JAKARTA,24/2 - PANASONIC GOBEL AWARD. Bintang sinetron yang juga nominator aktris terbaik Panasonic Gobel Award 2012 Asmirandah saat konferensi pers Panasonic Gobel Award 2012 di Jakarta, Jumat, (24/2). Panasonic Gobel Award 2012 yang telah digelar ke-15 kalinya merupakan penghargaan tahunan bagi insan dan program televisi terfavorit di indonesia dan akan berlangsung pada 27 Maret 2012 di Djakarta Theater. FOTO ANTARA/Teresia May/ss/ama/12

07

- Advertisement -

Asmirandah Zantman (lahir 5 Oktober 1989), juga dikenali sebagai Asmirandah, adalah seorang pelakon dan penyanyi Indonesia. Dia memulakan kerjayanya di dunia hiburan melalui opera sabun, “Kawin Gantung”.

Biografi

Asmirandah dilahirkan pada 5 Oktober 1989 di Jakarta, dia adalah anak terakhir dari Anton Farmidji Zantman dan Sani Suliwati. Dia bercampur-campur kerana kenyataan bahawa ayahnya adalah Belanda dan ibunya Betawi.

Dia mula muncul dalam opera sabun Indonesia pada awal tahun 2004. Dia berkembang ke peranan model lama dalam beberapa iklan seperti Coca-Cola dan Suzuki, dengan penampilan fizikalnya yang berfaedah dan rambutnya yang panjang.

Asmirandah juga menghayati sastera dan puisi, pada tahun 2012 dia telah menerbitkan koleksi ceritanya yang pertama berjudul «Lovandah».

Kehidupan peribadi

Asmirandah mempunyai hubungan dengan pelakon Dude Harlino pada akhir 2000-an, tetapi akhirnya mereka berpisah kerana perbezaan umur pada tahun 2011. Pada tahun 2012, dia mengesahkan hubungannya dengan pelakon Jonas Rivanno walaupun perbezaan agama mereka, yang menimbulkan kontroversi dalam budaya Indonesia dan belum diluluskan oleh keluarga Asmirandah.

Dididik dalam keluarga Muslim yang taat, dia bertobat kepada Protestan dan dibaptis pada bulan Julai 2013, kemudian berkahwin dengan Jonas Rivanno di Singapura, pada 22 Disember 2013. Dia menafikan khabar angin penukaran paksa, mengatakan ia sukarela setelah bermimpi tentang Yesus.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: