Raja Arthur di Britain: di mana untuk mencari kebenaran di belakang legenda

0

31

- Advertisement -

Kisah Raja Arthur dan Ksatria Jadual Pusingan adalah salah satu mitos Britain yang paling berkekalan. Sama ada anda mencari Round Table di Cumbria, Excalibur di Snowdonia atau tempat berehat Arthur di Glastonbury, tiada apa yang membawa legenda hidup seperti lawatan ke salah satu laman web kuno di seluruh negara dengan pautan ke kisahnya.

Raja Arthur sebenar

Kisah Arthur penuh dengan hiasan romantis, dan ahli sejarah telah mengenal pasti banyak tokoh yang boleh menjadi raja yang sebenar. Adakah itu Owain Ddantgwyn, yang memerintah kerajaan zaman kegelapan Powys sekitar 500 AD dan menang terhadap Angle, Saxon dan Pict? Atau Riothamus, pemimpin Britain Rom abad ke-5 yang berperang melawan Goths?

Sebenarnya, tiada siapa yang mengetahui (jika ada) pahlawan-pahlawan ini legenda itu berdasarkan, tetapi itu tidak menghentikan cerita daripada menjadi tenunan. Sejak pengedarannya pada abad ke-12, legenda itu telah mengilhami para penulis dan artis yang banyak, dari puisi Alfred Lord Tennyson dengan surrealisme Monty Python, dan yang paling baru-baru ini oleh Guy Ritchie’s blockbuster Raja Arthur: Legend of the Sword (dikeluarkan pada 24 Mac 2017).

Legenda dilahirkan

Dengan apa-apa cerita yang baik, anda mesti bermula pada awal. Menurut Geoffrey dari kerja-kerja abad ke-12 di Monmouth Historia regum Britanniae (Sejarah Raja-raja Britain), Arthur diasaskan di tapak Istana Tintagel di Cornwall Utara.

Kebanyakan apa yang diambil sebagai fakta dari buku Geoffrey pada masa itu kini telah dibuang sebagai koktel legenda, cerita keluarga dan imaginasinya sendiri, tetapi persatuan telah terjebak.

Runtuhan istana bermula dari abad ke-12 – ia bahkan mungkin telah dibina sebagai satu usaha untuk menarik minat cerita Arthur dan menarik jemaah haji di sini – tetapi ia dramatik. Lokasi itu akan menjadi jawatan perdagangan penting semasa Zaman Gelap, ketika Arthur dikatakan telah memerintah, dan peninggalan dari zaman ini masih jelas.

Jika air pasang itu keluar, anda boleh melangkah masuk ke dalam gua Merlin, diukir ke dasar batu di bawah istana, yang hanya cukup misterius untuk dilalui sebagai tempat persembunyian yang terkenal. Beri amaran: anda perlu memanjat batu ke pantai untuk mengaksesnya.

Mengejar Camelot

Menurut penggambaran Geoffrey, Arthur mengadakan mahkamah di Caerleon di selatan Wales. Amphitheatre Rom, yang kini menjadi sebahagian daripada Muzium Legion National Roman yang sangat baik, memberikan perwujudan yang berguna dalam Jadual Pusingan, tetapi ia jauh dari satu-satunya tempat untuk bertanding untuk gelaran itu.

Kastil Cadbury di Somerset telah dikaitkan dengan legenda Arthurian sejak zaman Tudor. Penggalian kubu bukit Besi Zaman menunjukkan bahawa ia memang diperkuat pada masa Arthur dikatakan telah hidup, dan ia mempunyai tahap kekayaan, jadi ia tidak keluar dari kemungkinan, walaupun jika tuntutan baru-baru ini telah bersara Profesor Universiti Bangor perlu dipercayai, tapak sebenar mungkin berada di kubu Roman kecil yang penting tetapi strategik di pinggir Huddersfield, West Yorkshire.

Pengunjung ke ibukota Scotland akan diampunkan memikirkan bukit yang terletak di atas Edinburgh, Tempat Duduk Arthur, dalam beberapa cara dikaitkan dengan mahkamah legenda Arthur. Bukti yang jarang berlaku dan kemungkinan besar nama itu adalah rasuah ‘kerusi pemanah’, tetapi berjalan kaki dari crag masih menawarkan yang boleh dikatakan perspektif terbaik di bandar yang penuh dengan sejarah.

Satu teori popular yang lain adalah bahawa Camelot sebenarnya di Carlisle, di Cumbria, dengan Meja Bulat Arthur yang merupakan henge tanah kerja Neolitik di luar kota. Sekiranya anda melakukan haji di sini, ikutlah dengan lawatan ke Hadrian’s Wallyang mana pertempuran terakhir Arthur, Camlann, dikatakan telah bertempur, walaupun ahli sejarah tidak bersetuju sama ada ia berada di dekat Birdoswald Roman Fort atau Castlesteads, di luar Carlisle.

Lancelot dan Meja Bulat

Berhampiran hujung timur laut England, Alnwick Castle di Northumberland, menurut penulis Thomas Malory yang berusia 15th abad, istana Lancelot, ksatria terbesar di mahkamah Arthur – dan lelaki yang akhirnya mengkhianati dia dengan Guinevere yang tercinta. Dindingnya yang memaksakan beberapa bilik seni Itali yang hebat.

Di hujung England, sementara meja bulat yang mengagumkan di Great Hall Winchester di Hampshire melihat bahagiannya, ia kemungkinan besar bermula dari abad ke-13 dan dipulihkan semasa pemerintahan Raja Henry VIII – oleh itu Raja Arthur menarik persamaan dengan Tudor raja.

Tuntutan Shropshire

Daerah luar bandar ini antara Wales dan Midlands mempunyai lebih banyak tapak Raja Arthur daripada kebanyakan, mungkin kerana salah seorang pesaing untuk ‘sebenar’ Arthur sebenarnya berasal dari dekat sini. Jika Owain Ddantgwyn, yang dikenali sebagai ‘Bear’, adalah Arthur kemungkinan dia akan memerintah dari Wroxeter, kini sebuah kampung kecil di luar Shrewsbury, tetapi kemudian menjadi salah sebuah bandar paling canggih di negara ini.

The King Arthur Trail (shropshiretourism.co.uk) menyerlahkan banyak tempat menarik termasuk istana Whittington mistik, di mana ada yang mengatakan Grail Kudus sekali tersembunyi di kapel istana, manakala Circle Stone Circle Umur Mitchell yang berdekatan (english-heritage.org .uk), di Stapeley Hill, dikenali secara tempatan sebagai tapak ‘pedang di batu’ yang terkenal – masa legenda ketika Arthur membuktikan haknya sebagai raja dengan mengambil pedang.

Pengembaraan epik

Terdapat banyak tapak di seluruh Wales dengan sambungan Arthurian, termasuk Llyn Llydaw dan Llyn Ogwen, kedua-duanya di Taman Negara Snowdonia, yang kedua-duanya mendakwa sebagai tempat bernafas pedang Arthur, Excalibur. Llyn Ogwen adalah popular berhenti titik untuk orang yang cuba menggemparkan dramatik sehingga Tryfan.

Tryfan adalah salah satu puncak Snowdonia yang paling dikenali dan tempat berehat legenda Sir Bedivere, ksatria yang mengembalikan Excalibur ke Lady of the Lake – ia juga merupakan salah satu lokasi untuk filem Ritchie.

Jauh ke Avalon

Menurut legenda, Arthur yang cedera dibawa ke pulau ajaib Avalon berikutan benturan berdarahnya dengan penindas Mordred, dan kedua dia dan Guinevere dikuburkan di sana. Kebudayaan popular meletakkan Avalon sebenar di Glastonbury Abbey abad ke-7 atau Glastonbury Tor yang berdekatan, yang akan menawan di atas pemandangan Laut Merah seperti sebuah pulau di laut, dan dianggap sebagai salah satu tempat yang paling kerohanian di Britain.

Kemungkinan lain untuk tempat rehat Arthur termasuk Bardsey Island, di hujung barat laut Wales – dikatakan tempat penguburan untuk 20,000 orang kudus – dan Craig y Ddinas di Taman Negara Brecon Beacons, di mana Arthur dan pahlawan-pahlawannya sedang menunggu sehingga mereka dipanggil sekali lagi untuk mempertahankan Britain.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: