28

- Advertisement -

Gunung memanggil … dan anda mesti pergi!

Jalan ke pergunungan tidak dapat diterima. Jadi untuk mencapai titik tertinggi, kami mempunyai beberapa petua untuk anda. Dari apa yang harus anda pakai untuk apa yang anda perlu makan, kami telah melengkapkan segala-galanya untuk anda.

Mempunyai pelan yang betul

Untuk bermula dengan, anda mesti merancang segala-galanya. Dari mana anda perlu pergi, di mana anda perlu menghentikan / menghentikan, apa yang perlu anda bawa dan sebagainya-anda mesti mempunyai cetak biru mental seluruh perjalanan. Pelan yang betul membuat perkara-perkara yang sangat mudah.

Bawa ubat kecemasan

Semasa perjalanan ke pergunungan terdapat kemungkinan penyakit gunung akut yang berlaku akibat kurang oksigen dan kelembapan. Gejala adalah:
Nafas
Kehilangan tenaga
Loya
Pening
Sakit kepala
Hilang selera makan
Jadi dapatkan nasihat doktor dan bawa ubat yang diperlukan sebelum anda memulakan perjalanan.

Menjalankan peta atau buku panduan

Mengapa anda perlu membawa peta? Kerana apabila anda pergi ke stesen bukit, peluang untuk mendapatkan kekuatan jaringan yang lemah tinggi dan lebih-lebih lagi, bantuan dari orang lain juga tidak pasti. Jadi untuk perjalanan yang tidak terganggu, bawa peta atau simpan peta dalam telefon anda.

Jangan tergesa-gesa diri sendiri

Pergunungan boleh membuat anda penat. Pemanduan Flatland dan perjalanan adalah lebih mudah daripada perjalanan ke tempat ketinggian yang tinggi. Oleh itu kami menasihati anda untuk berehat dan bersenang-senang di salah satu resort gunung dan kemudian melanda jalan-jalan yang mencabar lagi.

Sentiasa berpakaian dalam lapisan

Semak ramalan cuaca sebelum membungkus / berpakaian untuk gunung. Biasanya, hari-hari agak hangat dan malam selalunya sejuk. Jadi sentiasa berpakaian dalam lapisan untuk mengelakkan sebarang ketidakselesaan yang disebabkan oleh cuaca.

Tonton apa yang anda minum

Minum banyak air untuk menjaga diri anda terhidrasi. Adakah memantau pengambilan alkohol dan kafein semasa perjalanan. Dan membawa minuman sukan untuk tenaga sepanjang perjalanan jalan raya.

Penyelidikan untuk restoran sebelum anda memulakan perjalanan

Mencari restoran di pergunungan boleh menjadi tugas yang memenatkan. Oleh itu, bawa bar tenaga, makanan ringan dan buah-buahan sebagai minuman sehingga anda mencapai tempat yang dikehendaki. Dan bawa halia sekiranya anda mengalami loya.

Harap petua ini akan membuat perjalanan anda – perjalanan untuk diingati! Tulis kepada kami tentang pengalaman anda. Cheers.

Mengenai Pengarang:

Ria tahu bagaimana untuk meletakkan dirinya melalui kata-kata. Cerita magis yang dibentangkannya sangat menakjubkan. Hanya perkataan boleh melakukan keadilan!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: