A Wilderness High: Santuary Wildlife Rupi Bhaba

0

26

- Advertisement -

A Wilderness High: Santuary Wildlife Rupi Bhaba

The Sanctuary Rupi-Bhaba di tebing kanan Sutlej menduduki sudut paling hijau Kinnaur. Disokong oleh Range Srikhand, lembahnya membolehkan akses percuma ke musim monsun ke Sutlej. Rupi-Bhaba juga mempunyai julat ketinggian tertinggi di antara tiga tempat perlindungan Kinnaur (1,200-6,000 m). Ini membolehkan anda melihat tumbuh-tumbuhan dari sub-tropika ke alpine, dan pelbagai fauna, semua dalam satu setengah hari. Dibawah oleh Sutlej, pokok-pokok melotus yang berdaun besar, dan rentang ficus yang lebih kecil, terdapat dalam jarak dekat dengan pinus chir. Di satu atau dua tempat terdapat pokok-pokok pokok pisang. Pertumbuhan hangat dan subtropika memberi laluan kepada tumbuh-tumbuhan gunung yang lebih sejuk di sekitar kampung – oak, pokok pinus biru, pokok buah-buahan yang sederhana (birdcherry, aprikot liar, pic dan pir) dan, kadang-kadang, deodar. Tambahan pula, rempah dan kemudian cemembung mendominasi dan akhirnya, oak tinggi dan birch mengambil alih sebagai had rawat jalan itu didekati.

Negara padang rumput di luar kaya dan luas, menarik kawanan domba dari jarak jauh, terutama ruang luas Lembah Bhaba. Berhampiran Sutlej, goral, seekor antelop, adalah herbivora yang paling sering dilihat. Lebih jauh lagi adalah habitat serow yang kurang baik, maka tahrir tahr dan rusa kura-kura dan akhirnya, berhampiran sempadan Spiti, adalah kambing biri-biri biru dan ibex. Karnivor di sini kebanyakannya dari keluarga kucing. Leopards adalah yang terbesar dari klan ini dan mempunyai syarikat kucing harimau dan lynx. Di kawasan yang lebih rendah, beruang hitam sangat ditakuti ketika di hulu, beruang coklat menderu padang rumput – dengan hanya satu leopard salju yang menyimpang dari Spiti untuk berkongsi kekuasaannya. Karnivor yang lebih kecil termasuk kucing dan rubah. Untuk kehidupan burung, kebanggaan utama tempat kudus adalah tragopan tanduk Himalaya Barat. Pheasants lain yang mungkin dilihat termasuk monal, kalij, koklash dan, kadang-kadang di bahagian bawah, chir. Juga hadir, di kawasan atas, adalah ayam salji.

Kampung di Kinnaur (foto oleh Nikhil.Hirurkar)

Dengan hanya rangkaian jalan yang terhad, Sanctuary Rupi-Bhaba perlu diteroka dengan berjalan kaki. Untuk peminat hidupan liar yang sebenar, ia berupaya berpindah dari kampung ke kampung, memelihara hari-hari tambahan untuk menjelajah pelbagai lembah. Laluan ini terletak berdekatan dengan Sungai Sutlej tetapi meliputi kawasan tadahan, bermula dengan Rupi dan bergerak ke arah timur melalui Shorang dan Salaring dan berakhir di Wangar. Anda boleh mengembara di mana-mana antara lima dan sepuluh hari, bergantung pada masa yang ada untuk membuat perancangan di atas lembah yang berlainan di tempat perlindungan. Untuk sampai ke titik permulaan Chaura, memandu dari Shimla ke Rampur atau Jeori, kerana mereka menawarkan pilihan yang lebih baik di tempat penginapan. Kepala ke Chaura keesokan harinya. Chaura juga mempunyai Rumah Rehat Hutan dan, jika anda suka, anda boleh mencuba dan mendapatkan sebuah bilik di sana, atau berkhemah di atas alasannya. Ini akan membolehkan anda membuat permulaan awal keesokan harinya.

CHAURA-RUPI

DISTANCE 18 KM TIME 6-7 HOURS TAHAP MODERATE

Ambil laluan dari jalan raya di Chaura (1,800m) ke jambatan kaki yang merangkumi Sutlej. Pendakian 1,100-m di bank kanan Sutlej adalah yang terbaik ditangani pada awal pagi. Mendekati dusun Rupi (2,400 m) di bawah sinar matahari tengah hari boleh menjadi pahit yang terasa kering, keringat. Sebaik sahaja melintasi jeti kaki, trek bergerak ke hulu, sepanjang tebing kanan Sutlej, kira-kira 1 km. Luncurkan aliran Rupi berhampiran dengan pertemuan dengan Sutlej, dan mendaki bukit di tebing kiri. Jalan bank yang betul adalah lebih pendek tetapi pendakian tanpa henti ini, tanpa air dalam perjalanan, sebaiknya dielakkan. Di jalan utama, terdapat dua mata air. Yang pertama adalah dekat jambatan di atas aliran Rupi dan yang kedua di dalam kotak kayu grove di tengah-tengah pendakian utama (airnya manis tetapi tidak terlalu jelas).

Selepas hampir 3 jam memanjat, kuil cantik Hurua, di atas bukit kecil, menyampaikan kedatangan ketinggian Rupi Valley. Jalan sekarang bergerak ke kanan (utara) ke dalam mangkuk Rupi pada kecerunan lembut. Sedikit lebih dari satu kilometer di luar kuil, aliran Rupi diseberang. Pendakian curam di tebing kanannya membolehkan seseorang mencapai Nalling dan Majgaon kampung. Rupi adalah lebih kurang 1 kilometer jauhnya dari utara Majgaon. Ia mempunyai Tempat Rehat Hutan yang indah di mana seseorang boleh berkhemah semalaman. Sekiranya anda mempunyai hari tambahan, anda boleh melawat padang rumput Bampa yang terletak di atas gerbang, segera di belakang rumah rehat. Pendakian yang curam pasti akan diberi ganjaran dengan penampakan monal dalam perjalanan, selain kemungkinan tambahan untuk melihat tahr dan beruang.

HARI DUA

RUPI-BARA KAMBA

DISTANCE 15 KM TIME 3-4 HOURS LEVEL EASY

Dari Rupi ke Bara Kamba (2,100 m), bergerak ke timur ke Lembah Shorang, terdapat dua pilihan – bukit, jalan hutan yang turun untuk menyeberangi aliran Shorang dengan jambatan kaki, dan jalan yang lebih baru mencapai Shorang jauh lebih rendah ke hilir dan menyeberangi aliran oleh jhula (bakul logam yang tersembunyi dari tali keluli). Laluan terakhir adalah laluan yang lebih pendek dan lebih langsung ke Bara Kamba tetapi jalan hutan adalah pilihan yang jauh lebih unggul untuk kekasih alam yang mati.

Dari rumah rehat, jalan menghala ke selatan dari Lembah Rupi, bergerak ke arah Sutlej dengan lebih kurang malah kontur. Kemudian naik bukit pinus dan cemara di belakang Dubling Village (dilihat di bawah jalan), ia turun dengan tajam di sebelah (sebelah timur) ke jambatan pada Shorang, di bawah dusun yang sama nama. Pemandangan di atas dan ke Lembah Sutlej sangat baik sampai ke puncak bukit dan, dalam perjalanan ke bawah, ada kemungkinan yang pasti untuk menangkap beruang yang memakan buah liar di lorong-lorong yang berlorek. Sekali di seberang jambatan tidak naik ke rumah Shorang. Laluan lebih atau kurang berjalan di sepanjang tebing Shorang, meninggalkan aliran jauh di bawah kerana ia jatuh dengan mendadak untuk sampai ke Sungai Sutlej. Jarak terakhir sejauh 5 km dari jambatan naik secara beransur-ansur melalui ladang-ladang Bara Kamba, melewati kampung, hingga memanjat sedikit batu yang memandang pemandangan Lembah Sutlej. Anda boleh mencuba Rumah Rehat Pengairan dan Kesihatan Awam di sini atau di padang.

OPSYEN PEMERIKSAAN

Bagi mereka yang mempunyai masa untuk meneroka Lembah Shorang, ia mengambil masa sekurang-kurangnya 2 hari untuk berjalan ke pangkalan Kamba Khango Pass menuju ke Lembah Bhaba. Betul untuk peminat hidupan liar, yang dapat melihat sekilas hidupan liar di lembah, dari goral hingga ibex. Bagi mereka yang kurang masa, sebahagiannya mungkin hampir memuaskan. Berjalan satu hari sehinggalah di luar Dumti ​​(2,705m), di pertemuan dua anak sungai utama Shorang, akan memberikan peluang melihat burung serow, tragopan, beruang, kucing dan leopard dalam perjalanan. Peruntukan asas boleh diperolehi di semua kampung tetapi tidak ada kediaman di atas lembah di luar dusun Shorang – jadi semua peruntukan dan peralatan perkhemahan perlu dilakukan di luar sini. Seseorang tidak boleh mengambil haiwan yang dimuatkan ke atas Shorang sehingga perlu untuk menyewa kuli di Bara Kamba. Perkhemahan boleh dilakukan di Dumti ​​dan di banyak tempat di padang rumput di sepanjang sungai timur Shorang yang mengarah ke Kamba Khango Pass. Laluan ini mudah dan panduan tidak penting.

HARI TIGA

BARA KAMBA-SALARING HUTAN HUTAN

DISTANCE 12 KM WAKTU 3 JAM LEVEL MUDAH

Sekiranya seseorang telah mengambil masa untuk meneroka alam semulajadi Lembah Shorang, ada satu jenis ‘mencari jalan anda sendiri di sepanjang laluan gembala’ dengan bergerak ke lembah kecil Salaring (1,800m). Mendaki bukit di belakang dusun Shorang yang melintasi timur melintasi padang rumput kampung Kamba dan turun ke sungai Salaring. Sekiranya anda tidak melakukan Shorang dan bermula dari Bara Kamba, laluan yang lebih mudah dikunjungi adalah di sepanjang jalan kampung yang menuju ke timur, melalui kampung-kampung Chhota Kamba (2,000m) dan Gharsu (2,175 m). Pilihan lain untuk Salaring adalah untuk mengambil jalan pemeriksaan hutan yang lama, yang terletak tepat di atas kampung-kampung ini. Memindahkan Lembah Sutlej utama, laluan hutan ini melintasi timur di sepanjang lereng bukit yang curam, meninggalkan kampung Chhota Kamba di bawah. Kira-kira 2 jam dari Bara Kamba, laluan itu memanjat lebih kecil untuk muncul di atas kampung Gharsu, masih di Lembah Sutlej utama. Ia kemudian melintang ke kiri (utara) dari Sutlej dan ke Lembah Salaring. Salaring adalah yang paling terpencil dari tiga lembah yang lebih kecil di Sanctuary Rupi- Bhaba. Tidak dapat dilihat dari jalan raya, ia terletak di antara lembah Shorang dan Bhaba. Kira-kira 40 minit dari Gharsu, ada yang datang ke dusun Rokcharang, di atas tebing sungai Salaring yang betul. Dari sini, jalan turun jarak dekat ke persimpangan jhula sepanjang aliran Salaring. Jangan melintas. Laluan bergerak ke utara ke tebing kanan Salaring, dari jhula, ke pondok pemeriksaan hutan kecil yang terletak kira-kira satu kilometer jauhnya di mana seseorang boleh tinggal atau berkhemah dalam sekelip mata. Kurang dari sejam berjalan kaki ke tebing kiri, membawa dusun kecil Salaring, terletak di titik pertemuan dua anak sungai. Dengan hari tambahan untuk meneroka Salaring Valley, seseorang boleh bergerak ke atas lembah keesokan harinya. Lembah-lembah di kedua-dua belah pihak menawarkan peluang terbaik untuk melihat rusa kasturi.

Shrikhand Range (foto oleh Shubhada Nikharge)

EMPAT HARI

PELAN HUTAN-SAK KANDA HUTAN

DISTANCE 12 KM WAKTU 4 JAM TAHUN MUDAH MUDAH

Kembali ke jhula sepanjang Salaring dan salib ke tebing kanan. Di sisi lain, jalan naik secara beransur-ansur ke selatan menuju Lembah Sutlej utama. Tidak jauh dari sini Kachrang, dengan 12 isi rumah, kediaman terbesar di Salaring Valley. Jika anda ingin pulang dari Kachrang, mungkin ke selatan ke jhula ke atas Sutlej dan naik ke Lebuhraya Nasional 22 di seberang sana, di luar Bhabanagar, 180 km dari Shimla. Laluan dari Kachrang menuju Sak Kanda (2,900m) memanjat ke kiri (timur) secara beransur-ansur keluar dari cerun, cerun curam, yang jatuh ke Sutlej. Melangkah ke lereng ini ke arah timur Sutlej, ia sampai Nathpa (2,055m).

Nathpa terikat dengan garis panjang dan sempit. Ia terbentang lebih dari 300m di sepanjang cerun yang kosong, berakhir dengan hutan rimba. Menuju ke puncak Nathpa, jalan memotong melalui pohon cemara ke ladang tanaman tunggal Sak Kanda. Terletak di bahu yang memanjat ke arah Sutlej, Sak Kanda menghadap ke tangkapan Kandar Nallah. Ini adalah yang terkecil di lembah bebas yang ditamatkan di Sutlej, di Sanctuary Rupi-Bhaba. Tidak ada rumah rehat di Sak Kanda tetapi ladang-ladang yang berlimpah menawarkan banyak tapak untuk perkhemahan.

HARI LIMA

SAK KANDA-KATGAON

DISTANCE 20 KM TIME 8-9 HOURS LEVEL SELESAI

Laluan hutan dari Sak Kanda ke Bhaba sebelum ini dibina untuk mengelilingi Tholach Kanda dan bergerak ke timur laut ke Lembah Bhaba.Tetapi hakisan di salah satu Pagal (gila) Nallah telah membuat laluan ini mustahil sekarang. Jalan berjalan kaki ke Bhaba naik dengan tajam dari Sak Kanda sendiri, menyeberangi puncak rabung udaranya dengan arah utara-timur melalui hutan dan padang rumput. Semangkuk Lembah Bhaba jelas terlihat dari atas. Keturunannya curam dan panjang. Walaupun banyak laluan pejalan kaki menjejaskan laluan melalui hutan dan padang rumput, seseorang hanya perlu berpegang kepada orang yang mengetuai (timur). Mereka keluar secara langsung di Rumah Rehat Lembaga Elektrik di Katgaon (2,200m), terletak di tebing Wangar kanan, atau di salah satu daripada dua kampung yang indah Bai atau Kafnu. Rumah rehat terletak di antara kedua-dua kampung, dan dalam jarak beberapa kilometer berjalan kaki dari salah satu daripadanya. Mereka yang tidak berminat di pergunungan menyeberangi Sak Kanda, mempunyai pilihan yang lebih mudah untuk sampai ke Lembah Bhaba. Menyeberang dari Sak Kanda ke Tholach Kanda, seseorang boleh turun ke arah Sutlej, di rabung tepi sebelah kiri Lembah Kandar untuk sampai ke rumah rehat yang sekarang dibina oleh papan elektrik. Dari sini, satu jalan projek lama turun ke selatan dalam satu siri zigzag untuk bergabung dengan Jalan Tautan Wangtu-Katgaon 17 km. Jalan ini menawarkan pilihan menaiki lif atau bas semasa memanjat ke utara ke Lembah Bhaba.

Lihat dalam perjalanan (gambar oleh Michael Foley)

OPSYEN PEMERIKSAAN

Lembah Bhaba adalah yang paling luas di Sanctuary Rupi Bhaba dan terkenal dengan padang rumput yang luas di bahagian atasnya. Jika masa dibenarkan, lakukan perjalanan melalui Pas Pin-Bhaba ke Spiti, dan padang rumput hijau yang subur Mulling, Kara dan Tiya dalam perjalanan. Perjalanan alternatif untuk kembali ke Lembah Sutlej juga tersedia. Satu kilometer atau lebih di bawah rumah rehat di Katgaon, sebuah jambatan melintasi aliran Wangar ke tebing kiri dan jalan melintas di sepanjang lereng bukit, melewati beberapa dusun kecil untuk memasuki lembah Kangarang anak sungai Wangar. Bergerak ke timur ke lembah, jalan melingkari dan mengelilingi ke selatan di kepala lembah. Pendakian curam dari sini membawa Rusnang Pass (3,650 m), menyeberangi Lembah Sutlej yang tinggi di atas kampung besar Chagaon. Sediakan untuk 7- hingga 8 jam perjalanan melelahkan pada peregangan ini. Dari Chagaon, jalan motor menuju ke Tapri (7 km) di NH22, dari mana bas biasa atau teksi boleh membawa satu ke Shimla.

Oleh Deepak Sanan

Mengenai pengarang: Deepak Sanan adalah pegawai IAS, kader Himachal Pradesh, yang telah melakukan perjalanan secara meluas di negeri ini. Tulisan-tulisannya termasuk sebuah buku mengenai meneroka Kinnaur dan Spiti, serta banyak artikel tentang Himachal dalam majalah dan buku.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: