Artis Malaysia- Felixia Yeap

05.jpg

Felixia Yeap Chin Yee (bahasa Cina: 叶静仪, bahasa Cina tradisional: 枼 靜儀, pinyin: Yè Jìngyí; Xiao’erjing: ائ د ى, lahir 3 Julai 1986) adalah model Malaysia. Dia adalah yang pertama dan hanya Playboy Bunny Malaysia. Sejak Disember 2013, dia telah memperjuangkan tudung, mencetuskan kontroversi di kalangan masyarakat Muslim dan bukan Islam negara. Pada 3 Julai 2014, beliau berkata beliau telah masuk Islam.

Biografi

Felixia dilahirkan di Kuala Lumpur dan dibesarkan di Ipoh, Perak, Malaysia Barat. Sebelum kerjaya modelnya, dia bekerja sebagai guru tadika. Yeap memulakan kerjaya pemodelannya pada tahun 2005 selepas menjadi salah seorang finalis pertandingan Dewi Remaja.

Dia muncul pada musim ketiga I Wanna Be Model sebagai finalis dan disenaraikan di Hall of Fame untuk Pelancongan Miss Malaysia 2007 pada usia 19 tahun. Beliau juga merupakan pelari pertama untuk Miss Chinese World Malaysia 2006 dan finalis untuk Dewi Remaja Malaysia.

Pada tahun 2008, Yeap dipilih untuk mewakili Malaysia dalam Sukan Olimpik Olimpik Beijing 2008 dan diikuti sebagai finalis untuk FHM Girl Next Door 2009 dan dinobatkan sebagai Model Angka-Velocity Angels 2009 sebelum menjadi finalis untuk Miss Universe Malaysia 2010. Yeap telah keluar dari pertandingan kecantikan Miss Malaysia World 2009 awal kerana dia tidak bersetuju dengan terma dan syarat pertandingan itu. Dia dilihat menjadi tuan rumah Pertunjukan Fesyen AQUARIUS sempena WWF Malaysia bersama Sam Insanity dan dikhabarkan akan keluar dengannya.

Yeap telah dipilih menjadi antara kumpulan Bunnies pertama Playboy Macau. Dia menonjol dalam gambar yang tidak telanjang dalam isu Playboy Philippines pada Julai-Ogos 2013. Kerjaya Yeap di kelab Playboy Macau hanya berlangsung sebulan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: