05.jpg

- Advertisement -

Ayu Lestari Putri Gani (lahir 13 Ogos 1991) adalah model Indonesia, pereka kecantikan dan pereka kacamata, yang dikenali sebagai pemenang musim ketiga Model Seterusnya Setia Asia, di mana dia mewakili Indonesia dan menjadi peserta pertama dari Indonesia untuk memasuki tiga teratas dalam sejarah persembahan.

Kehidupan awal

Gani dilahirkan pada ibu bapa Cina etnik di Nganjuk, Jawa Timur, Indonesia, sebelum pindah ke Yogyakarta. Beliau belajar di Sanata Dharma University dalam bidang kesusasteraan Inggeris, dan mendapat biasiswa dari Cincinnati, Ohio, selama setahun kerana bakatnya dalam muzik. Selepas itu, dia akhirnya kembali ke Jakarta dan kini sedang belajar perniagaan fesyen di LaSalle College Jakarta.

Kerjaya pratonton

Gani memulakan kerjayanya apabila dia menyertai pertandingan pemodelan yang dipanggil “Wajah Femina”, di mana dia dianugerahi “The Most Favorite” gelaran. Selepas itu, dia berjalan di beberapa pertunjukan fesyen di seluruh Indonesia dan menjadi ikon Jakarta Fashion Week 2012. Dia juga telah diketengahkan dalam pelbagai majalah, spread, dan wawancara seperti Surface Magazine, Femina Indonesia, Grazia, Nylon, HighEnd, dan Harper’s Bazaar Singapura sebagai pemenang Model Teratas Seterusnya Asia (musim 3). Dia juga telah membuat model untuk Zalora.

Model Atas Seterusnya Asia

Gani adalah salah seorang daripada empat belas peserta pada musim ketiga model Top Next Asia. Beliau adalah salah satu daripada tiga peserta yang mewakili Indonesia, yang lain ialah Tahlia Raji dan Rani Ramadhany. Beliau menerima tiga foto terbaik atau panggilan keluar pertama dalam minggu 2, 6 dan 12 – nombor kedua tertinggi selepas Monika Sta. Maria dengan empat. Dia memenangi pertandingan menentang Sta. Maria dan Aimee Cheng-Bradshaw, memenangi Subaru XV STI, penutup Harper’s Bazaar Singapura, kontrak Pengurusan Model Ribut di London dan kempen dengan TRESemmé.

Poskan Kerjaya Model Teratas di Asia

Gani mendarat beberapa pekerjaan di Eropah untuk pameran foto dan majalah komersial serta kempen musim sejuk The Body Shop. Beliau bekerjasama dengan Minimal, sebuah jenama fesyen di Indonesia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: