8 Tarikan Terbaik di Çanakkale, Semenanjung Gallipoli & Troy

0

25

- Advertisement -

Penuh dengan sejarah, baik kuno dan moden, kawasan sekitar Dardanelles terkenal telah menjadi titik penyerang tentera yang menyerang selama berabad-abad. Kisah legendaris perang Trojan berlaku di sini; sultan-sultan Uthmaniyah membina istana pertahanan yang masih menjadi tuan atas pantai hari ini; dan dalam era moden, ini adalah tapak yang somber Kempen Gallipoli Perang Dunia I, pertempuran paling terkenal antara tentera Sekutu dan tentera Ottoman perang. Ini telah meninggalkan rantau ini dengan banyak tarikan bersejarah untuk pelancong.

1 Troy (Truva)

Troy (Truva)

Setakat ini salah satu perkara utama yang perlu dilakukan semasa di bandar adalah melawat Troy. Penemuan Troy purba (bandar yang dianggap sebagai tapak legenda Homerik dari Trojan Perang) kebanyakannya terima kasih kepada arkeolog amatur Jerman dan pemburu harta karun Heinrich Schliemann, yang mula menggali di sini pada tahun 1871. Kemudian, ahli arkeologi yang bekerja di sini telah menggali tidak hanya kota yang terkenal di Raja Priam yang berperang dengan orang-orang Yunani dalam perang 10 tahun yang panjang (seperti yang dikatakan dalam Homer’s Iliad) tetapi beberapa lapisan pemukiman yang berlainan yang berkembang di sini selama 2,500 tahun (dari 3000 SM hingga 500 AD). Tapak ini sukar difahami kerana sifat penggalian yang rumit, kekurangan monumen yang berdiri (kebanyakannya anda mencari di yayasan), dan kekurangan maklumat panel. Bagi kebanyakan pelawat walaupun, keajaiban semata-mata tarikan pelancong ini berdiri di tempat di mana mitos Achilles, Hector, Paris, dan kuda Trojan semuanya berjalan dalam sejarah.

  • Baca Lagi:
  • Mengunjungi Troy dari Istanbul: Tarikan, Tips & Lawatan

2 Muzium Tentera

Muzium Tentera

Muzium Tentera Çanakkale terletak di sebuah taman yang menghadap Semenanjung Gallipoli melintasi Selat Dardanelles, di mana serangan Bersekutu Perang Dunia I pada pasukan Turki dimainkan. Taman ini bertaburan dengan peralatan ketenteraan lama, dan Bangunan Uthmaniyyah di dalam taman ini mempunyai pameran menarik yang menjelaskan kempen Gallipoli. Lawatan di sini adalah satu peluang yang baik untuk lebih memahami pertempuran yang berlaku di sini dari perspektif Turki. Pemandangan panorama atas air dari taman adalah satu lagi sebab untuk datang ke sini.

Berdekatan adalah Istana Çimenlik (Çimenlik Kalesi), dibina pada tahun 1452 oleh Sultan Mehmet the Ottoman Sultanate (yang mengambil Istanbul dari Byzantine). Benteng ini istana, dengan meriam masih menunjuk ke arah Dardanelles, mempunyai pandangan yang baik di seluruh kawasan itu, dan di dalamnya terdapat beberapa lukisan yang menggambarkan pertempuran Gallipoli.

3 Trojan Horse

Trojan Horse

Amaran filem buff. Dermaga Çanakkale adalah rumah kepada model kuda Trojan kayu yang digunakan dalam filem Wolfgang Petersen pada tahun 2004 oleh Troy. Hampir setiap pelancong di bandar berhenti di sini untuk merakam gambar filem prop lama ini, yang sekali menggosok bahu dengan Brad Pitt. Jika anda juga berminat dalam sejarah Troy dan menuju ke arah itu, di pangkalan kuda adalah model informatif laman web, yang dapat membantu memahami skala runtuhan dan perancangan dan mengatur perjalanan anda.

4 Kubu Kilitbahir

Kubu Kilitbahir

Pelabuhan pemancing yang cantik dari Kilitbahir didominasi oleh kubu yang mengagumkan ini, yang seperti Istana Çimenlik dalam Çanakkale, dibina oleh Mehmet the Conqueror pada tahun 1452. Süleyman the Magnificent menambah menara dalaman yang kukuh pada abad ke-16. Selagi anda mempunyai kepala untuk ketinggian, mendaki ke puncak benteng di sini sangat menyenangkan dan memberikan pandangan penuh di seluruh Dardanelles kembali ke Çanakkale. Feri di sini dari dok Çanakkale daun sepanjang hari apabila penuh.

Alamat: Kampung Kilitbahir, Semenanjung Gallipoli

5 Battlefields Utara Gallipoli

Battlefields Utara Gallipoli

Bagi kebanyakan pengunjung ke Semenanjung Gallipoli (kedua-dua Turki dan asing), perjalanan di sini adalah haji dan mengingatkan seram perang. Dalam Perang Dunia I, angkatan bersekutu (tentera British, Australia, New Zealand, India, dan Perancis) mendarat di sini pada 25 April 1915 untuk melancarkan serangan terhadap Empayar Uthmaniyyah (berjuang di sebelah Jerman). Kempen sembilan bulan yang brutal, yang akhirnya Turks menang di bawah arahan strategik pegawai tentera Mustafa Kemal (kemudian menjadi Atatürk, pengasas Turki moden) mengakibatkan 130,000 mayat dan lebih daripada setengah juta korban, dan hari ini cermin ditutupi bukit bertaburan dengan peringatan yang mengasyikkan.

The Anzac Cove kawasan (di mana Sekutu mendarat) mempunyai monumen peringatan bergerak dan banyak tanah perkuburan, sementara Lone Pine Cemetery kawasan dengan kubur paling Australia (di mana pertempuran empat hari meninggalkan 7,000 mati), dan melepasi masa lalu Monumen Turki memperingati rejim Utsmani ke-57 ke Chunuk Bair New Zealand Cemetery dan Memorial Chunuk Bair Mehmet memegang medan perang dan kubur yang lebih penting. Ramai pelawat mendapati bahawa mengambil lawatan teratur di medan perang adalah berbaloi untuk membantu memahami sejarah.

6 Medan Perang Gallipoli Selatan

Medan Perang Gallipoli Selatan

Semenanjung Gallipoli selatan adalah rumah kepada lebih banyak peringatan dan pemakaman dari kempen Gallipoli. Kampung Alçıtepe adalah rumah kepada Muzium Perang Salim Mutlu, dengan banyak penemuan yang dipaparkan dari medan perang, dan Galeri Kempen Gallipoli, dengan gambar dan diorama yang menggambarkan pertempuran. Perkuburan Turki, Inggeris, dan Perancis tentera yang dibunuh semasa kempen semuanya bertaburan di selatan. Raksasa Tinggal Monumen (Çanakkale Şehitleri Anıtı) di Morto Bay mengingati semua tentera Turki yang jatuh di Gallipolis.

7 Pulau Gökçeada

Pulau Gökçeada

Suasana yang damai di Pulau Gökçeada menjadikannya tempat yang indah untuk berehat selama beberapa hari, terutamanya jika anda perlu berehat dari bersiar-siar. Anda dapat mengagumi pantai berpasir putih yang disokong oleh cerun hutan dan hutan zaitun yang menebal dan meneroka beberapa kampung lama Yunani, penuh dengan rumah batu tua yang terbengkalai dan usang. Tepeköy kampung adalah yang paling indah, dan Pantai Aydıncık adalah tempat terbaik untuk membuang tuala anda. Semasa musim panas, pulau ini boleh dibersihkan dengan pelancong tempatan, terutamanya pada hujung minggu, jadi cuba merancang lawatan anda untuk hari kerja jika anda sedang dalam perjalanan pada masa ini.

Lokasi: Pulau ini boleh diakses dengan feri dari kampung Kabatepe di Semenanjung Gallipoli

8 Dardanelles

Dardanelles

Barisan pantai yang memeluk Dardanelles adalah rumah kepada banyak reruntuhan dan monumen yang kurang dilihat oleh kebanyakan pelancong yang terburu-buru untuk melihat Troy atau menerokai medan peperangan WWI Gallipoli. Jika anda mempunyai masa, tapak kecil seperti Alexandria Trois sangat berharga untuk mencari suasana yang mereka kelaparan. Bagi mereka yang ingin bercakap di Dardanelles, satu-satunya pantai di mana anda dibenarkan berenang secara rasmi di Semenanjung Gallipoli ialah Pantai Brighton berhampiran perkampungan Kabatepe. Ini adalah tempat yang hebat untuk mendapatkan sedikit kelonggaran pasir, matahari, dan laut setelah anda selesai bersiar-siar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: