12 Tarikan Pelancong Terunggul di Maghribi – Panduan 2019

27

- Advertisement -

Maghribi adalah satu keajaiban, cermin mata pembukaan eksotik, dengan pengayuh ular dan penculik, souks bertimbun tinggi dengan gerombolan khazanah, dan gelas teh tanpa pudar. Ia juga merupakan pengembaraan ke beberapa pemandangan di Afrika Utara yang paling menakjubkan, dengan padang pasir di depan pintu dan ketinggian pergunungan Pegunungan Atlas di seberang.

Maghribi juga merupakan perjalanan ke dunia yang tiada tandingan dan tenang di desa-desa pantai yang comel, bandar-bandar yang dicat berwarna-warni yang berpaut ke lereng bukit, dan pos-pos jauh terpencil oleh kubu-kubu adobe dongeng. Negara yang menarik ini adalah penggabungan dunia Afrika dan Arab dan dipenuhi dengan adat yang lama. Tidak hairanlah Maghribi telah disenangi oleh para seniman dan penulis selama beberapa dekad dan terus memikat semua yang melawat.

1 Marrakesh Madinah

Marrakesh Madinah

Buzz yang sibuk dan bersemangat Marrakesh medina merangkumi Maghribi untuk banyak pengunjung dan merupakan tarikan utama pelancong. Kota lama ini masuk dari plaza yang luas Djemma el-fna Square di mana, nampaknya separuh bandar menumpu sepanjang hari dan ke petang untuk bergaul dengan penjual gerai, pemuzik tradisional, pengayun ular, dan akrobat rawak. Sekali di dalam medina itu sendiri, anda memasuki dunia lorong seperti maze dan keramaian penjaga toko. Ia adalah pengalaman yang penuh dengan kehidupan tempatan yang berwarna-warni dan bising dan tidak boleh dilepaskan di laluan pejalan kaki Maghribi anda.

Penginapan: Tempat tinggal di Marrakesh: Kawasan Terbaik & Hotel

 • Baca Lagi:
 • 15 Objek Wisata Teratas di Marrakesh

2 Masjid Hassan II

Masjid Hassan II

Tempat menarik dan bangunan utama Casablanca, Masjid Hassan II adalah simbol mewah bukan hanya di bandar, tetapi juga di Maghribi sendiri. Masjid moden ini (selesai pada tahun 1993) tidak melakukan perkara dengan separuh. Perincian hiasan yang meliputi setiap sentimeter tapak seluas dua hektar itu mengambil 10.000 tukang untuk menyelesaikannya. Butir-butir marmar yang diukir berukir, mosaik bertenaga dan butiran zellige semua memberi penghormatan kepada cita-cita seni bina Islam tradisional dan penguasaan ketukangan Maghribi namun, pada masa yang sama, masih berjaya merasa kontemporari.

Penginapan: Tempat tinggal di Casablanca: Kawasan & Hotel Terbaik

 • Baca Lagi:
 • 11 Tarikan Pelancong Terunggul di Casablanca

3 Oudaias Kasbah

Oudaias Kasbah

Maghribi mempunyai banyak bandar lama yang indah kawasan tetapi Rabat Kejiranan Oudaias Kasbah harus menjadi salah satu negara yang paling indah. Ini adalah daerah aman dan sempurna yang terasa jauh dari bandar, walaupun terletak betul-betul di pusat bandar. Di dalam tembok-tembok benteng tua ini, lorong-lorong rumah-rumah putih dan biru yang rimmed oleh bunga bunga berwarna dan membasuh membasuh mempunyai suasana yang hilang dalam waktu yang sukar ditewaskan. Lebih baik lagi, tidak seperti kawasan bandar lama Fes dan Marrakesh, tidak ada pelancong lain di sini, jadi meneroka sudut cantik ibu kota ini seolah-olah anda telah di rahasiakan dengan baik.

Penginapan: Tempat tinggal di Rabat

 • Baca Lagi:
 • 12 Tarikan Pelancong Terunggul di Rabat

4 Fes el Bali

Fes el Bali

Bersama dengan Marrakesh, Fes adalah destinasi kebudayaan besar Maghribi yang lain. Tetapi tidak seperti kakaknya Imperial City di selatan, Fes tidak ditarik untuk pelancong. Fes el Bali (bandar lama) adalah lekukan otentik tempat, di mana ia mudah hilang. Lorong-lorong belakang di sini, dengan kerja-kerja plaster dan pintu-pintu lama yang cantik, akan membuat anda berhenti untuk foto di setiap sudut, semasa melawat bau busuk tukang kulit adalah salah satu perkara yang paling digemari oleh Fes el Bali untuk mereka yang dapat mengendalikan bau.

Penginapan: Tempat tinggal di Fes

 • Baca Lagi:
 • 14 Tarikan Pelancong Terunggul di Fes

5 Tangier

Tangier

Yang paling Eropah dari semua bandaraya Maghribi, Tangier mempunyai peranan yang menarik dan sedikit dilupakan dalam sejarah sastera abad ke-20, dan masa lalu ini adalah yang menarik ramai pelancong di sini. Ini adalah bandar yang memberi inspirasi kepada kerja-kerja terkenal seperti Paul Bowles ‘ Sky Sheltering dan William Burroughs ‘ Makan tengah hari yang telanjang. Tangier mungkin telah digosok sejak zaman mereka, dengan kafe-kafe bohemian dan bar louche lama berlalu, tetapi anda masih boleh menangkap bau hari-hari yang rancak.

Penginapan: Tempat tinggal di Tangier

 • Baca Lagi:
 • 11 Tarikan Pelancong Tertinggi di Tangier

6 Chefchaouen

Chefchaouen

Di Pergunungan Rif yang indah, Chefchaouen adalah labirin cantik bangunan biru-on-biru yang mempunyai cahaya yang sangat fleksibel. Tidak banyak pemandangan sebenar yang akan dilakukan, dan itulah salah satu tarikan utama di bandar ini. Ia semata-mata tentang mengembara medina lorong-lorong dan lapping semua senibina yang berwarna-warni. Ia adalah sebuah bandar yang damai dan tenang dan tempat yang bagus untuk mengisi semula jika anda berada di tengah-tengah bandaraya untuk seketika. Ini juga merupakan destinasi mendaki dan trek utama Morocco dan titik permulaan dan pusat organisasi untuk Rif Mountains berjalan.

 • Baca Lagi:
 • 11 Tarikan Pelancong Tertinggi di Tangier

7 Volubilis

Volubilis

Nombor satu Maghribi Runtuhan Rom adalah pesta untuk pencinta sejarah, dengan cengkaman yang luar biasa mosaik masih dikebumikan di mana mereka ditemui. Laman ini juga penuh dengan lajur jatuh dan sisa-sisa kuil, berdiri sebagai peringatan bahawa bahkan empayar terbesar akhirnya hancur. Lokasi puncak bukit membolehkan runtuhan untuk menguasai kawasan desa sekitarnya, menambah suasana romantis kemuliaan yang hilang. Jalankan melalui runtuhan ke Capitol dan Forum untuk menikmati pemandangan. Tarikan pelancong ini boleh dikunjungi dengan mudah sebagai perjalanan sehari dari kedua-dua Meknes atau Fes.

Penginapan: Tempat tinggal di Meknes

 • Baca Lagi:
 • 8 Tarikan Pelancong Tertinggi di Meknes

8 Bab al-Mansour

Bab al-Mansour

Mammoth ini pintu masuk (yang menjaga pintu masuk Bandar Imperial Meknes daerah dari medina) terkenal dengan hiasannya yang menakjubkan. Sebagai peringatan monumental kekuatan sultan, yang Bab al-Mansour adalah peninggalan megah zaman Meknes sebagai ibu kota Maghribi. Ia secara meluas dianggap sebagai gerbang Maghribi yang paling mulia dan terpelihara. Datang lewat petang untuk memfoto pintu di cahaya lembut, kemudian bersiar-siar di maze kecil Meknes di medina, yang merupakan urusan yang lebih santai daripada medina Fes yang berdekatan.

 • Baca Lagi:
 • 8 Tarikan Pelancong Tertinggi di Meknes

9 Ait Ben Haddou

Ait Ben Haddou

Adobe yang dilemparkan ke bawah emas ini kasbah (kubu) bergerak secara dramatik keluar dari bumi di tengah-tengah pemandangan yang mengusir semua yang melawat. Ia adalah tempat dongeng, dan tidak menghairankan menara oren dan lorong curvy di dalamnya telah menjadi lokasi filem kegemaran untuk Hollywood kerana keindahan surreal tempat itu. Anda juga boleh tidur dalam kasbah jika anda menginginkan pengalaman Ait Ben Haddou yang penuh – walaupun mereka yang suka keselesaan makhluk mereka perlu sedar bahawa tidak ada elektrik di dalam kubu itu sendiri. Sekiranya anda menuju ke kawasan pedalaman Maghribi, ia mestilah berada dalam senarai mesti dikunjungi. Cobalah datang pada waktu pagi atau lewat pada waktu petang, ketika turun-temurun bus turun dari jam 10 pagi hingga 2 petang.

Penginapan: Tempat tinggal di Ait Ben Haddou

10 Lembah Dades

Lembah Dades

Pengembara, pengembara, dan pencinta alam umum tidak boleh melepaskan perjalanan ke landskap mentah di Maghribi Lembah Dades. Dengan puncak tebing salji di Atlas Tinggi di kejauhan, negara besar langit di sini adalah penawar yang sempurna untuk mereka yang telah mendapat saraf frazzled di tengah-tengah Souk Marrakesh dan Fes. Terdapat kampung kecil yang berlimpah; peluang burung-spotting luar biasa; pilihan berjalan kaki yang hebat; dan pemandangan sawah yang subur dan kebun yang terperangkap di antara jurang jeram jurang itu, mengayun keluar sebelum anda.

11 Essaouira

Essaouira

Bandaraya pantai di Maghribi yang paling menawan dihidangkan Essaouira, sebuah menghantui hippie lama pada tahun 1970-an yang telah kehilangan kesahihannya. Bot-bot memancing yang berwarna-warni di atas air, dinding-dinding kubu sisi pantai yang megah, dan lorong-lorong berkelip di bandar lama membuat Essaouira senang ditemui. Ada adegan makanan yang baik di sini, dengan hidangan makanan laut yang jelas dalam menu dan kehidupan kafe yang hebat. Bagi mereka yang mencari pemandangan yang lebih aktif, terdapat juga jalan-jalan yang hebat di sepanjang pantai ke kampung-kampung terpencil, dan berselancar di pantai.

Penginapan: Tempat tinggal di Essaouira

12 Erg Chebbi

Erg Chebbi

Di pedalaman, di timur Maghribi Sahara rantau, adalah bukit-bukit pasir yang besar dan bergelombang Erg Chebbi, di mana penjelajah dan pengembara mencari petualangan untuk mendapatkan dos tindakan padang pasir. Ini adalah wilayah utama untuk melayari bukit pasir, pemanduan bumbung empat roda, dan pengembaraan unta (lebih sahih). Bagi mereka yang kurang aktif, hanya duduk di tengah-tengah keindahan pasir pasir cukup pantas untuk perjalanan jauh di sini. Bagi kebanyakan pelancong yang menjadikannya sejauh ini, kemuncaknya menghabiskan malam di kem padang pasir di tengah-tengah bukit-bukit pasir itu sendiri.

Penginapan: Tempat tinggal di Erg Chebbi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: