrit terbuka di First Street. Di penghujung dataran konkrit terdapat dua laluan. Yang ke Yung Shue Wan berada di sebelah kanan dan mengikuti pantai. Jejak ini hanya ke kepala kiri dan ke arah pedalaman ke Tung O. Jika anda tidak mempunyai peta dengan anda tetapi mempunyai telefon atau kamera anda, ambil snap peta pulau di dermaga feri. Laluan bersilang boleh menjadi sedikit mengelirukan jika anda tidak mempunyai rujukan untuk mengikuti.

3 The Peak Trail, Pulau Hong Kong

Lihat Hong Kong dari Puncak Jejak | Hak Cipta Foto: Lana Law

Kebanyakan pelancong datang ke The Peak (Victoria Peak) untuk melihat dari dek pemerhatian atau menikmati perjalanan ke Peak Tram yang terkenal. Tetapi jika anda mencari cara yang baik untuk mendapatkan latihan dan pemulihan alam semula jadi, Peak Trail adalah laluan yang indah di bahagian atas. Ia berjalan di sepanjang pergunungan, melalui hutan yang subur, dan menawarkan beberapa pemandangan yang paling memberi inspirasi ke atas Hong Kong dan Kowloon. Ini lebih banyak berjalan kaki dari berjalan kaki, tetapi jika anda mengalami jet-lagged dan bukan untuk kenaikan besar, ini adalah alternatif yang sempurna.

Satu bahagian jejak berjalan sepanjang masa Jalan Lugard. Kejuruteraan ini mengagumkan dari tahun 1914 adalah jalan sempit yang dibina di atas panggung, dan hari ini hanya jejak berjalan yang memeluk tebing dan menghadap ke pelabuhan. Jalan ini telah lama dikenali sebagai salah satu laluan pejalan kaki yang paling terkenal di Hong Kong. Di bawah tiga kilometer panjangnya, ini adalah laluan yang agak rata, berturap, diwarnakan oleh dedaunan atas dedaunan. Dengan cara yang santai, jejak ini mengambil masa kira-kira 50 minit. Kawasan-kawasan yang indah, terutamanya di sepanjang Jalan Lugard, dibersihkan, supaya anda dapat menikmati pemandangan yang luas. Oleh kerana lingkaran jejak sekitar The Peak, pandangannya boleh dikatakan lebih mengesankan dari jejak ini daripada dek pemerhatian, dan tidak seperti dek pemerhatian, jejak itu adalah percuma, dan lebih kurang sesak.

Peta di jejak menunjukkan laluan dan sorotan. Permulaan jejak, jika anda menuju ke arah arah jam, mempunyai tanda-tanda yang mengatakan “Trail Pagi” dan ini bermakna anda berada di jalan yang betul. Hutannya agak padat pada awal sebelum membuka kawasan taman dengan bunga dan bangku. Di luar sini, jejak itu mempunyai beberapa bahagian indah, dan pemandangan sentiasa berubah ketika anda melingkari lengkungan gunung. Pemerhatian yang paling indah adalah berhampiran dengan hujung jejak, jadi jika anda pendek pada permulaan masa dalam arah lawan arah dan pergi sejauh Jalan Lugard, kemudian kembali dengan cara yang sama.

The Peak Trail meninggalkan dari hadapan The Peak Galleria, plaza komersial utama di puncak The Peak. Teksi akan menjatuhkan anda di pangkalan The Peak Galleria. Ambil eskalator sehingga satu penerbangan ke kawasan plaza utama, di mana laluan bermula. Jika anda hilang, periksa dengan Pembantu di The Peak Galleria.

Kembara turun dari Puncak

Kembara turun dari Puncak | Hak Cipta Foto: Lana Law

Jika anda ingin melanjutkan perjalanan anda, anda juga boleh naik atau turun The Peak di laluan, menuju ke jalan raya yang sangat rendah di sana sini. Laluan ini, yang dikenali sebagai Laluan Green Central, boleh mengelirukan naik tetapi lebih mudah untuk mengikuti turun. Jika anda berada di plaza utama di hadapan The Peak Galleria, ikutilah Jalan Findlay dalam arah yang bertentangan The The Peak Trail. Ini adalah laluan berjalan kaki beraspal menuju ke bukit. Sekali lagi, jejak ini dipenuhi dengan teduh tetapi semakin panas apabila anda turun gunung.

Kekeliruan berlaku apabila jejak tamat berakhir di Jalan Barker. Anda boleh berpaling ke kanan atau kiri pada ketika ini. Sekiranya anda tinggal di sebelah kanan, mengikuti Barker Road jarak dekat, anda akhirnya akan melihat tanda untuk Jalan Chatham, dan satu set tangga turun bukit. Path Chatham adalah laluan paling baik di laluan menuruni bukit. Ia samar-samar mengikuti jejak Peak Tram, yang boleh anda lihat di pelbagai tempat sepanjang laluan, dan akhirnya membawa anda kembali ke jalan-jalan di bandar, di mana anda boleh menaiki teksi atau terus berjalan. Menggunakan GPS boleh membantu anda mengemudi laluan ke bawah, tetapi tanda di sepanjang jalan membantu membimbing anda.

Sekiranya anda masih mempunyai tenaga pada ketika ini, anda boleh bersiar-siar Taman Hong Kong, tepat di seberang pintu masuk ke Peak Tram. Ini adalah ruang hijau yang indah dan tarikan percuma. Aviary berjalan-jalan indah.

4 Tai Long Wan (Trail Maclehose, peringkat 2)

Tai Long Wan (Trail Maclehose, peringkat 2)

Untuk kenaikan yang lebih panjang dan lebih mencabar, dengan pemandangan yang hebat dan pantai yang indah, cobalah laluan mendaki Tai Long Wan. Rangkaian Maclehose Trail (Tahap 2) yang menakjubkan sepanjang 12 kilometer ini, jauh dari piawaian Hong Kong, dan menawarkan pemandangan luar biasa gunung-gunung dan teluk-teluk yang subur dengan pantai pasir lembut. Ia sering digambarkan sebagai salah satu kawasan semulajadi yang paling indah di Hong Kong.

Kenaikan ini memerlukan beberapa peninggalan jantung sebelum turun ke beberapa siri pantai di sepanjang teluk Tai Tai Wan lebar tiga kilometer. Anda boleh menikmati pemandangan dari rabung yang tinggi dan kemudian berendam sejuk apabila anda sampai ke pantai.

Ini adalah kenaikan keluar dan belakang, dan memerlukan sekurang-kurangnya setengah hari. Bergantung pada tempat anda memulakan hari anda, merancang pada hari penuh untuk lawatan ini. Kenaikan Tai Long Wan terletak di Semenanjung Sai Kung di Wilayah Baru. Di sini boleh mengambil sedikit masa dan perancangan. Bandar utama di kawasan ini adalah Sai Kung, boleh diakses oleh MTR. Dari sini, terdapat beberapa pilihan untuk mengakses permulaan kenaikan, termasuk bas atau teksi hijau.

Jika anda ingin tinggal di kawasan ini untuk mendapatkan permulaan awal mengenai kenaikan ini, Hostel Pemuda Pak Sha O terletak betul-betul di Sai Kung. Pilihan yang lebih baik boleh didapati sekitar 20 minit perjalanan dengan kereta. Sesetengah pilihan yang baik termasuk Hyatt Regency dan Courtyard Hong Kong, kedua-duanya di Sha Tin berdekatan. Sebagai alternatif, anda boleh berulang dari Kowloon, yang akan menambah lagi 10 hingga 15 minit, jika tidak ada kelewatan lalu lintas.

5 Lantau Peak Hike

Lantau Peak Hike

Pada 934 meter, Lantau Peak adalah puncak tertinggi kedua di Hong Kong dan puncak tertinggi yang boleh diakses. Untuk perspektif, Shek O Peak pada kenaikan Kembali Naga mencapai ketinggian 284 meter. Pandangan dari Lantau Peak tidak mengecewakan, dengan panorama hebat di seluruh kawasan sekitarnya, di atas pergunungan dan lautan. Ramai orang melakukan kenaikan ini pada awal pagi, sampai ke puncak untuk matahari terbit. Kenaikan ke puncak mengambil masa kira-kira dua jam, jadi anda perlu berlepas sekitar 4 pagi untuk berada di puncak untuk matahari terbit.

Jika anda bukan orang pagi, jangan putus asa. Kenaikan ini mengagumkan pada bila-bila masa dan patut dilakukan walaupun anda memilih untuk tidur. Jumlah masa untuk kenaikan 4.5 kilometer ini ialah 2.5 hingga 3 jam, dan berakhir di Big Buddha yang terkenal di Lantau. Ini adalah Peringkat 3 dari Lantau Trail.

Dari stesen MTR Tung Chung, anda boleh menaiki bas (3 atau 3M) ke Pak Kung Au, permulaan laluan. Pada akhir perjalanan, anda boleh meluangkan waktu untuk berkunjung ke Big Buddha, merebut makan tengah hari di pusat komersial di pangkalan Buddha, dan kemudian mengambil bas atau Kereta Kabel ke stesen MTR.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: