Toyota Hilux kenderaan paling laris di Australia 4 tahun berturut-turut, Ford Ranger di tempat kedua

13

- Advertisement -

Kita di Malaysia saban tahun carta jualan kereta terlaris pastinya milik jenama paling mampu milik iaitu Perodua. Lain pula halnya di Australia – orang kata di sana mereka sukakan kenderaan jenis pikap atau lebih popular dengan terma Ute, dan ia bukan sekadar cakap-cakap kerana Toyota Hilux telah menjadi kenderaan paling laris di negara itu, empat tahun berturut-turut!

Menurut laporan yang telah dikeluarkan oleh Dewan Persekutuan Industri Automotif (FCAI) Australia, Toyota telah berjaya menjual sebanyak 47,649 unit sepanjang 2019. Tempat kedua? Masih lagi dengan trak pikap iaitu Ford Ranger dengan jualan sebanyak 40,960 unit.

Tempat ketiga barulah dihuni oleh model kereta iaitu Toyota Corolla dengan jualan 30,468 unit. Walau bagaimanapun, jualan keseluruhan kereta di Australia sebenarnya mengalami penyusutan sepanjang tahun lalu dengan penurunan selama 21 minggu berturut-turut di mana jualan Hilux susut 7.8 %, Ranger susut 2.8% dan Corolla susut 13.7%. Secara keseluruhan, jualan kereta di Austrlia menyusut 7.8% tahun lalu berbanding 2018.

Namun untuk dua lagi model yang menghuni senarai 5 kenderaan paling laris di Australia telah mencatatkan peningkatan jualan tahun lalu. Tempat keempat adalah milik Hyundai i30 dengan jualan 28,378 unit dengan kenaikan 0.7%, manakala tempat kelima adalah milik satu lagi trak pikap iaitu Mitsubishi Triton dengan jualan 25,819 unit, naik 3.7%

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: