05.jpg

- Advertisement -

Tan Mang Ling (lahir 9 Oktober 1974 di Kuala Lumpur), biasanya dikreditkan sebagai Ling Tan, adalah keturunan Cina keturunan Cina, berpangkalan di New York City. Supermodel pertama dari Asia Tenggara, beliau mengambil bahagian dalam beratus-ratus pameran fesyen dan telah ditangkap oleh jurugambar fesyen terkemuka seperti Richard Avedon, yang menayangkan Tan untuk Kalendar Pirelli pada tahun 1997.

Kehidupan awal

Tan dilahirkan dan dibesarkan di Kuala Lumpur, Malaysia dan adalah keturunan Cina. Dia mempunyai adik perempuan yang juga model. Ayahnya seorang pemandu teksi dan ibunya tukang jahit. Beliau dididik di sekolah Cina dan bercakap empat jenis bahasa Cina dan juga bahasa Melayu dan Inggeris. Tan juga belajar seni dan reka bentuk sebelum memulakan kerjaya sebagai model.

Ditemui dan permulaan kerjaya

Kerjaya beliau bermula apabila dia mengambil bahagian dalam pertandingan tempatan, pertandingan Carian Model Asia, di Malaysia, di mana dia memenangi tempat pertama di bahagian Malaysia. Dia kemudiannya menjadi juara pertama dalam pertandingan antarabangsa pencapaian Carian Model Asia pada tahun 1994.

Cuti pertamanya yang pertama datang ketika dia ditemui di pameran fesyen kecil sambil menunggu kawan di lobi hotel, oleh seorang pengiklanan pengiklanan. Tan kemudian muncul dalam kempen iklan untuk Tiger Beer. Iklan-iklan ini mendorong Tan untuk berjaya dan dia menjadi model paling hangat di Malaysia. Pereka Eropah dan Amerika yang menunjukkan koleksi mereka di Malaysia sangat kagum dengan bakat Tan dan mendorongnya untuk berpindah ke New York City.

Kejayaan dan penampilan sulung

Tan dilihat dalam beratus-ratus pertunjukan di New York, London, Milan, Rom dan Paris. Menurut Model Model Fesyen, dia muncul dalam lebih daripada 30 rancangan dalam Kejatuhan 1997 / Winter 1998 dan Spring / Summer 1998.

Pertunjukan catwalk pertama Tan ialah pameran Spring / Summer 1995 Zang Toi pada bulan November 1994. Tan telah bekerja dengan banyak pereka utama, termasuk Giambattista Valli, Elie Saab, Karl Lagerfeld, Yves Saint Laurent, Tom Ford, Emporio Armani, Donna Karan, dan Chanel. [Gambar diperlukan] Dia juga telah difoto oleh jurugambar fesyen terkemuka termasuk Irving Penn, Mario Testino, Peter Lindbergh, [6] dan Richard Avedon, yang menayangkan Tan untuk kalendar Pirelli pada tahun 1997.

Tan telah muncul di muka surat dan laman editorial majalah fesyen teratas. Dia menjadi subjek kisah ciri dua belas halaman dalam Vogue Itali yang berprestij dan penyebaran dalam Vogue US dan Vogue China. Dia juga muncul di cover Vogue Jerman pada bulan November 1998, Vogue Korea pada April 1999 dan sekarang tidak lagi menjadi Vogue Singapura pada tahun 1996. Dia muncul di Majalah Prestige edisi Malaysia bersama pereka kasut Malaysia, Jimmy Choo.

Tan muncul dalam kempen pengiklanan, seperti Kempen iklan dalam talian Banana Republik 50 tahun “50 Wanita”, kempen iklan dalam talian Banana Republik pada musim bunga 2009, Bergdorf Goodman, Kempen iklan percutian Bloomingdale pada tahun 2007, Tua Summer Perfect Summer Ad pada musim panas 2008, dan Yves Saint Laurent . Tan bekerja di skrin kecil, yang muncul dalam iklan televisyen untuk wangian Emporio Armani, Kereta FORD, La Poste (perkhidmatan pos Perancis) dan Pantene Hair Color. Dia juga dipaparkan dalam video muzik George Michael untuk lagu hitnya “Fast Love”.

Dia telah menjadi subjek biografi yang dipaparkan pada Rangkaian Gaya CNN dengan Elsa Klensch, dan telah muncul di siri HBO, Seks dan The City dan siri CBS, Blue Bloods.

Selepas berehat panjang dari landasan, Tan berjalan untuk pameran Givenchy Fall / Winter 2010 di Paris dan melakukan video untuk Polo Ralph Lauren untuk kempen Fall 2010. Pada tahun 2011, Tan bersama dengan Yasmin Warsame, Elsa Benítez, dan Jacquetta Wheeler, adalah wajah L’Oreal Code Breaker Winter 2010 dan Spring 2011 kempen. Ling Tan dan adik perempuannya, Ein Tan, muncul bersama-sama di bawah selebaran Harper’s Bazaar Malaysia dan Harper’s Bazaar Singapura. Pada tahun 2014, Tan muncul sebagai tetamu istimewa dalam episod akhir Kitaran Model Seterusnya Ke-2 Asia dan episod ke-3 Model Kitaran Atas Seterusnya Asia 5.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: