13

- Advertisement -

Ketika Daihatsu Rocky – SUV segmen-B yang dikhabarkan akan menjadi model pengganti Perodua Kembara – tahun lalu, ia seperti biasa ia turut diperkenalkan dengan barisan aksesori asli penuh. Tiga tema ditawarkan kepada pembeli iaitu Elegance, Powerful, dan Sporty menampilkan personaliti berbeza. Sempena berlangsungnya Tokyo Auto Salon 2020, kami berpeluang untuk melihat salah satu dari kit berkenaan iaitu Sporty kerana telah dipamerkan di booth Daihatsu.

Set kit badan ini hadir dengan empat bahagian yang boleh ‘ditampal’ terus pada badan SUV ini, terdiri dari lip hadapan, skirt sisi, lip belakang dan juga spoiler belakang. Selain itu, pembeli turut boleh memilih aksesori luaran lain, termasuk kemasan hitam berkilat pada untuk perumah lampu kabus hadapan dan belakang, serlahan jalur merah pada gril hadapan dan kemasan tailgate belakang, penutup tangki petrol gentian karbon, dan juga rim enam-jejari 16-inci kemasan hitam.

Dalam kabin, pakej Sporty ini turut menawarkan serlahan-serlahan merah-karbon yang boleh dilihat pada sekeliling pemegang dan panel dalaman pintu, perumah tuil penukar gear dan juga pada upholsteri hitam yang membaluti kesemua tempat duduk.

Tiada sebarang perubahan mekanikal ditawarkan menerusi kit ini, dimana ia masih kekal dengan enjin 1.0 liter turbo tiga-silinder berkuasa 98 PS pada takat 6,000 rpm dan tork maksima 140 Nm bermula 2,000 hingga 4,000 rpm, dipadankan bersama kotak gear automatik D-CVT.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: