4 sebab untuk melawat Naoshima, pulau seni Jepun

29

Jepun mungkin mempunyai lebih banyak ruang seni kontemporari daripada anda boleh mencucuk kuas di, tetapi tidak ada pemandangan indah seperti pulau kecil Naoshima yang kecil di Laut Inland.

Selepas beberapa dekad yang ada sebagai komuniti nelayan yang mengantuk, Naoshima bangun dengan tujuan baru dan menjadi rumah yang rendah hati, namun sesuai untuk koleksi seni kontemporari, seni bina dan pameran yang mengagumkan dengan persetujuan bersama pada tahun 1985 antara Perbadanan Benesse dan Chikatsugu Miyake, kemudian Datuk Bandar Naoshima, untuk menjadikan kawasan itu menjadi hab seni.

Ia bernilai melawat untuk seni semata-mata, tetapi ia juga merupakan tempat yang bagus untuk menenangkan deria anda yang frazzled jika anda telah melakukan perjalanan di bandar-bandar gila-gilaan Jepun. Berikut adalah empat cara untuk mengetahui Naoshima:

1. Seni

2. Labu gergasi

3. Muzium Tatu Merah 007

Penduduk Naoshima (kira-kira 3000 daripada mereka) begitu tersinggung untuk mempunyai ciri pulau mereka dalam novel Bond Raymond Benson, Manusia dengan Tatu Merah, bahawa pada tahun 2004 mereka memulakan petisyen di seluruh negara untuk mendapatkan filem ciri yang dibuat di sini. Pada masa yang sama mereka telah mendirikan sebuah muzium yang khusus untuk novel itu, dan 007 secara umum, dengan harapan ini akan memperlihatkan Naoshima sebagai lokasi Bond ideal. Dan sebenarnya. Muzium itu bukanlah mustahai melainkan jika anda seorang peminat Bond yang mati-matian tetapi jika semua seni kontemporari itu mempunyai perasaan yang terlalu berbudaya, ia menambah unsur kitsch yang baik untuk melengkapkan lawatan anda. Jangan lupa menandatangani petisyen itu!

4. Damai dan tenang

Kate Morgan adalah Penyelaras Penerbitan Perdagangan dan Rujukan Lonely Planet.

Lihat lebih banyak artikel Lonely Planet di Jepun di sini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: