Perjalanan ke Narkanda – Jalan Kurang Dibina!

0

23

- Advertisement -

Tidak betul-betul destinasi pelancongan yang berlaku, perjalanan ke Narkanda menawarkan pemandangan hebat dari puncak Himalaya, beberapa “masa ME” jauh dari kehidupan bandar yang kacau dan urbanisasi. Datanglah, jadilah penjelajah!

Tempat untuk dikunjungi di NarkandaPuncak HatuNarkanda terkenal dengan Hatu Peak (10,827 kaki). Berita baik – perjalanan ke Hatu adalah untuk orang-orang yang tidak selesa dengan treks yang ketat. Ia adalah perjalanan mudah 7 km (satu arah) ke puncak dan anda boleh kembali ke Narkanda dengan mudah pada hari yang sama.

Untuk menemui rabung Hatu pada waktu malam, mengambil khemah bersama anda dan berkhemah keluar. Perjalanan itu melalui hutan bercampur yang merangkumi pelbagai konifer altitud tinggi: pinus biru, deodar, cemara dan semak yang diselingi dengan luas lebar. Candi Hatu Mata terletak di puncak rabung yang panjang.

Berkhemah di Kuil Hatu MataSebaik sahaja anda sampai ke Kuil Hatu Mata, apa yang perlu anda lakukan hanyalah duduk dan berehat! Nikmati penjelasan hijau, pandangan bahawa hanya puncak boleh memberi anda di tengah-tengah kabut. Ada tempat perkhemahan dan gerai teh yang memasak teh kegemaran anda!

Himalaya bersalji salji akan mengalu-alukan kedatangan anda dalam kemuliaan penuh mereka, menghayati segala arah, memberikan pemandangan indah bukit-bukit dan lembah-lembah Theog, Rohru dan Shimla, beberapa stesen bukit yang indah di Himachal. Desa-desa yang indah di Kumarsain, Nirmand dan Kotgarh dapat dilihat di tengah-tengah hutan lebat, kebun apel dan ladang bertingkat. Anda juga boleh melihat kampung-kampung yang indah Kotgarh, Nimand dan Kumarsain dari titik ini!

Perkhemahan Jor BaghSatu jam berjalan kaki di tenggara melintasi Kuil Hatu Mata, dan kemudian melalui hutan yang dikuasai oleh pokok oak membawa anda ke tompok Jor Bagh yang rumput. Tempat ini sesuai untuk berkhemah. Jika kembali, kembali cukup awal semasa cahaya berlangsung. Tempat-tempat menarik yang indah patut berjalan kaki.

Di mana untuk tinggal dan makanHotel Hatu HPTDC selesa dan menganjurkan kem ski; Aamod Tethys Narkanda Resort mempunyai pemandangan indah dan banyak permainan dan aktiviti. Walaupun pilihan penginapan terhad, terdapat beberapa hotel yang bagus di Narkanda untuk pengalaman percutian santai!

Anda ramai yang tidak menemui banyak restoran di sini kerana hotel ini mempunyai restoran di rumah mereka di mana anda boleh pergi untuk merawat yang lazat.

Masa terbaik untuk melawat Narkanda

Walaupun ia adalah destinasi sepanjang tahun, bulan April hingga Jun dikatakan yang terbaik kerana keadaan cuaca yang menyenangkan; Jan hingga awal Mac adalah untuk bermain ski.

Bagaimana untuk mencapaiLapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Jubbarhatti Shimla (87 km / 4 jam) dan anda boleh menempah teksi dari Shimla untuk Narkanda. Kereta api terdekat adalah Kalka (150 km / 6 jam) dan teksi dari Kalka biaya kira-kira INR 3,500 untuk Narkanda.

Perjalanan ke Narkanda menjanjikan beberapa kesunyian dan kesunyian di tengah-tengah hutan yang padat, tasik yang murni dan kuil yang tenang. Jadi, apa yang anda tunggu? Pek beg anda dan menjadi penjelajah yang bersemangat!

Mengenai Pengarang:

Jigyasha suka membaca dan melancong!

Kredit foto oleh pengguna flickr: parth joshi, skaul, Kisah perjalanan saya, Sivesh Kumar dan laman web rasmi Hatu Hotel.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: