08.jpg

- Advertisement -

Tidak semua orang boleh mengatakan bahawa mereka telah dimodelkan di London Fashion Week. Sekalipun lahir di Malaysia, Soraya Jansen, boleh. Model berusia 22 tahun itu dilihat berjalan untuk rancangan pereka lelaki Vivienne Westwood yang baru-baru ini.

Jansen adalah model wanita pertama di landasan pacu, yang merupakan jenis sesuatu untuk menjerit. Penyampaian Musim Luruh / Musim Sejuk 2017 adalah satu pertandingan (semasa Minggu Fesyen Lelaki) dan melancarkan reka bentuk untuk kedua-dua lelaki dan wanita.

“Ia sangat surreal – sudah berjalan di acara itu adalah pencapaian tetapi mempunyai peluang untuk menjadi gadis pertama, dan mempunyai dua kelihatan, saya begitu, jadi, sangat gembira!” Kata Jansen, ketika kami terjebak dengan dia.

Bangga garis lelaki dan wanita menggabungkan, Jansen menyatakan: “Ia menunjukkan kemajuan fesyen, memecahkan sempadan norma jantina dan benar-benar membuat pakaian unisex.”

Menurut Jansen, dia dilahirkan di Kuala Lumpur. Walaupun separuh Jerman, dia menegaskan bahawa keluarganya berasal dari Mata Ayer, Perlis. Ia disebabkan oleh ibunya bahawa dia menjadi model.

“Ibu saya selalu mahu saya membuat model tetapi saya hanya mula memasukinya apabila saya berpindah ke sini untuk belajar,” jelas Jansen. Beliau kini sedang belajar seni di Universiti Seni London.

Dia telah memodelkan selama dua tahun sekarang. Beberapa pereka dan jenama lain yang dia jalankan termasuk Giles Deacon, Whistles, Ashish Gupta, Palmer Harding dan Astrid Andersen.

Apabila ditanya mengenai koleksi yang dia jalankan, Jansen berkata bahawa dia suka. Ini kerana dia melihat Westwood sebagai satu-satunya pereka yang menggunakan fesyen untuk menyebarkan mesej alam sekitar yang hebat.

Semasa persembahan, model dilihat mahkota sukan yang mengatakan “Ecotricity”. Nama itu merujuk kepada sebuah syarikat yang mencipta kincir angin untuk tenaga boleh diperbaharui di Britain, dilaporkan yang pertama untuk pakar dalam tenaga hijau.

Seperti yang ditunjukkan oleh Jansen, perubahan iklim adalah isu penting. Dia berasa sangat sedih kerana tidak menghasilkan keuntungan awal, ramai yang berkuasa memilih untuk mengabaikannya.

“Namun, Vivienne dan pasukannya meletakkan isu itu tepat di hadapan wajah orang ramai, mewujudkan perbualan tentang isu-isu global sebenar yang kita hadapi sebagai satu planet,” katanya.

Ramai dalam komuniti fesyen melihat Westwood sebagai sebahagian besar bertanggungjawab untuk membawa punk moden dan fesyen gelombang baru ke arus perdana. Dia telah dua kali meraih anugerah itu untuk Pereka Tahun Baru British.

Jansen mengikut jejak langkah Ling Tan. Model sesama beliau telah dilihat di beratus-ratus pameran di New York, London, Milan, Rom dan Paris, dan dianggap sebagai supermodel pertama di Asia Tenggara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: