Sepuluh pasaran Krismas yang berbeza di Eropah

0

23

- Advertisement -

Dari puncak Alpine ke pantai Cornwall, kami telah mengetuk jejak pasar Krismas yang baik untuk membawa sepuluh kegemaran Eropah kami untuk sebuah kedai perayaan.

Schloss Hellbrunn, Austria

Pasaran Krismas berkilauan di seluruh Austria datang, tapi sedikit yang ajaib seperti yang diadakan di Schloss Hellbrunn (hellbrunneradventzauber.at) Salzburg, dengan gerai-gerai, gerai kraftangan, tunggangan kuda untuk anak-anak dan 24 tingkap istana barok yang berubah menjadi kalendar kedatangan gergasi . Perbarisan Krismas, kumpulan tembaga, penyamak Alphorn, adegan kelahiran dan hutan 400 pokok kecil membuat jambul di sini istimewa.

Padstow, England

Di pantai Cornish yang rimbun, Festival Krismas Padstow (padstowchristmasfestival.co.uk) adalah keropok. Rick Stein, Paul Ainsworth dan Nathan Outlaw adalah antara barisan chef yang bertaraf bintang yang memberikan demo masakan untuk memasak makan malam Krismas. Band-band Jazz dan carollers menghiburkan orang ramai mengelilingi gerai-gerai dermaga menjual penjual Cornish chutneys, pai dan mulled, mainan kayu dan dekorasi. Bagi anak-anak ada kandang rusa dan Santa Fun Run, di mana kira-kira 200 orang wannab Natal Krismas berlumba untuk amal. Bunga api berkilau di pelabuhan pada pukul 8 malam pada hari Sabtu.

Mt Pilatus, Switzerland

Bagi nilai-nilai baru dan pemandangan Alpine yang sensitif, naik ke pasar Krismas tertinggi di Eropah pada keretapi cogwheel paling gemilang di dunia, yang telah menjalar hingga 2132m Mt Pilatus sejak tahun 1889. Di atas Tasik Lucerne, puncak gunung Christkindlimärt (pilatus.ch) mempunyai muzik perayaan dan 45 gerai menjual candle beeswax, patung nativity, roti halia dan pengisi stok lain. Apabila salji jatuh, menggabungkan kedai dengan dash bawah tanah menurun dengan sled, papan udara atau basikal salji.

Malmö, Sweden

Hidangan Malmö menghidupkan smorgasbord Sweden pasar Krismas, konsert dan pokok-pokok berkedut. Semak imbas Södertull untuk hiasan buatan tangan, berhenti untuk memanaskan badan glögg (wain mulled) dengan pepparkakor (biskut halia) atau lussekatter (roti berperisa saffron). Kediaman Katrinetorp adalah pasar pergi-pergi untuk barangan antik, poinsettias dan makanan perayaan, sementara Good Jul menjual barangan fairtrade, kitar semula dan vintaj. Slip pada gelanggang untuk berpusing-pusing di sekitar gelanggang ais terbuka di Raoul Wallenberg dan Taman Folkets.

Gengenbach, Jerman

Beberapa bandar kelihatan seperti Christmassy sebagai Gengenbach (stadt-gengenbach.de) di Black Forest Jerman. Pekan lama yang dibalutnya adalah dunia salji yang sebenar apabila lampu-lampu dongeng dihiasi, chalet kayu bersinar dan penyanyi bernyanyi di hadapan abad ke-18, Rathaus merah jambu dan krim (Dewan Bandaran). Dapatkan tempat di sini pada 6 petang untuk melihat salah satu daripada 24 tingkap yang terbuka untuk mendedahkan pemandangan kalendar kedatangan oleh artis terkenal dan ilustrator seperti Marc Chagall dan Tomi Ungerer.

Barcelona, ​​Sepanyol

Siapa yang memerlukan Santa apabila anda boleh mempunyai senyuman yang tersenyum dan sekarang yang disebut Caga Tió? Anda akan mendapati keanjalan Catalan Krismas dalam bentuk miniatur di samping mistletoe, turrón nougat dan keajaiban alkitabiah patung-patung kelahiran di Fira de Santa Llúcia di Barcelona (en.firadesantallucia.cat), yang luas di hadapan katedral Gothic di Plaça de la Seu. Dan jika anda berfikir Caga Tió adalah pelik, tunggu sehingga anda melihat Caganer yang tidak sopan, patung pembalut yang tersembunyi di tempat lahir bagi nasib baik dan hasil yang subur.

Colmar, Perancis

Untuk semangat sebenar Krismas, anda tidak boleh mengalahkan Colmar di Alsace, di mana bandar lama yang dipenuhi gingerbready menjadi tuan rumah lima pasar Krismas yang berlainan (noel-colmar.com). Canite-woven Petite Venise menarik anak-anak dengan karuselnya, adegan kelahiran animasi dan peti surat Santa, sementara pembeli antik, seni dan kerajinan berkeliaran di Ancienne Douane (Old Customs House). Alsatian jahe, pedas Bredele kue, rasa anise Sprengerle biskut dan kirsch Berawecka kek buah membuat pengisi stok makanan yang hebat.

Tallinn, Estonia

Anda lebih kurang dijamin salji di Tallinn pada Krismas. Sebuah menara pokok besar di atas chalet kayu kuno di Raekoja plats (Town Hall Square), pusat zaman pertengahan bandar lama Warisan Dunia Unesco. Kerajinan Estonia seperti topi tangan, rumput laut, rotan dan ukiran kayu adalah pembelian atas. Bapa Krismas sering menampakkan rupa pada waktu petang. Temui jeda dari suhu sub-sifar di kafe-kafe lilin dan panaskan dengan grub Estonia yang sihat seperti sauerkraut dan sosej darah.

Innsbruck, Austria

Di Alps Austria bersalji, Christkindlmarkt yang mempesonakan Innsbruck (christkindlmarkt.cc) berlangsung hampir dua bulan. Pohon besar yang bergemerlapan di hadapan Golden Roof, bermain band rakyat dan chalet menjual hiasan, lilin, roti halia dan wain di bandar lama zaman pertengahan. Kanak-kanak suka tunggangan fairground, Punch dan Judy menunjukkan dan petting zoo di pinggir sungai Marktplatz. Atau bawa mereka ke Kiebachgasse bertemakan dongeng, dengan teater jalanan dan Café Munding (rumah Hansel dan Gretel) bertukar menjadi kalendar kemunculan 24-jendela.

La Fête dé Noué, St Helier, Jersey

Konsert Carol, teater jalanan, muzik langsung, jalan-jalan pantai berpandu dan filem Krismas disertakan dalam satu petak yang menarik di Jersey’s La Fête dé Noué (jersey.com). Pokok kesturi yang disaluti dengan lampu menerangi St Helier’s Royal Square, dan pasar mendapatkan pembeli ke dalam semangat perayaan dengan mistletoe, ale sebenar, pai cincang dan kraf.Perbarisan Krismas malam adalah sekelip mata yang mengalir dan watak-watak berkostum, selalunya dengan kisah dongeng atau dongeng.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: