Masa dibelanjakan dengan baik: di mana untuk membeli-belah di Paris

25

- Advertisement -

Membeli-belah di Paris telah menjadi urusan hebat sejak abad ke-19 ketika terkenal grands of magasins (kedai serbaneka) dibuka di boulevards besar. Tetapi apa yang membuatnya begitu hebat hari ini ialah campuran hebat kedai-kedai besar, pasar dan butik yang mengkhususkan diri dalam segala-galanya dari kucing porselin dan payung halus untuk lilin wangi dan haute couture topi.

Setiap arrondissement (kejiranan) mempunyai gaya tersendiri. Rantaian global dan perdana Perancis haute couture rumah-rumah fesyen membungkus Champs-Élysé yang mewah dan Triangle d’Or (Segitiga Emas) di arondisemen ke-8 (8e). Kedai-kedai buku seperti Shakespeare & Company adalah inti dari sastera Latin sastera, manakala sarang-sarang pasar lambak bersumpah oleh raksasa utara Marché aux Puces St-Ouen.

Berikut adalah senarai kami tempat membeli-belah yang terbaik untuk menghabiskan euros anda.

Le Marais

Kehadiran kasual dan fesyen jalan adalah di pusat membeli-belah di daerah Marais yang sejuk di 3e dan 4e. Pereka muda berkumpul di Marais utara sekitar rue de Turenne dan rue Charlot: pakar vintage bekas Violette et Léonie dan pereka eko-sedar Valentine Gauthier adalah prestasinya. Fashionista menghabiskan hari Sabtu berjalan-jalan butik rue Vieille du Temple, rumah dengan pereka beg tangan Jamin Puech dan French Trotters, sebuah kedai pelbagai jenama yang terkenal dengan fesyen berkualiti tinggi yang dihasilkan dalam bengkel kecil, beberapa tempatan. Berdekatannya adalah pereka barang kemas kontemporari Samuel Coraux. Lawatan fesyen yang diketuai oleh pereka beg tangan Kasia Dietz membuka pintu kepada banyak lagi pereka Marais.

Layak penjelajahan yang panjang adalah kedai konsep Broken Arm dan Merci. Yang pertama adalah kecil, hujung atas dan cangkir kafe hipster. Yang terakhir, di kilang kertas dinding lama, menyumbang keuntungannya kepada amal anak Madagascan dan mencampur fesyen wanita yang menarik dengan barang rumah dan gaya hidup yang unik seperti kacamata mojito dan lampu basikal magnetik. Beberapa pintu bawah adalah jenama fesyen pop Paris Leon & Harper.

Pusingan dengan melayari kedai-kedai kraf di halaman purba Village St-Paul atau galeri seni yang terletak di bawah gerbang tempat des Vosges.

Canal St-Martin & arrondissement ke-10

Butik-butik yang mengejutkan, adalah butiran baru yang ditemui di kawasan kejiranan ini. Rue Beaurepaire dan rue de Marseille adalah jalan-jalan membeli-belah utama. Bazartherapy adalah neo-bazaar sejuk yang dibungkus dengan kasau – secara harfiah – dengan memaparkan perhiasan untuk setiap umur, gaya dan bajet. Ambil kerucut kertas dan isikannya untuk satu harga rata. Pereka fesyen Liza Korn ada di sini, sama seperti perhiasan tempatan, Marie Montaud di Medecine Douce, yang mempunyai reka bentuk bohemian yang menarik dalam emas termasuk koleksi yang diilhamkan oleh jalan.

Kedai pop-up bergaya sekali muncul di Espace Beaurepaire. Pusat Konsep Pusat Perdagangan sesuai untuk fesyen buatan Perancis yang mampan untuk lelaki, wanita dan rumah. Lilin cendawan yang wangi-wangi dan wangi-wangi yang dibuat di Paris, membuat hadiah-hadiah cantik. Atau semak rak-rak rumah bergaya yang dibuat oleh pengrajin dan pengeluar kecil di La Trésorerie. Di bawah air, tiang-kotak merah Artazart adalah salah satu daripada kedai buku seni dan reka bentuk terbaik di bandar ini.

Louvre & Les Halles

Membeli-belah di 1er dan 2e adalah klasik dan elegan. Rantaian utama dan kedai-kedai mengasyikkan untuk mendapatkan perhatian di rue de Rivoli, sementara bouquinistes terkenal di Paris (penjual buku antiquarian) memanjat tebing sungai dengan gerai kotak hijau seperti yang mereka lakukan pada abad ke-16. Tetapi apa yang benar-benar menarik adalah stadium arkitek tertutup abad ke-19.

Galerai regal yang membingkai tasik Jardin du Palais Royal dengan galeri seni mewah dan butik pereka di gerbang mereka: di Didier Ludot anda akan mendapati ciptaan haute couture vintaj. Berdekatan, Galerie Vivienne (4 rue des Petits Champs) adalah laluan bersejarah yang bertarikh 1826 dengan kedai buku terpakai, kedai mainan, beberapa kedai pakaian dan bilik air. Legrand Filles & Fils menjual wain dan semua accoutrements, dan By Khol adalah bahasa Perancis baru-baru ini maison untuk lilin wangi buatan tangan yang ditetapkan di Limoges porselin.

St-Germain des Près

Di seberang Seine di Left Bank, baji utara 6e dan Carre Rive Gauche di 7e jiran dipenuhi galeri seni dan kedai-kedai barang antik. Gaya semulajadi St-Germain terus di sepanjang bahagian barat bd St-Germain dan rue du Bac dengan perabot kontemporari, dapur dan kedai reka bentuk – dan kedai payung yang paling terkenal, Alexandra Sojfer.

Jangan lewatkan Le Bon Marché, kedai serbaneka asal Paris yang dibina oleh Gustave Eiffel pada tahun 1852. Dewan makanannya, La Grande Épicerie de Paris, sangat hebat dan merasa / membuat atelier (bengkel) ia menganjurkan makanan fabuleux. Begitu juga untuk ikon terapi mewah runcit Hermès, terkenal dengan tudung sutra tandatangannya. Kedai utamanya tersekat di bekas kolam renang art deco dengan jubin mosaik dan balustrades besi.

Kedai Konsep Gab & Jo adalah satu lagi alamat yang luar biasa untuk barang-barang buatan sendiri dari pereka seperti Marie-Jeanne de Grasse (lilin wangi), Marius Fabre (sabun Marseille), Germaine-des-Prés (pakaian dalam) Tuan Marcel (t-shirt).

Le Chocolat Alain Ducaisse dan La Maison du Chocolat adalah perhentian coklat penting, Barthélémy adalah alamat untuk keju dan Pierre Hermé untuk macarons manis.

Perlu tahu

  • Waktu buka: kedai-kedai biasanya dibuka antara 10 pagi dan 7 malam Isnin hingga Sabtu, dengan kedai-kedai yang lebih besar yang dibuka pada hari Khamis, dan kedai-kedai di perdagangan zon pelancongan yang ditetapkan pada hari Ahad. Kedai-kedai kecil sering ditutup sepanjang hari Isnin dan kadang-kadang selama beberapa jam pada waktu makan tengah hari.
  • Les soldes (jualan) menyampaikan tawaran yang berlimpah dua kali setahun: dari awal Januari hingga pertengahan Februari (musim sejuk) dan akhir bulan Jun hingga awal bulan Ogos (musim panas).
  • Etika: katakanlah ‘Bonjour’ apabila memasuki kedai dan mengelakkan menyentuh item apabila ‘mencari’ – penjaga kedai benar-benar tidak menyukainya. Jika anda melayari gembira, beritahu kakitangan jualan ‘Je regarde’ – ‘Saya sedang cari’. Sekiranya anda ingin hadiah item yang dibungkus, jangan teragak-agak untuk meminta‘Un paquet cadeau’ apabila membayar – hampir setiap kedai melakukannya, baik secara indah dan secara percuma.
  • Item tidak mungkin untuk bertukar tanpa tiket de caisse (resit).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: