Bagaimana untuk mengambil gambar di hutan hujan (dan keadaan rumit lain)

37

- Advertisement -

Setiap situasi baru membuang cabaran yang berbeza untuk jurugambar, tetapi beberapa keadaan secara konsisten menimbulkan persoalan yang paling banyak: menembak apabila cahaya berada di dalam rumah yang sangat rendah atau di bawah kanopi tebal hutan hujan atau keadaan yang sangat terang yang sering ditemui di padang pasir dan sekitar salji.

Dengan itu, berikut adalah beberapa petua untuk menembak dalam keadaan tertentu:

Di dalam rumah dengan cahaya yang rendah

Ya, anda boleh menggunakan flash, yang sememangnya sumber cahaya mudah yang akan membolehkan anda mengambil foto walaupun di tempat yang paling gelap tanpa perlu menukar tetapan penderia atau menggunakan tripod, selagi subjek berada dalam julat kuasa unit anda . Walau bagaimanapun, gambar yang diambil dengan kilat dari unit dipasang atau kasut panas dipasang biasanya tidak dapat dilihat. Cahaya depan langsung adalah keras dan jarang menyanjung. Ia mewujudkan bayang-bayang yang keras di permukaan di belakang subjek dan latar belakangnya terlalu gelap. Imej visual yang lebih menarik dan kreatif boleh diambil menggunakan lampu pijar, atau artificial, ringan seperti lampu mentol elektrik, lampu limpah atau lilin.

Terdapat sebab-sebab yang baik untuk bersedia untuk bekerja dengan cahaya yang ada. Paling penting, anda akan dapat mengambil gambar di banyak tempat di mana penggunaan kilat tidak praktikal (bangunan banjir, memaparkan di belakang kaca); dilarang (gereja, muzium, konsert); mengganggu (upacara keagamaan); atau hanya akan menarik perhatian yang tidak diingini kehadiran anda (pasar yang dilindungi, kedai dan pusat membeli-belah).

Jika kawalan Imbangan Putih kamera anda dihidupkan secara automatik, pastikan anda gembira dengan cara merekodkan warna di tempat kejadian. Ingat bahawa fungsi imbangan putih menyesuaikan warna untuk memastikan bahawa putih direkodkan sebagai putih di bawah semua keadaan pencahayaan. Untuk lebih tepat pilih salah satu pratetap yang biasanya termasuk tetapan tungsten dan pendarfluor. Jika anda menembak fail mentah, anda juga boleh mengimbangi imbangan putih dalam perisian penukaran imej anda sebelum diproses.

Anda mungkin akan mendapati diri anda berselang-seli di antara keadaan cahaya yang rendah dan siang hari (berfikir melompat galeri) supaya masuk ke dalam tabiat menetapkan semula ISO ke tetapan terendah, yang dikenali sebagai tetapan asal, selepas anda selesai menembak pada kepekaan yang lebih tinggi, kerana ini adalah di mana sensor akan melakukan potensi optimumnya. Sangat mudah untuk menangkap bahagian dalaman di 800ISO dan lupa untuk meletakkannya kembali hanya untuk mencari kemudian bahawa anda menghabiskan sisa penembakan hari di 800ISO di luar rumah dalam cahaya matahari yang cerah.

Hutan hujan dan hutan

Masa terbaik untuk mengambil gambar dalam persekitaran ini adalah selepas hujan, atau dalam gerimis cahaya. Langit mendung menjamin cahaya yang terang dan air di atas daun menambah kehidupan dan menekankan warna. Penapis polarisasi sangat berguna kerana ia akan mengurangkan pantulan dari daun basah, meningkatkan keamatan warna. Walau bagaimanapun, dengan tetapan sensor ISO yang lebih rendah, penapis polarisasi dan cahaya rendah, kelajuan pengatup akan menjadi terlalu perlahan untuk memegang tangan. Tripod adalah penting dan anda akan dapat dengan tepat mengawal kedalaman bidang. Tanpa tripod, cari kawasan yang lebih cerah di mana fotografi tangan mungkin mungkin. Anda akan dapati ini di sekitar tepi kawasan yang dirawat dan di kawasan terbuka di tepi sungai, sungai dan air terjun.

Salji, ais dan glasier

Salji dan ais menyebabkan tahap refleksi yang tinggi apabila mereka adalah elemen utama dalam komposisi dan meter cahaya kamera akan mengurangkan bilangan tempat kejadian, terutamanya pada hari-hari yang cerah. Untuk mengimbangi, mengatasi meter. Kamera yang lebih tua mungkin memerlukan anda terlebih dulu dengan satu atau dua hentian. Kamera moden dengan sistem pemeteran lanjutan mengatasi jauh lebih baik, tetapi ia masih bernilai berlebihan dengan separuh berhenti dan hentian sehingga anda mengetahui bagaimana meter kamera anda melakukan dalam keadaan yang berbeza. Mendekati kenaikan separuh berhenti disyorkan untuk menjamin pendedahan yang tepat, seperti menembak awal atau lewat dalam hari. Sudut bawah matahari memberikan detail dan tekstur dalam salji dan ais dan tahap kontras lebih mudah diurus.

Berhati-hati menggunakan penapis polariser untuk adegan yang memaparkan salji dan ais. Selalunya langit biru sudah sangat gelap dan boleh hampir gelap. Apabila menangkap landskap di salji sedar di mana anda berjalan – anda boleh meninggalkan tapak kaki anda sendiri di kawasan yang anda mahu ambil gambar.

Apabila ia benar-benar turun naik atau menembusi kelajuan pengatup yang perlahan akan membolehkan anda menunjukkan betapa buruknya cuaca dengan menangkap salji dan hujan yang jatuh sebagai garis-garis warna.

Padang pasir

Gambar gurun sedikit seperti memetik salji dan ais, kecuali anda mungkin terlalu panas dan bukan terlalu sejuk. Sekiranya keadaan benar-benar terang, pendedahan pendakap, memihak kepada pendedahan sehingga satu hentian. Seperti biasa, matahari pagi dan lewat petang akan menjadikan landskap padang pasir lebih menarik. Sudut rendah sinaran matahari akan menekankan kontur bukit-bukit dan bukit-bukit dan mengeluarkan butiran dan tekstur di dalam pasir dan batu.

Ingatlah untuk melihat di mana bayangan anda jatuh dan tidak meninggalkan jejak kaki di kawasan yang ingin anda gambarkan sebagai murni. Cari sudut pandangan untuk meninjau kawasan tersebut dan berjalan di sekitar tepi subjek gambar yang berpotensi. Menaiki bukit pasir di sebelah bayangan, kerana anda kurang cenderung menjadikannya ciri landskap.

Perhatian tambahan mesti dibayar kepada penjagaan kamera ketika mengambil gambar dalam persekitaran berpasir, terutama apabila berangin.Hanya dedahkan kamera anda kepada elemen apabila anda sudah bersedia untuk menembak dan memastikan beg anda disegel dengan betul. Satu pasir pasir pernah menjadikan salah satu lensa tumpuan auto saya tidak boleh digunakan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: