10 Tarikan Pelancong yang Menarik di Hiroshima

0

27

- Advertisement -

Di Laut Inland di Honshu barat, Hiroshima akan mempunyai nama yang selamanya dikaitkan dengan jatuhnya bom atom pertama pada 6 Ogos 1945. Namun, walaupun peristiwa yang dahsyat ini – sebuah tragedi yang menghancurkan banyak bandar, membunuh kira-kira 260,000 orang dan mencederakan lebih daripada 160,000 orang lain – Hiroshima dan orang-orang yang berdaya tahan melantun, dan bandar yang luar biasa ini yang begitu banyak dipercayai akan tidak dapat didiami selama beberapa dekad, pada tahun 1974, menggandakan penduduk sebelum perang. Hari ini, Hiroshima dianggap sebagai “ibukota damai” di dunia dan menjadi rumah kepada tarikan seperti Hiroshima Institute of Peace serta beberapa struktur penting yang terselamat daripada pengeboman, jika hanya sebagai runtuhan, dan yang memberikan peringatan yang mengecewakan itu hari yang dahsyat. Walaupun persatuan ini, bandar ini menjadi destinasi pelancongan yang menarik dan menarik, muzium, galeri, dan taman-taman yang hebat, serta acara kebudayaan penting seperti Hiroshima Flower Festival yang diadakan setiap bulan Mei 1977 dan menarik sejuta pelawat.

Lihat juga: Tempat tinggal di Hiroshima

1 Taman Memorial Keamanan di Hiroshima

Taman Memorial Keamanan di Hiroshima

Dibuat untuk melambangkan keperluan untuk keamanan yang kekal, Taman Peringatan Perdamaian Hiroshima (Hiroshima Heiwa Kinen Kōen) memperingati banyak mangsa serangan nuklear pertama di dunia pada bulan Ogos 1945. Terletak di tengah-tengah pusat ledakan itu, dalam apa yang pernah menjadi bahagian yang sibuk bandar, taman termasuk pelbagai monumen penting, tugu peringatan, dan muzium yang berkaitan dengan peristiwa hari itu dan selepasnya. Ia menarik lebih daripada satu juta pelawat setiap tahun. Di samping alasan dan taman-taman dengan bunga ceri berwarna-warni mereka, sorotan termasuk Muzium Memorial Keamanan, yang Memorial Cenotaph, dan juga Flame of Peace, serta mungkin mercu tanda yang paling terkenal di tapak, yang Kubah Atom Bomb yang merangkumi runtuhan Dewan Industri dan Perdagangan lama, yang terletak di tengah-tengah letupan. Juga kepentingan adalah Monumen Keamanan Kanak-Kanak dengan patung-patung gadis muda yang memegang burung kertas, dan Monumen kepada Mangsa Bom Atom, sebuah lengkungan beton di mana Kubah Atom boleh dilihat.

Alamat: 1 Nakajima-cho, Naka Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 730-0811

Peta Taman Keamanan

2 Makam Pulau Itukushima

Makam Pulau Itukushima

Miyajima, Pulau Shrine, adalah salah satu tapak pantai yang paling penting (dan paling banyak dikunjungi) di Jepun. Meliputi kira-kira 30 kilometer persegi dari Hiroshima Bay, pulau itu terkenal dengan kuil Itsukushima, khusus untuk Puteri Ichikishimahime, Tagorihime dan Tagitsu-hime, anak perempuan Susanoo angin Shinto. Pertama disebutkan dalam AD 811, bangunan kuil itu keluar dari perairan teluk kecil yang disokong pada buasir dan, pada air pasang, kelihatan terapung di atas air, menyajikan pemandangan yang indah dan berwarna-warni dengan rangka kayu merah dan dinding putih mereka (bangunan dihubungkan dengan gangways yang dilindungi). Sorotan termasuk Honden (Main Hall); Dewan Tawaran (Heiden); Dewan Doa (Haiden); Dewan Tikus Seribu (Senjokaku); dan di hujungnya, pentas (Takabutai) digunakan untuk tarian kultus (Bugaku, Kagura) dan diapit oleh dua pavilion muzik (tarian dilakukan pada perayaan). Pastikan anda menghabiskan masa menjelajah pulau ini, terkenal dengan taman yang indah dan rusa yang liar namun ramah.

Peta Shrine Itsukushima

3 Muzium Memorial Keamanan Hiroshima

Muzium Memorial Keamanan Hiroshima

Harus lihat ketika melawat Taman Memorial Keamanan di Hiroshima adalah Muzium Peringatan Perdamaian dengan paparannya yang mengasyikkan dengan memberi tumpuan kepada pengeboman atom di bandar ini, serta banyak pameran berurusan dengan isu perdamaian dunia. Terdiri daripada dua bangunan moden yang direka bentuk dengan agak nyata, muzium ini mengandungi banyak pameran grafik yang menyampaikan realiti yang sangat besar dari pengeboman atom. Bangunan timur menceritakan tentang Hiroshima sebelum dan sesudah pengeboman, sementara bangunan barat menumpukan perhatian pada peristiwa-peristiwa yang berlaku pada hari Ogos. Salah satu tarikan pelancongan Hiroshima yang paling terkenal, Muzium Memorial Keamanan mencapai lebih dari satu juta kunjungan setahun dari mereka yang ingin mengetahui tentang kemusnahan kota, penyebab perang, dan hasilnya.

Alamat: 1-2 Nakajima-cho, Naku-ku, Hiroshima, Chugoku 7300811

Laman rasmi: http://www.pcf.city.hiroshima.jp/top_e.html

4 Istana Hiroshima

Istana Hiroshima

Juga dikenali sebagai Castle of Carp, Istana Hiroshima (Rijō) dibina pada tahun 1593 sebagai kediaman bangsawan tempatan Fukushima Masanori sebelum melewati kepemilikan samurai terkenal Asano Nagaakira pada tahun 1619. Menara utama lima tingkat utama istana, sepenuhnya direkonstruksi 1958, mengandungi sebuah muzium yang bermaklumat berurusan dengan sejarah kota serta kastil itu sendiri dan juga menawarkan pemandangan indah ke Hiroshima, pelabuhan, dan pulau Miyakojima dari tingkat atasnya. Antara minat di dalam istana ialah tiga pokok yang terselamat dari letupan atom – willow, holly, dan eucalyptus – serta bunker konkrit yang digunakan untuk siaran radio selepas pengeboman.

Alamat: 21-1 Motomachi, Naka Ward, Hiroshima, Wilayah Hiroshima 730-0011

5 Shukkei-en Garden

Shukkei-en Garden

Di tebing Sungai Ōta adalah taman Shukkei-en yang indah, sebuah oasis damai dan ketenangan yang indah dibina oleh Asano Nagaakira dari Kyoto pada tahun 1620 sebagai tiruan dari taman yang terkenal di Tasik Barat di selatan China Selatan Dinasti Sung dari Hangzhou.Sebaik sahaja rumah Maharaja Meiji, taman-taman dibuka kepada orang ramai selepas disumbangkan ke bandar pada tahun 1940, dan meskipun kerosakan berat dari serangan nuklear 1945, taman-taman dibuka semula dalam semua kemuliaan mereka pada tahun 1951. Kemuncaknya hanya berjalan banyak laluan taman dan melintasi jambatannya sambil menikmati banyak kolam dan sungai, yang menarik air mereka dari Ōta.

Alamat: 2-11 Kaminoboricho, Naka Ward, Hiroshima, Wilayah Hiroshima 730-0014

6 Katedral Memorial untuk Perdamaian Dunia

Katedral Memorial untuk Perdamaian Dunia

Salah satu gereja Roman Katolik terbesar di Asia, Katedral Memorial kelabu besar Peace World dibina pada tahun 1954 atas inisiatif seorang imam Jesuit Jerman bernama Hugo Lassalle yang telah mengalami letupan bom atom secara langsung. Direka oleh arkitek terkemuka Murano Tohgo, gedung itu sebahagian besarnya dibayarkan oleh sumbangan yang dibuat oleh banyak negara dan berdiri sebagai bukti keupayaan negara untuk bekerja bersama apabila perlu. Highlights termasuk empat lonceng gereja di menara tinggi 46 meter, yang disampaikan oleh bandar Bochum di Jerman; organ hebat yang disediakan oleh bandar Cologne; pintu gangsa oleh Düsseldorf; dan mezbah yang dibentangkan oleh Belgium.

Alamat: 4-42 Nobori-cho, Hiroshima

7 Kuil Mitaki-dera dan Fudoin

Kuil Mitaki-dera dan Fudoin

Di Hiroshima banyak kuil-kuil yang bersejarah, salah satu yang paling menarik ialah Mitaki-dera. Asalnya dibina pada tahun 809 dan dibina semula selepas perang, tapak ini terkenal dengan kuilnya yang indah kerana ia adalah untuk alasan yang indah, yang, datang musim luruh, pecah menjadi pelbagai warna merah dan emas sebagai warna berubah warna maple. Juga dikenali sebagai Kuil Three Falls kerana lokasinya di kaki Gunung Mitaki, kuil ini terkenal dengan pagoda berwarna merah, Tahoto, dan air terjun yang berdekatan. Juga patut dikunjungi ialah Kuil Fudoin, satu contoh seni bina zaman Muromachi antara abad ke-14 dan ke-16 dan terkenal dengan Dewan Utama yang mengandungi patung ukiran yang ditetapkan sebagai harta kebangsaan.

Alamat: 411 Mitakiyama, Nishi Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 733-0805

8 Hiroshima Muzium Seni dan Galeri Lain

Hiroshima Muzium Seni dan Galeri Lain Rog01 / foto diubah suai

Terdiri dari lapan galeri, yang Muzium Seni Hiroshima adalah salah satu daripada beberapa galeri seni bertaraf dunia yang dikunjungi. Sorotan termasuklah koleksi lukisan oleh Masters Eropah seperti Monet, Renoir, Degas, Maillol, dan Picasso yang mewakili pergerakan utama seperti Romantikisme dan Impresionisme, bersama dengan artis Jepun terkemuka seperti Ryohei Koiso dan Yuzo Saeki. Pastikan anda juga lawati Muzium Seni Prefectural Hiroshima (Hiroshima Kenritsu Bijutsukan), dibuka pada tahun 1968 dan memberi tumpuan kepada kerja-kerja artis tempatan, termasuk koleksi seni yang berkaitan dengan pengeboman atom serta galeri kanak-kanak. The Muzium Seni Kontemporari Bandar Raya Hiroshima (Hiroshima-shi Gendai Bijutsukan) juga mempunyai banyak pameran tetap dan sementara.

Alamat: 1-1 Hijiyama Koen, Minami-ku, Hiroshima 732-0815

Laman rasmi: http://www.hiroshima-moca.jp/main_e/index.html

9 Muzium Pengangkutan Bandaraya Hiroshima dan Muzium-Muzium Lain

Di samping banyak muzium halus yang berkaitan dengan perang dan kedamaian, Hiroshima menawarkan banyak tarikan seperti itu. Salah satu yang paling popular ialah Muzium Pengangkutan Bandaraya Hiroshima (Hiroshima-shi Kōtsū Kagakukan) dengan pengumpulan trem dan trotoar lama, termasuk “Trak A-Bom” yang terselamat yang selamat dari kehancuran tahun 1945. Bagi anak-anak, lawatan ke Muzium Kanak-kanak Hiroshima (Hiroshima-shi Kodomo Bunka Kagakukan) akan menghiburkan selama berjam-jam dengan banyak pameran sains dan pameran interaktif, serta Planetarium yang sangat baik. Juga patut diperiksa adalah Bandaraya Hiroshima Muzium Meteorologi Ebayama (Hiroshima-shi Ebayama Kishōkan), tempat yang menyenangkan untuk meneroka cuaca dan kesannya, dan Muzium Sejarah dan Kraftangan Tradisional Kota Hiroshima dengan paparan yang berkaitan dengan industri tempatan dan pertanian.

10 Taman Zoologi Asa Hiroshima

Bandar Hiroshima Asa Zoological Park Spiegel / foto diubah suai

Dimiliki dan dikendalikan oleh bandar sejak dibuka pada tahun 1971, Taman Zoologi Asa Hiroshima City adalah lencongan menyenangkan (dan pasti kurang sengit) dari banyak muzium dan monumen yang kadang-kadang muram, namun sangat penting di kawasan itu. Meliputi kawasan seluas 124 ekar, zoo ini menjadi rumah kepada 170 spesies haiwan, termasuk spesies asli seperti panda dan salamanders gergasi Jepun, bersama dengan haiwan Afrika termasuk singa, zirafah, dan badak. Zoo petting anak-anak yang menyeronokkan juga berada di lokasi. Terletak di pinggir bandar, zoo mudah diakses dari pusat bandar dengan pengangkutan awam. Tip panas: Jika boleh, gunakanlah safari malam khas yang diadakan sepanjang musim panas.

Alamat: Asacho Oaza Dobutsuen, Asakita Ward, Hiroshima, Hiroshima Prefecture 731-3355

Tempat tinggal di Hiroshima untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel-hotel mudah ini berhampiran tarikan Hiroshima seperti Hiroshima Peace Memorial Park:

  • Sheraton Grand Hotel Hiroshima: hotel bertaraf tinggi mewah, lokasi yang sangat baik, bilik-bilik besar, kolam renang dalaman, pusat kecergasan.
  • RIHGA Royal Hotel Hiroshima: hotel 4-bintang, berhampiran Peace Memorial Park, Sky Lounge dengan pemandangan bandar, kolam renang dalaman dan pusaran air.
  • Hotel Granvia Hiroshima: harga jarak pertengahan, beberapa langkah dari stesen kereta api, hiasan moden, sarapan pagi yang hebat.
  • Urbain Hiroshima Executive: kadar anggaran, bilik padat, sarapan percuma, dobi layan diri.

Hiroshima – Tarikan-tarikan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: