32

- Advertisement -

Tapak Gordion, Muzium, dan Sejarah

Mitos dan Sejarah

Di kampung Yassıhöyük, kira-kira 100 kilometer barat daya Ankara, Gordion adalah ibu kota yang besar sekali dinasti Phrygian. Ia terkenal berkaitan dengan kisah Gordian Knot, tetapi sejarahnya jauh lebih jauh daripada itu. Penggalian di kawasan sekitarnya menunjukkan bahawa rantau ini telah diselesaikan dalam Zaman Gangsa Awal (2500 SM), manakala pemakaman yang ditemui di bawah nekropolis Phrygian mencadangkan kehadiran Hittite yang berikutnya.

Para Frigia dianggap oleh para sarjana sebagai salah satu yang disebut “Orang Laut,” yang mengatasi Asia Minor pada sekitar 1200 SM dalam serangkaian pencerobohan. Sumber Asiria yang berasal dari kira-kira 1100 SM merujuk kepada mereka sebagai Mushki atau Mosher dan menyatakan bahawa mereka menetap di kedua-dua belah Sungai Kızılırmak di Anatolia, dari mana mereka mula mengancam jiran timur mereka.

Phrygian mendapati pada tarikh Gordion dari pertengahan abad ke-9 SM. Sumber-sumber Yunani telah mengekalkan legenda penubuhan dinasti Phrygian dan ibukotanya, yang bermula ketika seorang petani bernama Gordius sibuk membajak ladangnya terkejut oleh sekumpulan burung turun di sekitar lembunya. Ingin belajar makna di sebalik petanda ini, dia berunding dengan pengembara di sebuah bandar yang berdekatan. Sepanjang perjalanan, dia bertemu dengan seorang wanita cantik yang memberitahunya burung-burung itu adalah tanda takdir kerajaannya dan menawarkan kepadanya perkahwinan. Gordius kemudian memandu keretanya ke kediamannya, di mana dia segera dipuji sebagai raja oleh penduduk bandar selepas sebuah peramal bernubuat bahawa orang pertama yang mereka lihat memandu ke kuil akan menjadi raja mereka. Gordius kemudian menaikkan keretanya ke dalam kuil itu, melampirkan kuk itu ke batang dengan tali yang panjang dan rumit, yang akan dikenali sebagai Gordian Knot. Sambutan rumit ini tidak dapat dilihat dan dianggap mustahil untuk dibongkar. Menurut legenda, sesiapa yang berjaya akan menjadi penguasa Asia Kecil.

Penguasa Phrygian yang paling terkenal adalah King Midas, anak lelaki Gordius yang, dalam mitologi Yunani, mengubah semua yang disentuhnya menjadi emas. Dinasti Phrygian tidak akan berlaku walaupun. Phrygia ditakluki oleh orang Cimmerians dan Scythians antara 700 dan 670 SM, dan dari runtuhan Kerajaan Frigia muncul Empayar Lydia, di bawah naungan budaya Phrygian itu, untuk tempoh yang dipelihara. Pada tahun 546 SM, dinasti Achaemenid Parsi mengalahkan orang Lydia dan membina penempatan baru di Gordion. Gempa bumi memusnahkan bandar itu pada kira-kira 400 SM, dan pada masa Alexander the Great tiba di sini pada tahun 334 SM, Gordion adalah sedikit lebih daripada sebuah kampung.

Gerobak lembu asal Gordius masih terikat di bukit benteng Gordion di samping kuil ketika Alexander yang bercita-cita tinggi tiba. Menyelesaikan untuk menunaikan nubuatan Gordian Knot, Alexander the Great dikatakan telah menghirup simpulannya dengan dua pedangnya (menurut ahli sejarah Yunani Aristobulus Cassandreia, Alexander melepaskan pasak yang memegang batang, dengan demikian membebaskan ujung simpulan) . Walau apa pun, Alexander the Great terus menakluk Asia Minor, dan legenda nubuatan Gordian Knot menjadi kenyataan.

Pada masa ahli arkeologi, yang diketuai oleh Rodney S. Young dari Universiti Pennsylvania, memulakan kerja penggalian di sini pada tahun 1953, Sungai Sakarya telah mendeposit lapisan sedimen beberapa meter tebal di atas runtuhan bandar Gordion yang lebih rendah. Menjelang 1963, 169 gangsa gangsa dan 175 gangsa gangsa (kerongsang hiasan) telah digali. Walau bagaimanapun, tidak terdapat jejak harta karun Phrygian yang dikatakan telah diambil oleh orang Cimmerian.

Tapak ini

Midas pintu masuk makam Dennis Jarvis / foto diubah suai

Acropolis

Di bandar raya atas Gordion, ahli arkeologi telah menggali sesuatu yang mengesankan pintu bandar dari abad kelapan SM. Dipelihara hingga ketinggian lebih dari sembilan meter, ia adalah bukti kecanggihan seni bina batu Phrygian. Penemuan lain dari zaman itu termasuk yayasan batu a kompleks istana, sekali gus menyokong dinding bata lumpur pada rangka kayu. Dalam tiga daripada empat bangunan bergaya megar, dengan perapian, ruang ante, dan dewan utama, mozek ditemui. Gerbang kedua digali di sini dari tarikh Parsi.

Midas Tumulus

Bagi pelancong, ini adalah tarikan nombor satu perjalanan bersiar-siar ke Gordion. Yang dipanggil Makam Midas telah didirikan pada awal abad ke-7 SM pada awalnya, dan pada ketinggian 53 meter dan berukuran 250 meter, ia adalah yang terbesar seumpamanya di Anatolia.

Di sebelah barat daya, laluan sepanjang 70 meter menuju ke arah ruang pengebumian, 39 meter di bawah puncak bukit. Ruang ini, tersembunyi di bawah blok batu kapur, telah ditemui pada tahun 1957 dengan dinding balok kayu asalnya dan bumbung gable masih utuh. Apabila ahli-ahli arkeologi memasuki kubur, mereka mendapati rangka utuh seorang lelaki, kira-kira 60 tahun, pakaiannya diikat dengan fibulae gangsa yang terawat dengan baik (sejumlah 175 objek gangsa ini ditemui dalam ruang pengebumian). Di sekeliling tubuh, meja-meja itu sarat dengan hadiah kubur yang kaya.

Makam lain

Gundukan lain yang berdekatan terdapat kuburan dari zaman 725 hingga 550 SM. Apa yang dipanggil Makam Anak di sebelah tenggara muzium ini menghasilkan beberapa khazanah yang agak istimewa, termasuk perabot kayu, relief gading, dan ukiran kotak kayu.

Muzium Gordion

Yang kecil Muzium Gordion, bertentangan dengan Makam Midas, memaparkan dari laman web ini, termasuk patung perunggu, perhiasan kaca, dan koleksi duit syiling yang luas.

Lokasi: Situs arkeologi Gordion terletak di kampung Yassıhöyük, kira-kira 100 km barat daya dari Ankara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: