34

- Advertisement -

Maria Asteria Sastrayu Rahajeng, yang sering dipanggil Maria Rahajeng (lahir 3 Ogos 1991) adalah seorang pelukis cantik Indonesia yang mewakili Sulawesi Barat dan memukuli Miss Indonesia 2014 pada 17 Februari 2014 oleh pendahulunya, Vania Larissa. Sebagai pemenang Miss Indonesia 2014, dia mewakili Indonesia di Miss World 2014 pada Disember 2014 di London.

Kehidupan awal

Maria dilahirkan di Blora, Jawa Tengah, kepada Christophorus Harno dan Maria Ekawati. Dia mempunyai kakak kembar bernama Elizabeth Crysansia Sastrayu Rahajeng dan adik perempuan bernama Agnes Rahajeng. Dia dibesarkan di California.

Maria memulakan pendidikannya di Tadika Redlands di California. Beliau menghadiri Sekolah Rendah Smiley dan Newmarket Junior High School di California. Beliau meneruskan pendidikannya di SMP St. Yoseph di Denpasar, Bali; maka SMA Negeri 1 di Denpasar Bali.

Beliau menghadiri Universiti Pelita Harapan, Jakarta, jurusan Komunikasi Penyiaran dan lulus cum laude dengan 3,7 IPK. Semasa kuliah, beliau dinobatkan sebagai Miss Pelita Harapan University 2009. Pada tahun 2013, beliau menyertai APEC Voice of the Future di Denpasar, Bali.

Pageantry

Miss Indonesia 2014

Maria berpartisipasi dalam Miss Indonesia 2014 mewakili Sulawesi Barat. Dia dinobatkan sebagai Miss Indonesia 2014 atau Miss World Indonesia 2014 oleh Vania Larissa pada 17 Februari 2014. Dia berjaya menewaskan 33 peserta lain dari berbagai wilayah di Indonesia. Semasa pertandingan, ketua hakim Liliana Tanoesoedibjo bertanya apa yang Maria akan lakukan jika dia menang, katanya:

“Saya akan mewakili Indonesia dengan sepenuh hati, kita mempunyai kepelbagaian yang perlu dipromosikan, sukar, tetapi mesti dilakukan.”

Miss World 2014

Maria mewakili Indonesia di Miss World 2014 di mana dia bertanding untuk meraih gelaran juara semasa, Megan Young dari Filipina. Maria diletakkan di Top 10 Bakat dan dia memenangi Kecantikan Dengan Tujuan dengan Miss India, Miss Kenya, Miss Brazil dan Miss Guyana. Dia membuat ke dalam 25 teratas, namun gagal membuat 10 teratas.

Kerjaya

Setelah pemerintahannya berakhir sebagai Miss Indonesia 2014, Maria menjadi penyampai televisyen. Dengan kakak kembarnya, Elizabeth Rahajeng, dia dilantik sebagai wartawan rasmi untuk E! Berita Asia. Mereka mempunyai pertunjukan mereka sendiri yang dikenali sebagai “All Access Indonesia”, segmen tiga bahagian yang meliputi topik yang berbeza seperti fesyen, kecantikan, gaya hidup dan perjalanan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: