08

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: OPPO melancarkan strategi perniagaan baharu bagi era 5G untuk rakan industrinya di rantau Asia Pasifik (APAC) dan mengumumkan penubuhan APAC Hub Centre baharu di kawasan strategik di ibu negara, baru-baru ini.

OPPO juga mengumumkan bahawa sejumlah 15 pengendali baharu dari pasaran APAC kini bergabung dengan “5G Landing Project”.

Memberi transformasi strategik korporat dan bekerjasama dengan rakan kongsi untuk kejayaan bersama, pasaran APAC adalah landasan strategik untuk pengembangan global OPPO sejak sedekad yang lalu.

Hari ini, OPPO menjadi jenama yang dipercayai oleh hampir 100 juta pengguna aktif di rantau ini. Membina kepimpinan yang kuat, pasukan profesional, rangkaian perkongsian kukuh dan produk premium serta pengalaman perkhidmatan, OPPO menjadi jenama telefon pintar terkemuka di rantau APAC.

Kemunculan teknologi komunikasi mudah alih generasi akan datang membawa peluang baharu kepada industri dan mencipta cabaran baharu kepada keupayaan operasi syarikat.

Dengan membawa asas, “Think Globally, Act Locally”, menjadikan OPPO komited untuk mengatur sumber global terbaik syarikat untuk memacu pembangunan pasaran tempatan dan berusaha untuk melatih transformasi strategik bagi perniagaan global berkembang menjadi syarikat teknologi penyelidikan dan pembangunan berpusat.

Dalam tempoh tiga tahun akan datang, OPPO akan melabur lebih daripada AS$7 bilion (RM29 bilion) dalam inisiatif penyelidikan dan pembangunan memandangkan ia terus memberi tumpuan kepada membangunkan teknologi canggih seperti 5G, 6G, AI, AR serta Big Data dan pada masa sama, terus membina teras teknologi untuk perkakasan dan perisian asas untuk meneroka kemungkinan pada era hubungan pintar.

Mengulas pelancaran APAC Hub Centre, Presiden OPPA Asia Pasifik, Jimmy Yi berkata, aspirasi OPPO adalah lebih daripada ‘pemimpin dalam bahagian pasaran’, tetapi untuk menjadi jenama terkemuka di pasaran APAC.

“Oleh itu, OPPO sudah berkembang di luar syarikat telefon pintar dan menyasarkan pengembangan perniagaan seterusnya dalam IoT untuk aplikasi peribadi dan rumah, kandungan digital serta menawarkan perkhidmatan internet mudah alih untuk pengguna yang lebih pelbagai.

“Melalui penubuhan Pusat Hub APAC, kami bersedia untuk menyambung semua pasaran dan membangunkan strategi yang lebih setempat untuk rantau ini. Kami juga akan berhubung dengan rakan kongsi kami untuk menemui lebih banyak peluang dan mewujudkan lebih banyak nilai.

“Paling tidak, kami juga akan menyambungkan pengguna kami ke lebih banyak peranti pintar untuk menyampaikan pengalaman perhubungan pintar,” katanya pada majlis APAC Strategy Launch yang bertemakan, “Connection Tomorrow, Together”, di ibu negara, baru-baru ini.

Lebih 300 pengendali, rakan kongsi dan rangkaian media dari rantau APAC menghadiri persidangan itu dan berpeluang melihat lebih dekat beberapa produk dan teknologi terkini, termasuk OPPO 5G CPE T1, Free True Wireless Headphonw, peranti permainan dan sebagainya.

Sebagai perintis global 5G, OPPO menubuhkan pasukan standard komunikasi 5G di Malaysia pada 2015 dan sudah mengaplikasikan paten komunikasi 5G pada lebih dari 20 negara di seluruh dunia dengan lebih 2,500 paten global untuk aplikasi 5G.

OPPO juga melancarkan “OPPO 5G Landing Project” pada Februari 2019 di Barcelona, selain bekerjasama dengan rakan pengendali global utama bagi melancarkan edisi Reno 10x Zoom 5G di Switzerland, United Kingdom, Australia dan Itali secara eksklusif.

Menurut firma penyelidikan pasaran GfK, rantau APAC menyumbang 50% daripada global jualan telefon pintar pada tahun 2019 dan akan terus mengekalkan momentum pertumbuhan disebabkan oleh demografi yang menggalakkan.

Era 5G yang akan datang dijangka menghasilkan 170 juta unit penghantaran berpotensi untuk pasaran telefon pintar global. Sebagai pelancaran 5G komersil di beberapa pasaran di APAC pada tahun 2020, dijangka akan mewujudkan peluang pembangunan di rantau ini.

Di samping itu, kadar pertumbuhan pasaran barangan pengguna teknologi (termasuk IoT dan sebagainya) dalam Emerging APAC akan diterajui

dunia pada tahun 2020, mencapai 5%.

Sementara itu, Naib Presiden dan Presiden Global Sales, OPPO, Allen Wu berkata, OPPO sudah lebih dari sekadar pembuat telefon pintar. Malah, telefon pintar hanyalah alat bagi OPPO menyampaikan pelbagai portfolio perkhidmatan teknologi.

“OPPO akan terus meningkatkan keupayaannya dalam perkakasan, perisian dan perkhidmatan, serta memperluaskan kehadirannya dalam bidang IoT. Melihat masa depan, kami akan bekerjasama dengan pelanggan dan rakan kongsi di seluruh dunia untuk membuka lebih banyak peluang,” katanya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: