25.jpg

- Advertisement -

Bagi spotters hidupan liar, ini adalah skor seumur hidup: kermode putih berkrim beruang roaming rumahnya di Great Bear Rainforest di British Columbia. Bukan beruang kutub, tetapi cabang dari beruang hitam, hanya terdapat sekitar 400 kermodes (yang boleh berdiri hingga enam kaki tinggi) di alam liar; dan hanya satu dalam 10 mempunyai gen yang memberi mereka kot berwarna buih cappuccino berbuih.

Kermode beruang berjalan melalui aliran salmon, oleh Wendy Shattil dan Bob Rozinski / Getty Images

Kermode beruang hanyalah satu daripada puluhan spesies hidupan liar yang terdapat di hutan pesisir yang luas di BC. Salah satu tempat terakhir yang tinggal seperti itu di Bumi, Hutan Hujan Besar Bear adalah kawasan hutan liar dan terpencil di pulau-pulau, fjords dan puncak yang menjulang tinggi, merentang selatan dari Alaska sepanjang pantai BC, lalu Haida Gwaii ke kira-kira Sungai Campbell di Pulau Vancouver (yang bukan sebahagian daripada hutan). Meliputi 32,000 km persegi, ini merupakan saluran utama hutan hujan sederhana yang terletak di mana-mana sahaja.

Pertemuan asli

Dengan kayu besar kuno tua yang besar, Great Bear Rainforest merupakan kawasan ajaib hidupan liar. Rusa, cougars, kambing gunung, serigala, rusa dan lebih banyak hutan. Ejekan botak dan spesies lain yang banyak melayang melintasi langit dan hinggap di dalam pokok-pokok besar. Di perairan yang sejuk dan jernih pantai yang penuh dengan pasir dan bukit, orcas, paus bongkol, singa laut dan otters laut adalah hanya beberapa mamalia laut yang merayakan kurniaan Beruang Besar.

Singa laut Steller, oleh John E Marriott / Getty Images

Tetapi ia berada di aliran di mana anda mendapati kelimpahan terbesar di rantau ini. Beberapa salmon besar yang terakhir di dunia berjalan mengisi perairan glasier setiap tahun dengan berjuta-juta ikan keperakan pulang ke rumah untuk bertelur. Berenang di atas sungai yang dipenuhi dengan Sitka spruce lama, cemara perak Pasifik dan pelbagai cedar yang sering 100m tinggi dan 1500 tahun, salmon adalah nyawa dari hutan dan makhluk-makhluk yang memanggilnya pulang. Beruang (grizzlies besar, kulit hitam dan kermodes) menenggelamkan diri mereka di pergunungan bergegas setiap musim panas dalam pameran gaya alam semulajadi yang mempesonakan.

Berselerak di poket merentasi Hutan Hujan Besar Bear adalah kampung-kampung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersih yang meneruskan cara-cara hidup yang diturunkan melalui generasi orang yang menghormati tanah dan laut untuk kelimpahan hidup mereka dan hubungan rohani yang mendalam. Beruang kermode putih berkrim juga dikenali sebagai ‘bear beruang’, dan mengikut legenda Bangsa-Bangsa Pertama, burung gagak itu menjadikan mereka putih untuk menunjukkan kepada orang-orang kemurnian bumi semasa zaman ais.

Lembah dan mengelilingi

Menyaksikan kemegahan Great Bear mendefinisikan pengembaraan. Anda boleh sampai ke tengah-tengah hutan di Lembah Bella Coola. Lereng gletser yang dipenuhi di landskap ini terbentang dari kurun kering SM Chilcotin untuk kira-kira 53km ke pinggir North Bentinck Arm, fjord yang dipenuhi dengan glasier yang mengalir 40km dari Daratan Pasifik.

Barnard Harbour, oleh Inisiatif Dogwood / CC BY 2.0.

Ada yang baik – dan legenda – jalan (Hwy 20) ke lembah yang menjunam di lereng berbatu pada satu siri gulung batu kerikil rambut. Secara alternatif, ada perkhidmatan yang jarang berlaku di Feri BC dari selatan.

Lembah adalah tempat yang rohani. Artis Nuxalk Pertama Bangsa aktif di sini, dan untuk banyak jenis kreatif dari tempat lain, ini secara hala tamat jalan. Dua bandar utama – Bella Coola di atas air dan Hagensborg 15km timur – hampir bergabung menjadi satu, dengan kebanyakan tempat menarik yang jatuh di atau di antara keduanya. Anda akan melihat banyak karya seni dan tiang totem melambung tinggi yang menghormati beruang roh, burung gagak dan makhluk lain di tengah kepercayaan dan budaya Nuxalk.

Di hujung timur lembah, bahagian selatan Taman Daerah Tweedsmuir (www.bcparks.ca) adalah taman provinsi kedua terbesar di BC. Ia adalah tempat yang hampir tidak mencukupi untuk mencabar petualangan. Hari kenaikan Hwy 20 di lembah mengikuti jejak ke hutan hujan yang subur dan tidak disentuh. Berjalan di tengah-tengah cedar yang berusia 500 tahun di sebelah barat Hagensborg di Walker Island Park, di tepi dataran Bella Coola River yang luas dan berbatu. Tidak ada had untuk aktiviti anda di sini. Anda boleh mendaki ke bukit dan lembah yang bermula dari jalan raya (pertimbangkan Odegaard Falls) atau pada titik-titik yang dapat dicapai dengan menaiki bot di sepanjang pantai yang berkerak.

Pengembaraan hidupan liar

Kynoch Adventures (www.bcmountainlodge.com) mengkhususkan diri dalam kenaikan padang pasir dan perjalanan hidupan liar ke sungai-sungai tempatan. Lawatan terapung yang sangat disyorkan untuk melihat populasi beruang gila yang terkenal di lembah pada akhir Ogos hingga Oktober. Dengan diam-diam mengapung sehingga grizzly besar merakam salmon dari air berais dengan kaki yang menakutkan adalah salah satu misterius hidupan liar yang besar di dunia. Pada masa-masa lain pada bulan-bulan yang lebih panas (Jun hingga Oktober), anda dapat mengapungkan perairan Sungai Bella Coola untuk melihat banyak spesies lain yang hidup di sepanjang bank. Untuk cabaran sebenar, anda boleh mengatur perjalanan musim sejuk ke dalam hutan.

Grizzly menanggung ikan salmon, oleh John E Marriott / Getty Images

Mengesan kermode sukar difahami, hitam atau putih, memerlukan lebih banyak usaha – dan pengembaraan. Panduan ekspedisi memimpin mendalam ke dalam hutan hujan. Anda boleh memulakan di dusun kecil Bangsa Pertama Klemtu, di mana Roh Bear Lodge (www.spiritbear.com) dimiliki dan dikendalikan oleh masyarakat Kitasoo / Xai’xais Pertama Bangsa tempatan. The lodge mengatur perjalanan hidupan liar dengan pemandu-pemandu tempatan yang mempunyai pengalaman dalam hutan liar yang paling dalam.

Perhatikan bahawa tanah dan perairan ini menghadapi ancaman yang berterusan terhadap keindahan murni mereka daripada saluran paip minyak, pembalakan dan banyak lagi.The Raincoast Conservation Society (www.raincoast.org) adalah pemain pertahanan yang tak kenal lelah Rainforest Great Bear dan merupakan sumber yang sangat baik untuk mendapatkan maklumat mengenai tempat yang luas dan menakjubkan ini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: