05.jpg

- Advertisement -

Andrea Veronica Fonseka adalah model Malaysia, penyampai televisyen, aktres dan pelukis ratu cantik yang dinobatkan sebagai Miss Universe Malaysia 2004. Sebagai pelakon, dia kini bekerja di Malaysia dan Singapura. Sejak 2010, Fonseka telah bekerja sebagai Pengarah Kebangsaan untuk Miss Universe Malaysia.

Kerjaya

Fonseka pertama kali mendapat perhatian orang ramai ketika dia menjadi tuan rumah musim pertama Xfresh.tv, program remaja yang dihasilkan oleh Astro TVIQ Malaysia.

Pada tahun 2004, Andrea mengikuti jejak ibunya dan memenangi gelaran Miss Malaysia Universe. Beliau kemudian mewakili Malaysia di Miss Universe 2004, di Ecuador. Selepas pertandingan itu, Andrea berpindah ke Singapura untuk belajar Undang-undang di Universiti Nasional Singapura. Beliau berkelulusan Sarjana Muda Undang-Undang dari NUS pada tahun 2008.

Tidak lama selepas berpindah ke Singapura, Andrea menjadi duta Marie France Bodyline dan muncul di pelbagai liputan majalah, termasuk FHM Singapura.

Pendedahan ini menyebabkannya menjadi tuan rumah pada Skor ESPN Today dan kemudian anak perempuan nombor 10 dalam Deal atau Tidak Berurusan di Mediacorp Channel 5. Berikutan kejayaan Deal atau Tidak Berjanji, Channel 5 menjemput Andrea untuk menjadi tuan rumah pertandingan nyanyian TV secara langsung Live The Dream dengan Utt dan Michelle Chia.

Andrea kemudiannya berpindah ke akting, dibintangi dalam bahagian kecil dalam Maggi & Me dan Bimbingan Ibu Bapa, dan kemudian menduduki peranan utama dalam Housemates, saluran 5 drama En Bloc dan filem Percutian Carrotcake.

Andrea dipilih sebagai wanita paling seksi di dunia di 100 Wanita Paling Seksi di Dunia FHM di Singapura pada tahun 2007. Dia memenangi ranking No. 1 buat kali kedua pada tahun 2008, menjadikannya pemenang pertama untuk FHM’s Top 100 Sexiest.

2009-sekarang

Andrea telah dimasukkan ke dalam Hall of Fame Miss Universe Universe pada tahun 2009, mengiktiraf kejayaan dan sumbangannya dalam industri hiburan serantau. Pada tahun 2010, Fonseka menjadi Wajah Minggu Fesyen Antarabangsa Malaysia, dan menerajui program Fesyen-TV.

Fonseka adalah Pengarah Negara semasa Miss Universe Malaysia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: