First Time Mexico City: masuk akal dari Distrito Federal

0

34

- Advertisement -

Mexico City cepat menjadi salah satu ibu negara yang hebat di dunia. Bertentangan dengan reputasinya sebagai kotor, penuh sesak dan berbahaya, bandar ini mempunyai sejarah yang kaya, pemandangan seni yang mengagumkan, budaya jalan dinamik dan beberapa makanan terbaik di Amerika Latin.

Statistik

Penduduk: sekitar 21 juta

Pelawat setiap tahun: sekitar 12 juta

Bahasa: Sepanyol

Bajet harian: US $ 30-200

Masa terbaik untuk pergi: Oktober-Mei adalah bulan terbaik untuk dikunjungi. Ia boleh menjadi sejuk pada bulan Disember dan Januari tetapi anda akan menikmati langit biru dan hari yang cerah. Dari bulan Mac / April suhu menjadi panas, dan pada bulan Jun hujan mula jatuh, berterusan hingga Oktober.

Bilangan muzium: 150+ (kegemaran peribadi? Museo Casa de León Trotsky, muzium Leon Trotsky)

Jika tidak dikenali sebagai: El Distrito Federal, atau hanya DF (day-effay).

Frasa penting: hola (hello); adios (selamat tinggal); ¿Qué onda? (bagaimana keadaannya?)

Kejiranan & pemandangan

Centro Histórico

Kota bersejarah Mexico City adalah tempat Aztec menubuhkan modal Tenochtitlan mereka pada tahun 1325. Ketika orang Sepanyol tiba, mereka menggunakan laman web ini sebagai blok bangunan (secara literal) dari apa yang sekarang menjadi kota Mexico modern. Di tengah-tengah Plaza de la Constitución yang luas, atau dikenali sebagai El Zócalo. Lawatan pada bulan September untuk mendengar Grito de Dolores, peringatan seruan yang menandakan kemerdekaan Mexico, yang disampaikan oleh presiden yang memerintah hari ini. Jelajahi Catedral Metropolitana yang hebat sebelum berjalan ke Walikota Templo, kompleks kuil Aztec yang besar yang baru ditemui pada tahun 1970-an. Enam blok di sebelah barat Zócalo, Torre Latinoamericana berdiri tinggi 183m, menawarkan pemandangan mata burung dari kawasan bandar dari 44th lantai.

Coyoacán

Dicirikan oleh jalan-jalan batu permata dan gereja-gereja Franciscan, kejiranan selatan Coyoacán adalah di mana anda akan mendapati La Casa Azul (Rumah Biru) Frida Kahlo, di mana dia dilahirkan dan dibesarkan. Kebanyakan rumah kekal seperti pada tahun 1950-an dan kerja-kerja oleh Kahlo dan suaminya Diego Rivera dipamerkan. Tiba awal untuk mengalahkan orang ramai. Beberapa jalan di atas adalah Museo Casa de León Trotsky, sebuah kompleks berdinding di mana pengasingan Soviet tinggal. Lawati rumah yang sederhana di mana dia menghabiskan tahun terakhir hidupnya, termasuk kajian di mana dia bertemu dengan grizzly end dengan kapak ais.

San Ángel

Kejiranan yang cantik di barat daya bandar ini sekali menjadi kod pilihan bagi penduduk terkaya di ibu negara. Hari ini, dengan rumah-rumah kolonial yang berwarna-warni dan taman-taman yang diukir, ia masih mengekalkan rasa eksklusif. Datang hari Sabtu untuk pasaran popular, El Bazar Sábado, yang telah diadakan setiap minggu sejak 1960-an. Diadakan di bangunan bersejarah di Plaza de San Jacinto ia adalah salah satu pasar kraf terbaik di bandar. Membeli-belah selesai, menuju ke San Ángel Inn yang berdekatan untuk makan tengah hari.

Xochilmilco

Terapung di sepanjang saluran terusan Xochimilco (so-chee-meel-koh) adalah aktiviti popular untuk pelawat. Pada asalnya sebuah tasik dengan sistem terusan yang luas dan tambak ke Tenochtitlan, Xochimilco hari ini yang paling terkenal dengan lukisannya yang cerah trajineras (gondola seperti bot) dan pulau tiruan dipanggil chinampas. Bergabunglah pada hujung minggu dan pelayaran di sepanjang jalan air melewati mariachi band, jurugambar yang mendayung dan penjual taco menjajakan barang baru mereka dari kanu kayu.

Bosque de Chapultepec

Apabila penduduk tempatan memerlukan satu dos alam semula jadi, mereka menuju ke Chapultepec Park, 1695 ekar ruang hijau di tengah-tengah ibukota dan sering disebut sebagai ‘paru-paru’ di Mexico City. Ia dibahagikan kepada tiga bahagian dengan muzium, taman hiburan, monumen, zoo, tasik berperahu dan banyak lagi. Kepala pertama ke bagian satu dan Kastil Chapultepec, sekali kediaman resmi untuk kepala negara Meksiko dan sekarang muzium sejarah yang sangat baik.

Condesa & La Roma

Kawasan kejiranan DF yang paling indah adalah rumah untuk memusnahkan rumah Art Deco, restoran yang memenangi anugerah, lewat malam mezcalerías dan seolah-olah populasi anjing keseluruhan ibukota. Jiran ini koloni merasakan lebih seperti sebuah kampung daripada satu bahagian di salah sebuah bandar terbesar di dunia. Dapatkan sajian kopi dan pastri yang baru dibuat dari Panaderia Rosetta atau minuman di Condesa DF dan nonton hipsters penduduk yang menunggang jalan-jalan pokok di basikal mereka.

Teotihuacan

Terletak kira-kira 50 km timur laut Mexico City adalah Teotihuacan yang luar biasa, yang bermaksud ‘tempat di mana para dewa diciptakan’. Walaupun asalnya yang tidak diketahui, ia dianggap pembinaan bermula sekitar 100 SM, lebih daripada 1000 tahun sebelum Aztec tiba di pusat Mexico. Saiz monumen, yang semuanya dibina dengan tangan, adalah mind-boggling. Terutama yang mengagumkan ialah Kuil Quetzalcoatl dan Piramid Bulan dan Matahari. Jangan melihat ke bawah apabila mendaki ke puncak.

Apa yang harus dikemas

  • Lapisan Pagi-pagi dan malam boleh menjadi sejuk tetapi suhu meningkat sepanjang hari.
  • Baju hujan Kalis air yang baik dan / atau payung adalah penting jika melawat semasa musim hujan (musim panas).
  • Pelindung matahari & cermin mata hitam Matahari kuat pada 2200m di atas paras laut.

Berjalan sekitar

Gunakan hanya teksi yang dibenarkan (teksi autorizado) semasa perjalanan dari lapangan terbang ke bandar. Ini boleh ditempah di salah sebuah gerai teksi lapangan terbang rasmi.

Anda boleh menangkap metro ke pusat dari lapangan terbang tetapi jika anda mempunyai bagasi besar, anda mungkin tidak dibenarkan di kereta api.

Untuk merasakan bandar, pemasa pertama harus melompat ke arah Turibus, bas hop-on-hop-off yang berpanjangan yang beroperasi di geladak bandar. Lawatan ‘Centro Histórico’ adalah yang terbaik.

Kebanyakan kejiranan ibu kota dapat dilihat dengan mudah. Untuk jarak yang lebih jauh metro adalah pilihan yang baik yang membolehkan anda mengelakkan jam sibuk. Teksi banyak dan murah. Pastikan sentiasa menggunakan pegawai sitio teksi (radio); jangan hail satu di jalan.

Keselamatan

Walaupun keganasan di bahagian lain negara, modal masih agak selamat. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan memakai barang kemas atau jam tangan yang mewah dan membawa beg yang mahal atau peralatan kamera.

Mexico City dibina di atas tanah yang goyah. Sekiranya anda berada di bandar apabila gempa melanda, cuba menghindari bangunan atau barang yang boleh longgar. Jika ditangkap di dalam bangunan, ikuti penduduk setempat dan dapatkan perlindungan di tempat paling kuat bangunan.

Etika

Pakaian Chilangos adalah pengikut yang berdedikasi fesyen, dengan gaya yang berbeza jauh dari kejiranan ke kawasan kejiranan, tetapi anda boleh lupa mengikuti orang ramai dan memakai apa yang anda inginkan untuk melawat sebuah bandar Amerika atau Eropah. Pastikan flip-flop dan seluar pendek papan untuk pantai.

Tipping Jangkakan tip untuk hampir semuanya. Di restoran, 10-15% daripada jumlah bil dianggap sebagai norma.

Tempahan ke depan

Restoran biasanya boleh ditempah beberapa hari lebih awal; untuk tempat-tempat yang sangat popular, ia perlu ditempatkan beberapa minggu ke depan.

Katja Gaskell adalah penulis perjalanan yang berpusat di Mexico City. Beliau adalah pengarang panduan Lonely Planet ke Australia, China dan India dan pengasas bersama globetotting.com, sebuah laman web untuk perjalanan keluarga yang mencabar. Dia juga berpecah kepada taco atau dua. Katakanlah hello @katjagaskell

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: