9 Perkhemahan Terbaik berhampiran Moab: Arches, Canyonlands, Dead Horse Point, BLM, & Lebih

0

27.jpg

- Advertisement -

Taman Negara Arches, Perkhemahan Taman Devils | Hak Cipta Foto: Lana Law

Perkhemahan di sekitar Moab tidak kurang hebatnya, dengan pemandangan yang merangkumi gunung dan bukit untuk slickrock dan sungai. Sesetengah pilihan terbaik untuk perkhemahan di bahagian ini termasuk Utah Arches dan Taman Negara Canyonlands, tapak rekreasi, perkemahan yang dikendalikan oleh Biro Pengurusan Tanah (perkemahan BLM), dan taman persendirian di bandar Moab. Selain perkhemahan RV yang lebih besar di Moab, kebanyakan perkemahan kecil, dengan 20 hingga 30 tapak perkhemahan individu atau kurang. Sesetengahnya adalah perkhemahan tenda sahaja, yang lain terbuka kepada kedua-dua khemah dan RV, dan di Moab, terdapat beberapa taman RV. Laman BLM adalah terutamanya pertama kali datang, dilayan pertama, kecuali tapak perkhemahan kumpulan. Beberapa tapak perkhemahan taman negara, dan sudah tentu perkemahan peribadi, boleh ditempah dan harus ditempah dengan baik terlebih dahulu. Di mana anda membuat keputusan untuk berkhemah berhampiran Moab mungkin bergantung pada aktiviti yang anda akan nikmati, sama ada berakit, berbasikal, ATVing, mendaki, atau hanya bersiar-siar di kawasan tersebut.

1 Taman Negara Arches: Perkhemahan Taman Devils

Taman Negara Arches: Perkhemahan Taman Devils | Hak Cipta Foto: Lana Law

Perkhemahan Devils Garden adalah satu-satunya perkhemahan di Taman Negara Arches, dan suasana di sini indah. Tempat perkhemahan sangat baik, dengan hampir semua mereka jauh jarak jauh, dan banyak menawarkan privasi yang tinggi. Kebanyakan tapak perkhemahan terletak di sekitar formasi batu besar dan penyebaran pinus juniper dan pinyon yang memberikan perlindungan dari angin dan menawarkan sedikit naungan. Beberapa, terutamanya di sepanjang bahagian timur perkhemahan (tapak 18, 20, 21, 23, dan 24) mempunyai pemandangan yang menakjubkan ke pergunungan, walaupun mereka lebih terdedah dan menawarkan kurang perlindungan dari unsur-unsur.

Mendapatkan salah satu daripada 50 perkhemahan boleh mencabar tanpa beberapa perancangan pra-perjalanan. Semasa musim lebuh raya 1 Mac hingga 31 Oktober, tapak boleh ditempah dan menempah bulan lebih awal. Anda boleh menempah tapak perkhemahan 180 hari lebih awal, tetapi dari 1 November hingga 28 Februari, apabila suhu sejuk, tapak perkhemahan terletak dahulu, dilayan dahulu. Disebabkan beberapa isu pembinaan yang dirancang di taman, perkhemahan tidak menerima tempahan untuk 2017.

Perkhemahan Taman Devils berada pada ketinggian lebih dari 5,000 kaki, menjadikannya iklim yang sedikit berbeza daripada di Moab. Malam di sini boleh menjadi sejuk, terutamanya pada musim bunga dan musim gugur, tetapi cukup menyenangkan semasa musim panas.

Laman rasmi: https://www.nps.gov/arch/planyourvisit/camping.htm

Peta Taman Negara Arches

2 Taman Negara Canyonlands, Pulau di Daerah Langit: Perkhemahan Willow Flats

Taman Negara Canyonlands, Pulau di Daerah Langit: Perkhemahan Willow Flats | Hak Cipta Foto: Lana Law

Willow Flats adalah satu-satunya perkhemahan di Pulau Sky di distrik Taman Negara Canyonlands. Tidak seperti Arches National Park, perkhemahan ini datang pertama, berkhidmat dahulu dan melihat banyak tentter. Perkhemahan terletak berhampiran dengan Green River Overlook, dan sementara tidak ada pandangan yang baik dari tempat perkemahan yang sebenarnya, ia hanya berjalan kaki singkat untuk mencari pemandangan indah di lembah, ke arah tebing dinding tebal di kejauhan. Terdapat juga cincin kebakaran kumpulan besar yang kelihatan di atas pandangan ini.

Tempat perkhemahan sangat baik dan sangat dirawat. Walau bagaimanapun, pokok-pokoknya agak kecil dan tidak menawarkan banyak naungan, tetapi setiap perkhemahan mempunyai meja berkelah dengan tempat perlindungan. Kawasan ini boleh menampung khemah-khemah atau RV sehingga 28 kaki, dengan pad tempat letak kenderaan berturap dan banyak ruang untuk khemah-khemah. Dengan hanya 12 tapak perkhemahan, persaingan adalah tinggi, dan perkhemahan biasanya mengisi setiap hari dari bulan Mac hingga Jun dan dari awal September hingga pertengahan Oktober. Ketinggian di sini agak tinggi dan suhu boleh menjadi lebih sejuk di sini daripada di Moab.

Laman rasmi: https://www.nps.gov/cany/planyourvisit/eatingsleeping.htm

Peta Canyonlands NP & Glen Canyon

3 Taman Negeri Dead Horse Point: Perkhemahan Kayenta

Dead Horse Point State Park Meninjau | Hak Cipta Foto: Lana Law

Perkhemahan Kayenta di Dead Horse Point State Park mempunyai 20 laman web, semuanya adalah agak baik dan menawarkan privasi. Perkhemahan, yang bervariasi dalam saiz, terbuka untuk kedua-dua khemah dan RV, dan tempahan boleh dibuat empat bulan sebelum penginapan anda dan diterima sepanjang tahun. Laman-laman web ini menawarkan sedikit naungan, jadi ia boleh menjadi panas semasa musim panas, tetapi musim sejuk boleh menjadi sangat sejuk. Perkhemahan ini mempunyai tandas elektrik dan tandas flush.

Laman rasmi: https://stateparks.utah.gov/parks/dead-horse/the-kayenta-campground/

4 Taman Negara Canyonlands, The Needles District: Perkhemahan Flat Squaw

Taman Negara Canyonlands, The Needles District: Perkhemahan Flat Squaw | Hak Cipta Foto: Lana Law

Squaw Flat sebenarnya dua perkemahan yang dibahagikan kepada “A” dan “B,” dan bersama-sama mereka mempunyai 26 tapak perkemahan. Kebanyakan laman web terbaik berada di “A,” yang lebih besar dari kedua-dua kawasan, di mana terdapat pandangan mengenai landskap dan ruang jarak antara laman web. Yang berkata, perkhemahan “B” terletak di sekitar beberapa formasi batu besar, tapaknya besar, dan ia juga sangat menyenangkan. Ini semua datang pertama, dilayan dahulu dan tersedia untuk khemah atau RV sehingga 28 kaki.

Berkhemah di sini boleh menjadi kelebihan sebenar jika anda merancang untuk mendaki di kawasan The Needles, yang agak jauh. Banyak laluan mendaki panjang dan mengambil masa sehari penuh, dan lebih mudah untuk mendapatkan permulaan dari perkhemahan, dan bukannya perlu memandu dari perkhemahan di luar taman atau dari Moab, yang hampir dua jam jauhnya .Sekiranya anda melakukan beberapa hari hiking, tinggal di sini akan menjimatkan banyak masa untuk berulang-alik.

Laman rasmi: https://www.nps.gov/cany/planyourvisit/eatingsleeping.htm

5 Kawasan Rekreasi Sand

Kawasan Rekreasi Pasir | Hak Cipta Foto: Lana Law

Area Rekreasi Sand Flats adalah taman permainan untuk jip, ATV, basikal kotoran, dan berbasikal gunung. Ini adalah tempat yang terdapat di Trail Bike Slickrock yang terkenal, tetapi jalannya jauh melampaui laluan berbasikal, ke dalam dunia bukit-bukit slickrock dan bukit batu bergulir. Berang-berang di sepanjang jalan ini adalah sembilan perkhemahan kecil dengan tapak perkhemahan untuk kedua-dua khemah dan RV. Ini adalah semua perkemahan yang tidak boleh dinaikkan, datang dahulu, berkemah. Semasa musim bunga musim gugur dan musim gugur, laman-laman ini mengisi pada hujung minggu, bermula pada hari Khamis. Perkhemahan mempunyai tandas bilik kebal, cincin api, dan meja berkelah.

Hanya lewat pintu masuk ke tapak rekreasi, berhampiran Slickrock Bike Trail, adalah sebuah kawasan perkhemahan yang kelihatan kecil dan nyata, di mana taman RV berada tepat di atas slickrock yang tandus. Di luar jejak basikal, tapak perkhemahan adalah terutamanya dalam tompok-tompok kotoran dan pasir di antara bukit-bukit batu, tersebar di jarak-jarak sporadis lebih dari 10 batu di sepanjang jalan. Jalan ini akhirnya membawa keluar dari slickrock menjadi lebih banyak tanah dan tanah runtuhan, dengan bukit-bukit dan pergunungan di sekelilingnya. The Trail Rim Porcupine (kedua-dua RV dan laluan basikal) bermula di jalan ini. Ini adalah tempat yang hebat untuk berkhemah jika anda berada di sini untuk pergi menaiki basikal ATVing atau kotoran, dengan laluan meninggalkan kanan dari beberapa kawasan perkhemahan.

Laman rasmi: http://www.sandflats.org/289/Camping

6 Perkhemahan di sepanjang Sungai Colorado

Perkhemahan di sepanjang Sungai Colorado | Hak Cipta Foto: Lana Law

Menuju ke timur dari Moab di Highway 128 adalah satu siri perkemahan di sepanjang Sungai Colorado, yang di lokasi ini dipenuhi oleh dinding tebing yang dramatis yang membuat suasana yang menakjubkan. Lebuhraya yang sempit, berpusing berjalan di sepanjang tepi selatan sungai, dan tapak perkhemahan terletak di jalan. Perkhemahan ini semua dikendalikan oleh Biro Pengurusan Tanah (BLM), dan laman web boleh didapati pada dasar pertama dan pertama. Terdapat bayaran setiap malam, dan semua perkhemahan mempunyai tandas.

Jika anda berada di sini untuk menikmati sungai, berkayak, berkanu, berakit, atau berperahu, perkhemahan ini sangat mudah. Kawasan ini juga terletak berhampiran laluan trailhead untuk jejak jejak Negro Bill Canyon dan hentian jejambat The Porcupine Rim.

Heading East on Highway 128

Sekitar dua batu di luar Moab di sepanjang Highway 128 adalah Perkhemahan Pulau Goose, dibuka untuk kedua-dua khemah dan RV. Kawasan ini mempunyai naungan yang baik pada musim panas dan jejak basikal beraspal yang berjalan dari perkhemahan di sepanjang sungai ke bandar Moab. Hanya memandu lebih jauh, di seberang lebuh raya dari jejambat Negro Bill Canyon dan di mana Porcupine Rim Trail menyertai Highway 128 adalah Perkhemahan Granstaff, dengan tapak yang lebih kecil untuk perkhemahan khemah. Lebih kurang lima batu lagi adalah Perkhemahan Hal Canyon, dengan 11 tapak kecil yang sesuai untuk khemah-khemah; dua daripadanya adalah tapak berjalan kaki. Bersebelahan perkhemahan ini Perkhemahan Oak Grove, dengan tujuh tapak khemah sahaja, empat daripadanya adalah tapak berjalan kaki. Di sebelah ini ialah Perkhemahan Big Bend, dengan pantai berpasir dan 23 tapak untuk kedua-dua khemah dan RV. Kebanyakannya adalah tapak tepi sungai yang indah dengan pemandangan yang hebat.

Terdapat tapak perkhemahan di luar juga, termasuk Hittle BottomOnion Creek, dan Fisher Towers, tetapi ini lebih daripada 20 batu dari Moab. Ini adalah kejatuhan yang baik jika yang lain penuh dan mereka mudah untuk pejalan kaki yang ingin berjalan kaki Fisher Towers Trail.

Laman rasmi: http://www.blm.gov/ut/st/en/fo/moab/recreation/campgrounds/highway_128.html

7 Perkhemahan di Jalan ke Canyonlands, Pulau di Daerah Sky: Perkhemahan Lumba Kuda, Cowboy, dan Lone Mesa

Perkhemahan Horsethief | Hak Cipta Foto: Lana Law

Terdapat tiga kawasan perkhemahan di jalan menuju Pulau-pulau di daerah Sky of Canyonlands National Park, semuanya di bawah kawalan Biro Pengurusan Tanah. Pusat Pelawat di Canyonlands National Park menyediakan maklumat mengenai perkemahan ini tetapi tidak bertanggungjawab untuk tempahan. Perkhemahan utama yang akan menarik minat kebanyakan orang adalah Perkhemahan Horsethief. Ini adalah perkhemahan yang besar dan tidak boleh ditempah yang menempatkan kedua khemah dan RV dan sangat dekat dengan beberapa laluan berbasikal yang popular. Hampir merentasi lebuh raya dari tapak perkhemahan ini adalah laluan berbasikal Horsethief Area, termasuk jejak Magnificent 7. Jalan-jalan yang berjalan kaki juga berlepas dari perkhemahan ini, dan Gemini Bridges Road terletak berdekatan, di seberang lebuh raya.

Juga di jalan ke Canyonlands adalah kecil Perkhemahan Cowboy, dengan hanya tujuh tapak untuk khemah sahaja. Ini adalah tempat perkhemahan yang tenang yang semakin meningkat, dengan pemandangan yang baik ke kawasan sekitarnya tetapi cukup terdedah kepada angin dan unsur-unsur. Berdekatan, Lone Mesa adalah perkhemahan khusus untuk kumpulan, dan tempahan kumpulan diterima. Walau bagaimanapun, terdapat jadual kumpulan yang disiarkan di pintu masuk, dan jika tiada sesiapa yang ditempah untuk perkhemahan berkumpulan, sesiapa sahaja boleh berkhemah di sini. Perkhemahan ini terutamanya hanya pad tempat letak kereta besar tetapi sangat bagus untuk RV. Ia juga sangat dekat dengan trailheads kawasan berbasikal Navajo Rocks.

Tapak rasmi: http://www.blm.gov/ut/st/en/fo/moab/recreation/campgrounds/highway_313.html

8 Perkhemahan dan Taman RV di Bandar Moab

Perkhemahan dan Taman RV di Kota Moab | Hak Cipta Foto: Lana Law

Terdapat beberapa Perkhemahan RV di Moab.Sesetengahnya berada di bandar dan dalam jarak berjalan kaki dari jalan utama, dan beberapa lagi keluar tetapi memandu singkat dari bandar. Moab bukanlah yang besar, dan kerana kebanyakan berkemudi RV cukup mandiri dan tidak semestinya ingin dekat dengan restoran dan kedai, semua perkemahan adalah baik. Ia mungkin datang ke perkhemahan yang tersedia semasa penginapan anda. Pastikan anda menempah terlebih dahulu, terutamanya pada musim yang tinggi apabila perkhemahan biasanya ditempah terlebih dahulu. Beberapa taman ini termasuk Lembah Moab RV Resort & Campground, Canyonlands RV Resort dan Perkhemahan, Portal RV Resort, dan Perkhemahan Slickrock. Terdapat juga beberapa orang lain di selatan Moab.

9 Jarum Mengabaikan Kawasan Perkhemahan

Jarum Jatuh | Hak Cipta Foto: Lana Law

The Needles Overlook adalah selatan Moab. The turnoff untuk kawasan ini adalah antara bandar dan jalan menuju ke The Needles daerah Taman Negara Canyonlands dan ditandai dengan tanda di lebuh raya. Jalan ini mengetengahkan pembahagian jarum jarum, dan jalan kerikil mengarah ke Anticline Overlook, sementara jalan utama terus menerus ke arah jarum jarum. Penglihatan ini hebat, dan sejak sekurang-kurangnya 20 minit dari lebuh raya utama, mereka tidak menerima jenis lalu lintas yang dilihat di taman.

Di jalan kerikil yang menuju ke Anticline Overlook ialah Perkhemahan Hatch Point, terletak di atas meja dengan pemandangan kawasan sekitarnya. Ini adalah perkhemahan BLM dengan tandas mandi, tidak ada air yang boleh diminum, dan 10 tapak perkhemahan. Sekiranya anda menjelajah kawasan Jarum Jarum, anda akan melihat bahawa terdapat, apa yang kelihatan, tempat perkhemahan di sebelah kiri jalan, hanya beberapa minit sebelum anda sampai ke Overlook. Lubang api batu dan ruang terbuka berada di lokasi tebing yang hebat di sini yang kelihatan menggoda. Walau bagaimanapun, ini adalah tempat perkhemahan yang tidak dirancang dan bukan perkhemahan BLM.

Tapak rasmi: http://www.blm.gov/ut/st/en/fo/moab/recreation/campgrounds/canyon_rims_recreation.html

Peta Perkhemahan Terbaik berhampiran Moab

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: