06.jpg

- Advertisement -

Agni Pratistha Arkadewi Kuswardono (lahir 8 Disember 1987) adalah seorang pelakon dan ratu cantik yang telah bertanding dalam pertandingan Miss Universe. Dia adalah saudara perempuan pelakon Sigi Wimala.

Nama Agni bermaksud Tuhan Kebakaran di Sanskrit manakala Pratistha bermaksud penyerahan. Oleh itu, Agni Pratistha bermaksud penyerahan Tuhan api. Prosedur ini dilakukan sebelum memulakan Pengorbanan Api dalam upacara Hindu. Kuswardono dibesarkan di Jakarta, Indonesia, adalah pemenang Puteri Indonesia (Miss Indonesia Universe) 2006 dan mewakili Indonesia dalam Miss Universe 2007 yang diadakan di Mexico City, Mexico pada bulan Mei 2007.

Beliau bekerja di Cosmogirl Indonesia sebagai Editor Eksekutif dari 2007-2012, dan sekarang dia seorang usahawan. Dia mengasaskan cookies Chubby Max dan Ark Motion Images dengan Suami beliau, Ryan Anthony Monoarfa.

Kerjaya awal

Sebelum memenangi gelaran Miss Indonesia 2006, dia menjadi pelari untuk pertandingan Cosmogirl of the Year 2003. Dia berada di dalam filem Mengejar Matahari sebagai minat cinta watak utama. Wanita Jawa kemudian dipilih dan memenangi gelaran Miss Indonesia 2006 di Taman Mini Indonesia Indah, Jakarta. Dia mengalahkan Ananda dari Kalimantan Selatan, dan Rahma M. Landy dari Jakarta. Majlis telah diadakan pada 25 Ogos 2006.

Miss Universe 2007

Sebagai perwakilan Indonesia dalam kontes Miss Universe 2007, Agni mengembara ke Mexico City, Mexico pada akhir April untuk mengambil bahagian dalam empat minggu acara, latihan dan pertandingan awal dengan tujuh puluh tujuh perwakilan yang lain. Agni adalah kawan rapat Miss Universe 2007, Riyo Mori. Majlis tersebut diadakan di Auditorium National, Mexico City pada 28 Mei 2007.

Anugerah

Agni Pratistha menerima piala untuk sumbangan mereka kepada model pemodelan dan aksi Indonesia di Anugerah Festival Model Asia 2012 di Seoul, Korea Selatan.

Kehidupan peribadi

Agni berkahwin dengan seorang pelumba bekas karting, Ryan Anthony Monoarfa pada 17 Jun 2013 di Las Vegas, Amerika Syarikat dan kemudian membuat majlis perkahwinan pada 14 Disember 2013 di Jakarta dan juga menyatakan perkahwinan di Pejabat Notaris Awam Jakarta (Catatan Sipil). Agni tidak mahu menjawab soalan tentang dia yang menikah di Amerika Syarikat kerana ia berkaitan dengan perbezaan agama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: