10 Tarikan Pelancong Terbaik di Pembrokeshire Coastline

25

- Advertisement -

Wales mempunyai beberapa garis pantai yang paling menakjubkan di Britain, terutama di sekitar Semenanjung Pembrokeshire. Melangkah masuk ke Laut Ireland, kawasan ini hanya memohon untuk dijelajah dengan berjalan kaki atau dengan kereta. Ia juga merupakan tempat yang hebat untuk mencari seluruh West Wales, termasuk Carmarthenshire yang indah. Kedua-dua daerah yang indah ini adalah rumah bagi banyak istana dan kubu bersejarah, gereja-gereja dan katedral yang tak terhitung jumlahnya, serta pelabuhan nelayan dan kampung-kampung. Untuk pengembara yang benar-benar mencabar mencari pengalaman yang benar-benar unik, periksa banyak kotej ladang kecil, rumah api lama klasik, kafeteria gypsy – walaupun kereta api vintaj bertengger di puncak tebing – yang telah diubah menjadi penginapan.

1 Taman Negara Pantai Pembrokeshire

Taman Negara Pantai Pembrokeshire

Pembrokeshire adalah pangkalan yang sangat baik untuk menerokai pantai barat daya Wales yang menakjubkan. Kenaikan yang menggembirakan adalah sepanjang Laluan Pantai Pesisir Pembrokeshire. Terletak pada tahun 1970, ia merangkumi jarak 167 m di sepanjang pantai dari Carmarthen Bay ke Cardigan Bay, dan dengan begitu melintasi Taman Negara Pantai Pembrokeshire. Ketika para pejalan kaki melintasi pantai terpencil dan tebing tebing romantis, mereka terpesona dengan sihir landskap serta peluang untuk melihat burung-burung laut yang jarang berlaku seperti puffin atau pisau cukur. Taman Negara Pantai Pembrokeshire merangkumi kawasan seluas 225 meter persegi dan merupakan taman kebangsaan hanya pantai di Britain.

Alamat: Llanion Park, Pembroke Dock, Pembrokeshire

Laman rasmi: http://www.pembrokeshirecoast.org.uk

2 Istana Pembroke

Istana Pembroke

Benteng pantai Norman yang paling menonjol di menara Wales di puncak bukit berhampiran bandar Pembroke. Dibina pada tahun 1090 oleh Arnulf, Earl of Pembroke, istana ini menawarkan pemandangan indah dari kawasan sekitarnya dari atas di sepanjang bulat yang besar (75 kaki). Bersambung dengan penjaga itu adalah Menara Penjara, Dewan Norman dan Dewan Utara, dari mana sebuah tangga membawa ke dalam gua alam semula jadi yang besar yang dikenal sebagai Wogan.

Pameran di lokasi termasuk kisah Earls Pembroke, sebuah jamuan abad pertengahan, memfokuskan kepada pertempuran Perang Saudara yang berlaku di sini antara tentera Cromwell dan Pembrokes Diraja, serta sejarah Pembroke Yeomanry yang terkenal.

Jam: Harian, 9:30 pagi hingga 5:30 petang

Kemasukan: Dewasa, £ 5.50; Kanak-kanak (3-15), £ 4.50

Laman rasmi: http://pembroke-castle.co.uk/

3 Carmarthen: Tempat Lahir Merlin

Carmarthen: Tempat Lahir Merlin Chris Hearn / foto diubahsuai

Menurut legenda, Carmarthen – kota tertua di Wales – adalah tempat kelahiran penyihir Celtic Merlin dari legenda Arthurian. Terletak di Sungai Towy hanya 9 mi di pedalaman dari teluk dengan nama yang sama, ia adalah bandar daerah Dyfed (yang terdiri daripada daerah-daerah Carmarthen, Pembroke dan Cardigan, dan terkenal kerana pernah menjadi bandar pasar penting dan pelabuhan ).

Pelancong persiaran boleh mengagumi gereja paroki abad ke-14 St Peter, dinding bandar abad ke-14 dan rumah gerbang, serta reruntuhan istana Carmarthen. Guildhall yang elegan yang bertarikh dari 1766, bersama-sama dengan Carmarthenshire County Museum, juga bernilai melawat.

Jam: Sel-Sabtu, 10 pagi hingga 4:30 petang

Kemasukan: Percuma

Alamat: Abergwili, Carmarthen, Carmarthenshire

4 Dylan Thomas ‘Laugharne

Dylan Thomas ‘Laugharne

Pekan pasar kecil Laugharne di muara Taf terkenal dengan keranjang yang sangat baik, serta banyak bangunan abad ke-18 yang dipelihara, termasuk Town Hall (1746). Dylan Thomas, Penyair Wales yang paling terkenal, menamakan sarang yang mengantuk ini sebanyak 400 jiwa “kota yang paling aneh di Wales” ketika dia dan isterinya berpindah ke Rumah Bot yang berbumbung batu di atas teluk pada tahun 1938. Thomas tinggal di sini hingga kematiannya pada tahun 1953, dan rumah bot rumahnya telah diubah menjadi sebuah muzium dengan bilik air yang hebat. Dia dikebumikan di tanah perkuburan kampung.

Satu lagi tarikan kawasan adalah Laugharne Castle, yang bermula pada zaman pertengahan dan melihat perkhidmatan aktif semasa Perang Saudara. (Sejak itu ia telah jatuh ke dalam kehancuran, walaupun gazebo tamannya yang aneh.)

Jam: Harian, 10 pagi 5:30 petang

Kemasukan: Dewasa, £ 4.20; Kanak-kanak (7-16), £ 2; Keluarga, £ 10

Alamat: Dylans Walk, Laugharne

Laman rasmi: http://www.dylanthomasboathouse.com

5 The Town of Tenby

The Town of Tenby

Tenby, masih dengan zaman purba dinding bandar utuh, terletak di semenanjung berbatu di hujung barat Carmarthen Bay. Pada pergantian abad ini, artis Augustus John menghargai resort tepi laut ini sebagai “begitu tenang, sangat berwarna-warni dan begitu tidak mujarab” kerana pelabuhannya yang indah ditinggikan dengan rumah berwarna pastel yang menarik. Ia juga mempunyai dua pantai berpasir yang indah, lorong-lorong sempit yang menawan, rumah peniaga Tudor Merchant abad ke-15 yang dipulihkan dengan cermat, dan Gereja St Mary – gereja paroki terbesar di Wales.

6 Carew Castle dan Tidal Mill

Carew Castle dan Tidal Mill Chris Hearn / foto diubah suai

Runtuhan yang mengagumkan abad ke-13 Carew Castle terletak di salah satu daripada banyak bukit yang mengelilingi Milford Haven dan mimbarnya yang berukuran 23 ekar. Hari salibnya yang indah diukir dari abad ke-11, dan berdiri di pintu masuk istana adalah contoh yang baik dari seni Welsh abad ke-11 – corak dalam strukturnya tinggi 14 kaki yang menunjukkan hubungan yang menarik antara pengaruh Viking dan Celtic dalam reka bentuknya. Kilang pasang surut, satu-satunya jenis yang ditinggalkan di Wales, telah dipulihkan sepenuhnya.

Gereja yang berdekatan di Carew Cheriton menawarkan menara yang tegak lurus dan merupakan contoh baik seni bina sakral abad ke-14lawatan berpandu informatif boleh didapati). Selepas itu, pastikan anda menghabiskan sedikit masa menjelajah Milford Haven, yang mempunyai salah satu pelabuhan semulajadi yang paling indah di Britain.

Jam: Harian, 10 pagi-5 petang (Mac-Okt)

Kemasukan: Dewasa, £ 4.75; Kanak-kanak, £ 3.50; Keluarga, £ 12.75

Lokasi: Carew, Tenby

Laman rasmi: http://www.pembrokeshirecoast.org.uk/default.asp?PID=262

7 Manorbier Village and Castle

Manorbier Village and Castle net_efekt / foto diubah suai

Dikelilingi oleh tebing pasir merah yang menakjubkan, kampung Manorbier adalah lawatan yang baik untuk melihat Istana Manorbier abad pertengahan (1275-1325). Berdiri bersendirian di bukit, ia menawarkan pemandangan yang luar biasa dan cat agak romantis ketika anda berjalan di banyak laluannya. Untuk pengalaman penginapan unik, menempah rumah batu lama yang dibina di dalam tembok istana.

Bandar itu sendiri adalah tempat kelahiran di 1146 Giraldus Cambrensis, salah seorang pemikir yang paling cemerlang di Zaman Pertengahan. Sebagai Archdeacon of Brecon, beliau adalah protagonis utama Gereja Welsh yang bebas, penasihat mengenai urusan Ireland dan seorang pemateri yang sangat baik yang dengan ramah mengiringi Uskup Agung Baldwin dari Canterbury semasa lawatannya ke Wales untuk mendapat dukungan untuk Perang Salib Ketiga. (Perjalanan yang menghasilkan kerja yang paling terkenal, The Itinerary of Wales, di mana beliau menerangkan Manorbier sebagai tempat paling menarik di seluruh Wales.)

Jam: Harian, 10 pagi 5 petang

Kemasukan: Dewasa, £ 5; Kanak-kanak, £ 3; Keluarga, £ 22

Alamat: Manorbier, Tenby

Tapak rasmi: http://manorbiercastle.co.uk/

8 Katedral St Davids

Katedral St Davids

Katedral ini di St Davids kecil – bandar terkecil di Britain – dibina di dalam rongga untuk melarikan diri daripada perhatian para perompak. Akibatnya, dari kawasan yang segera hanya menara itu dapat dilihat. Sebuah tembok yang ditutup dengan kawasan katedral pada abad ke-13, dan katedral itu sendiri telah direkodkan semula pada abad ke-14. Sorotan termasuk menara abad ke-13, Lady Chapel, dan depan barat yang menakjubkan (memandangkan bentuknya sekarang antara 1862 dan 1878).

Walaupun bahagian luar katedral itu kelihatannya agak somber dan keras, pelbagai bentuk yang kaya dalam interior triple-lorong Norman mencipta kesan luar biasa, terutamanya siling oak Ireland yang indah abad ke-15. Daripada empat gerbang yang menyokong menara itu, satu di sebelah barat bermula dari sebelum runtuhnya menara asal, tiga lagi dari selepas 1220. Gerak-gerai paduan suara, dengan misericords filigree, bersama-sama dengan takhta uskup, tarikh dari kedua separuh daripada abad ke-15. Peninggalan yang terkandung dalam dada kecil di Chapel Trinity mungkin adalah St David, walaupun tempat suci di hadapan mezbah tinggi kosong. Lawatan berpandu boleh didapati (walaupun percuma, sumbangan sangat dihargai).

Alamat: The Pebbles, St Davids, Pembrokeshire

Laman rasmi: http://www.stdavidscathedral.org.uk

9 Goodwick dan Fishguard

Goodwick dan Fishguard Nick / foto diubahsuai

Di Fishguard Bay adalah bandar kembar Goodwick dan Fishguard. Di bahagian lama Fishguard, anda akan mendapati sebuah rumah kecil yang mengelilingi pelabuhan indah yang dikenali sebagai Abergwaur, yang terkenal selepas Dylan Thomas ‘Under Milk Wood telah difilmkan di sini pada tahun 1971. Dari sini feri pergi ke Rosslare di Ireland. Pelancong boleh membeli barangan kraftangan Welsh dan barangan lain di butik dan kedai di Lower Town.

Runtuhan istana zaman pertengahan menguasai hujung promontory. Para pejalan kaki akan mendapati banyak jalan-jalan pesisir yang menyenangkan dengan banyak pemandangan halus, terutama di sekitar semenanjung Pen Caer dengan banyaknya bekas prasejarah, kubu-kubu Besi Umur dan makam-makam chambered.

10 Cardigan dan Muzium Wool Nasional

Cardigan dan Muzium Wool Negara Glen Bowman / foto diubah suai

Cardigan adalah bandar pasar kecil yang sibuk di tebing Teifi (diucapkan Tivi), 2 mi di atas mulutnya. Di pusat bandar, jambatan abad ke-18 yang melengkung menyeberangi sungai, terkenal dengan salmon dan ikan troutnya. Berdekatan adalah dua menara bulat yang dimiliki oleh abad ke-13 Cilgerran Castle dan menawarkan pemandangan hebat ke sungai.

The Teifi Valley adalah pangkalan tradisional industri welsh Welsh, dan merupakan rumah kepada Muzium Industri Welsh Woolen dengan paparan menarik yang menyikat dan berputar bulu, teknik dan corak tenunan tradisional. Terdapat juga memfokuskan kepada produk kontemporari dari kilang Welsh.

Jam: Harian, 10 pagi 5 petang

Kemasukan: Percuma

Alamat: Dre-Fach Felindre, Llandysul, Carmarthenshire

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: