06.jpg

- Advertisement -

Siti Zaqyah binti Abdul Razak (lahir 25 Oktober 1988), lebih dikenali dengan nama panggungnya, Tiz Zaqyah, adalah seorang pelakon, model dan penyanyi Malaysia. Beliau memulakan kerjaya pada tahun 2006 dan sejak itu telah membintangi filem, drama, telemovie dan iklan televisyen dan majalah. Dia menjadi terkenal kerana memainkan peranan Nur Amina dalam drama hit 2009 Nur Kasih dengan Remy Ishak, Fizz Fairuz dan Sharifah Sofia. Beliau menjadi terkenal kerana peranannya di Asmaradana, Gemilang, Soffiya, Dejavu di Kinabalu, Sebenarnya, Saya Isteri Dia! di mana dia memainkan peranan Shaf bersama pelakon yang semakin meningkat, Izzue Islam, Cinta Jangan Pergi di mana dia bertindak dengan rakan sejawatnya yang terkenal, Remy Ishak, Jodoh Itu Milik Kita dan Kusinero Cinta.

Kerjaya

Tiz Zaqyah membuat debutnya dalam drama 8TV 2006 Gol & Gincu The Series sebagai peranan cameo. Kejayaan utama beliau ialah drama Nur Kasih yang diarahkan oleh Kabir Bhatia pada tahun 2009. Pada tahun 2010, Tiz bertindak untuk dua siri drama, Spa Qistina memainkan peranan sebagai Maya dan Asmaradana, drama 25 episod disiarkan oleh Grand Brilliance yang dia bermain sebagai Tengku Azizah , bersama bintang-bintang bersama lain, Shaheizy Sam dan Iqram Dinzly. Pengeluarannya diterima dengan baik oleh para penonton dan telah dianugerahi sebagai Best Drama di Profima Awards 2010. Siri ini disiarkan pada 9 Mac. Pada Disember 2010, ia melaporkan bahawa drama Nur Kasih akan difilmkan dan akan dijalankan pada tahun 2011 dan Tiz akan menyanyikan lagu tema untuk filem dan duet dengan Yassin yang menyanyikan lagu tema untuk drama Nur Kasih.

Pada tahun 2011, dia membintangi drama seperti Gemilang dan Soffiya. Dalam drama Gemilang dia memainkan watak sebagai seorang guru yang mahukan pelajar cemerlang dalam pengajian mereka dan dalam drama Soffiya Tiz memainkan peranan sebagai orang yang mempunyai banyak masalah dan diperkosa oleh bapanya sendiri. Pada Mac 2011, dilaporkan bahawa Tiz akan bertindak dalam filem kedua berjudul Cinta Kura Kura dan filem itu dijadualkan untuk memukul platform tahun depan pada 1 Mac 2012.

Pada bulan Mac 2012, Tiz Zaqyah membintangi Cinta Kura Kura, sebuah filem Malaysia yang dihasilkan oleh KRU Studios. Dia bertindak sebagai Nani, seorang gadis bergelora berusia 21 tahun bersama penyu kesayangan kesayangannya, NICO yang dimainkan oleh Zizan. Filem ini dikeluarkan pada bulan Mac 2012. Pada tahun 2012, Tiz terlibat dalam drama serial Dejavu di Kinabalu. Dalam drama ini, Tiz membawa watak seorang wanita yang baru saja menjalani pembedahan pemindahan jantung dan dia mempunyai ciri-ciri keperibadian hati pemilik asal yang menjadikan hatinya pada lelaki itu dikaitkan dengan hati kekasih pemilik asalnya.

Pada tahun 2013, Tiz akan dibintangkan dalam drama Cinta Jangan Pergi di mana dia akan bertindak selain bekas kekasihnya, Remy Ishak. Pada 13 Januari 2013, Tiz mengumumkan di laman Facebooknya bahawa dia akan muncul dalam drama baru yang dipanggil Oh My English Season 2.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: