06.jpg

- Advertisement -

Soo Wai Ming (bahasa Cina: 苏慧敏, bahasa Cina tradisional: 蘇慧敏; pinyin: Su Huimin; (lahir 14 Oktober 1977), lebih dikenali dengan nama panggungnya, Carmen Soo, adalah model dan aktris Cina Malaysia.

Kehidupan dan kerjaya

Soo dilahirkan dan dibesarkan di Kuala Lumpur, Malaysia, kepada seorang bapa Cina dan kepada ibu separuh Cina, separuh British. Beliau memiliki ijazah sarjana muda dalam pengurusan perniagaan dan boleh berbahasa Melayu, Kantonis dan Inggeris dengan fasih berbahasa Inggeris untuk membantu kerjayanya di Filipina. Dia adalah pemilik bahagian butik bernama ‘Kushi’ yang terletak di Bangsar.

Pada 2015, Soo berkahwin dengan Benson Tan di Bali dan mereka mempunyai seorang anak perempuan. Beliau kini tinggal di Petaling Jaya, Selangor bersama keluarganya.

Pemodelan

Carmen Soo memulakan pemodelan pada usia 17 tahun dan berpindah ke Hong Kong pada umur 20 tahun untuk meneruskan kerjaya pemodelan, yang telah membawanya ke seluruh Asia, termasuk Singapura. Pada 156 cm (hanya di bawah 5’1 “), saiz kecilnya tidak kondusif untuk pemodelan catwalk, oleh itu kebanyakan pucuknya cenderung untuk menjadi iklan cetak dan televisyen.Namun, dia telah mengagungkan penutup majalah tempatan seperti New Man, V Mag, New Tide GLAM dan Nu You, jurucakap jenama Longines jenama jam tangan antarabangsa bersama dengan keperibadian teater Malaysia Paula Malai Ali, dan untuk Celcom dengan penyanyi Singapura JJ Lin, Soo adalah duta jenama Uniqlo Malaysia. Satu di Hong Kong.

Bertindak

Carmen bermula sebagai tambahan dalam filem Jackie Chan 1999 yang bertajuk Gorgeous bersama Shu Qi, dan kemudiannya menjadi ahli muzik Aaron Kwok.

Pada bulan September 2008, Carmen membintangi opera sabun ABS-CBN (dengan kerjasama Double Vision Malaysia) dengan pelakon Filipina Jericho Rosales, Cristine Reyes dan Christopher de Leon dalam teleserye Kahit Isang Saglit yang disiarkan di Filipina dan Malaysia, dan di seluruh dunia melalui TFC. Walaupun Satu Saglit kemudiannya mendapat pencalonan dalam Anugerah Emmy Antarabangsa.

Pada tahun 2010, Carmen muncul dalam siri empat bahagian Your Song berjudul “Beautiful Girl” dengan Christian Bautista, yang ditembak melalui pertengahan Julai dan Ogos antara Malaysia dan Filipina. Pada tahun yang sama, dia muncul bersama JC De Vera pada musim ketiga Bintang Bintang 5 yang bertajuk Si Paco di Ang Prinsesa, yang diarahkan oleh Bb. Joyce Bernal di TV5.

Carmen adalah pelakon utama dalam filem seram Malaysia The Hunter 3D, yang diarahkan dan ditulis oleh Bjarne Wong. Soo kemudiannya melaksanakan Mine HBO Asia sebagai Su-Ling. Dia juga muncul dalam filem Hantu Anak seram Singapura, bersama Chen Hanwei dan Jayley Woo.

Hosting

Pada tahun 2009, Soo menjadi hakim pada It’s Showtime. Pada April 2010, Soo menjadi tuan rumah bersama Wowowee bersama Kelly Misa, Jed Montero, Isabelle Abiera, RR Enriquez, Valerie Concepcion, Mariel Rodriguez dan Pokwang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: