Girls Take A Solo Trip, Awaken the Wanderer In you

0

23

- Advertisement -

Bagaimana untuk terus hidup? Bagaimana untuk mengelakkan masalah? Apa yang hendak dimakan dan diminum? Ini adalah beberapa persoalan umum yang datang kepada minda wanita apabila dia bercadang untuk pergi bersendirian.

Perjalanan adalah pengalaman yang luar biasa dan perjalanan solo menambah keindahannya. Berjalan di jalanan sahaja memberi anda peluang untuk berfikir, hidangan solo akan membuat anda lebih menghargai makanan dan mengambil semua keputusan sahaja menjadikan anda lebih bebas dan bertanggungjawab. Tetapi bersama dengan semua faedah ini, perjalanan sahaja boleh menjadi urusan yang berisiko juga. Dengan mengingati tip tertentu semasa bepergian bersendirian, anda boleh membuat perjalanan anda lebih lancar, selamat dan tidak dapat dilupakan.

Tuan-tuan, ingat perkara-perkara ini sebelum memulakan perjalanan baru –

Kongsi Jadual Perjalanan

Semasa perjalanan bersendirian, sangat penting untuk membuat perjalanan lengkap perjalanan anda dan berkongsi dengan keluarga anda. Juga, jangan lupa untuk berkongsi butir-butir hotel yang anda akan tinggal di supaya mereka boleh menghubungi anda pada bila-bila masa. Adalah idea yang baik untuk menyimpan salinan jadual perhentian dan kecemasan darurat, memasangkan kehampaan mudah alih anda.

Elakkan Makanan Pedas

Jika tidak biasa makan makanan pedas dan berminyak, berhati-hati sambil mencuba makanan jalanan. Memandangkan India terkenal dengan air mulutnya samosas dan makanan jalan lainsangat sukar untuk menentang mereka. Satu-satunya cara untuk memuaskan selera anda dan menjaga diri anda adalah dengan memastikan makanan yang anda makan adalah bersih. Makan makanan vegetarian di India boleh menjadi pilihan yang baik kerana penggunaan makanan bukan vegetarian kurang dan terdapat peluang keracunan makanan. Juga, minum air mineral botol untuk mengelakkan diri daripada sakit. Jangan lupa menyimpan sanitiser tangan sepanjang masa.

Jadi bijak

Jadilah berdikari dan jangan lupa membawa buku panduan, buku frasa, peta / kompas dan beberapa wang tunai dengan anda. Jadilah yakin dan jangan biarkan sesiapa tahu bahawa anda melawat tempat untuk kali pertama. Sekiranya anda memerlukan pertolongan, jangan mendekati mana-mana orang rawak, cerdas dengan siapa anda meminta arahan; mencari bantuan daripada wanita lain atau sebaik-baiknya keluarga. Semasa menggunakan ATM, pastikan ia jalan yang sibuk dan tidak gelap.

Berhati-hati Semasa Berjalan

Pastikan anda telah mengesahkan tempahan dan anda tidak perlu mengambil keputusan minit terakhir. Jika boleh, layari stesen bas atau stesen keretapi yang anda akan pergi dari awal. Pastikan ia selamat dan jika bas anda berlepas pada waktu lewat, terdapat ruang menunggu. Bagi wanita yang melancong sahaja, cara paling selamat adalah menempah teksi atau teksi melalui penyedia perkhidmatan yang boleh dipercayai. Bukan hanya di dalam bandar, perkhidmatan teksi antar bandar juga disediakan secara dalam talian. Juga, gunakan peta google semasa bepergian supaya anda boleh menyimpan jejak laluan.

Pengambilan terhad

Mahu menguji batasan penggunaan alkohol anda, perjalanan solo pastinya bukan masa yang tepat. Berlebihan dapat mendarat anda dalam situasi yang berbahaya dan anda mungkin menjadi pusat daya tarik. Bukan hanya di India, sekiranya bepergian bersendirian, ia sentiasa baik untuk berhati-hati dan dalam deria lengkap anda.

Berdandan dengan sewajarnya

Sebagai orang asing, anda akan sentiasa kelihatan pelik di mana sahaja anda pergi. Memakai pakaian yang menutupi tubuh anda dengan sewajarnya mungkin membantu sedikit. Jika anda tinggal di sebuah hotel bintang 5 dan mempunyai kereta peribadi untuk membawa anda tempat maka ia tidak penting, tetapi jika jadual perjalanan anda termasuk pengangkutan awam, maka lebih baik untuk melindungi diri anda. Mengapa tidak mencuba pakaian tradisional / tempatan dan menambah faktor yang menyeronokkan untuk perjalanan anda.

Saya tahu perjalanan bersendirian adalah sedikit mencabar, tetapi wanita mengambil risiko dan mendapat ganjaran dengan pengalaman yang kaya dan cerita yang hebat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: